Gabrijela načrtuje poroko - Kako naprej?

Avtor: 
GABRIJELA NEUVIRT
Fotografiranje mladoporočencev

Imata izbrano lokacijo? Torej gre zares in čas je, da se lotita ostalih stvari. Sama nisem veliko razmišljala, kaj in kako naprej, samo po vrsti sem šla. Fotograf, poročna obleka, vabila, prstani, glasba, dekoracija, hrana, poročna torta in še veliko vsega…

Zadnje čase opažam, da se bodoče neveste, po večini smo ravno me tiste, ki se "spopadamo" s tem, ne znajdejo v sosledju opravil in iščejo pomoč na družbenih omrežjih in forumih. Težav pa jim ne dela samo to, temveč tudi zbiranje ponudb, primerjava in nato sprejemanje odločitev. Glede na to, da sem sama šla skozi vrsto takšnih postopkov, vem, da ti vzamejo veliko časa. 

KAKO SE LOTITI ORGANIZACIJE POROKE?

Najprej je veliko pisanja, nato branja, primerjanja, pogajanja, dogovarjanja, na koncu pa je treba sprejeti odločitev. Bo pravilna? Bo pametna? Nama ne bo žal? Ceneje in slabše ali dražje in boljše? Partner pa sploh ne ve o čem govoriš, nima pojma o zneskih, pogojih, pogodbah, všeč in sprejemljivo se mu zdi vse, kar mu poveš, na koncu pa boš ti kriva, če bo šlo kaj narobe?  Se najdeš v mojih besedah? Vem, da se in razumem te, ker sem bila tudi sama kdaj na robu s pametjo in se mi je zdelo, da se mi v glavi vse vrti v napačno smer. Preveč računanja in primerjanja, pa čakanje na odgovor, opominjanje, branje mnenj in izkušenj, pregledovanje poročnih zgodb, referenc. Včasih sem nekaj ur skupaj sedela za računalnikom in pisala, iskala, brala, pisala, a nikoli, prav nikoli me ni minila volja in prav nikoli se mi to ni zdelo preveč stresno ali obremenilno. Uživam v načrtovanju in pričakovanje je tako še večje.

Poročno fotografiranje

Prvo se loti zbiranja ponudb. Pošlji čim več emailov, vajine želje, zahteve in pričakovanja opiši čimbolj podrobno, navedi datume, ure, število ljudi, morebitne stroškovne omejitve in prosi za izčrpne in podrobne ponudbe. Svetujem, da se v začetni fazi izogibata sestankov, čeprav jih veliko ponudnikov predlaga, ker na podlagi osebnega pristopa in vajinih želja oblikujejo ponudbo, predvsem med fotografi je veliko takšnih, a to vama samo krade dragoceni čas in zvišuje stroške. Pri ceni je vedno nekaj variabilnega dela, a okvirno ponudbo glede na vajine želje in zahteve, lahko postavi vsakdo. 

KAKO IZBRATI POROČNEGA FOTOGRAFA?

Ko iščeta poročnega fotografa, izbirajta med tistimi, ki so vama s svojim delom segli v srce. V povpraševanju obvezno navedita časovni obseg prisotnosti fotografa, lokacijo oz. lokacije, vajine želje in pričakovanja, ali želita zahvale, foto kotiček, foto knjigo ali album ipd. Če bosta morala zaradi previsoke cene ali zasedenosti vajinega izbranega fotografa sklepati kompromise, naj le-ti ne gredo na škodo fotografije, saj se zna zgoditi, da vama bo čez leta žal. A pazita, to ne pomeni, da so samo dragi fotografi dobri; za vaju je dober fotograf tisti, ki bo znal prisluhniti vajinim željam, bo razumel vajino vizijo poroke in so njegove fotografije tiste, ki vama vzamejo sapo, bo svoje pogodbene obveznosti v celoti izpolnil, v objektiv ujel vse pomembne trenutke, kot tudi tiste drobcene, ki jih nihče ni opazil, hkrati pa bo na poroki neopazen. Zapomnita si, da imajo vsake oči svojega `malarja`.

Poročno portretiranje

Najine so izbrale Jano in Simona iz JS oblikovanje, ki sta naju najprej prepričala s svojim delom, njune fotografije so namreč totalno hude, estetsko dovršene in ravno dovolj čutne, nato pa še s pristopom, zamislimi in prijaznostjo. Takoj sta razumela, kaj želiva in njuni predlogi so popolnoma sovpadali z mojimi pričakovanji. V enem izmed zapisov na mojem blogu lahko prebereta, kako je potekal naš prvi sestanek in s čim točno sta naju Jana in Simon osvojila. In pohitita, prav fotografi so tisti, ki so zelo zasedeni, še posebej dobri. 

KAJ PA POROČNA OBLEKA?

In potem se sanje vsake bodoče neveste ustavijo na poročni obleki. Zagotovo si pregledala na stotine slik na Pinterestu, Instagramu, spletnih straneh oblikovalcev poročnih oblek kot je Pronovias, Aire Barcelona, Vera Wang, Zuhair Murad, Ellie Saab in drugih. Vsaka druga obleka je tvoja sanjska in prav vidiš se v njej, a finance ti takšne razsipnosti enostavno ne dovolijo. Hvala enako. Zato gredo nekatere bodoče neveste v poročni butik in si približek svoje sanjske obleke izposodijo, nekatere jo kupijo, druge oblečejo podedovano, jaz pa sem si jo dala izdelati. Svojo, unikatno, edinstveno in neponovljivo. Takšno, ki bo še leta visela v moji omari in jo bom vsake toliko z veseljem pomerila. In kdo ve, mogoče jo bo čez dve desetletji nosila moja preljuba hčerkica. In kakšna bo?

Poročna obleka

Bela, elegantna, čistih linij, z veliko klekljane čipke, z globokim hrbtnim izrezom in dolgo vlečko. Obleka je zame najpomembnejši kos celotne poroke, o njej sanjam že od otroštva in zato mora biti popolna. Edina, ki ji takšno nalogo zaupam in za katero vem, da bo znala s klekljano čipko, v katero je vloženih na desetine ur dela, ravnati previdno in spoštljivo, je Maja Ferme. Takoj je razumela kaj hočem, narisala skico, dogovorili sva se glede materiala, čipke in tako sedaj samo še čakam. Čakam na svojo prvo probo. 

IN SVATJE?

A nisem nekaj pozabila? Tako veselo načrtujem svojo poroko, da sem povsem pozabila na svate. Bova na poroki sama? Nikakor! Veliko jih bo, ki bodo ta dan ob naju. Veliko posebnih, nama dragih in ljubih, tistih, brez katerih si takšnega pomembnega koraka v življenju sploh ne predstavljava. Vseh, ki so nama kadarkoli stali ob strani, nama pomagali, se z nama veselili in jokali. Lepo bo poklepetati, se objeti, stisnite roke tistim, ki jih že dolgo nisva videla, deliti spomine in ustvarjati nove. In ker je prav, da jih v želji, da se nama zagotovo pridružijo, povabiva z vabili, ki bodo skladna z najino poroko, sva si zamislila nekaj malo drugačnega. Poročni vabilni paket s sukulentami in klekljano čipko,ki gre ravno v tisk. Takoj, ko bo pri naju, še ves svež in dišeč po barvah, pa z vami delim njegov izgled in vsebino. 

Imejte se radi, G

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Prijava

Za všečkanje in oblikovanje sanjarnice je potrebna registracija - uporabi družbeno omrežje ali izpolni spodnji obrazec:

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

IZBERI NAJLEPŠO POROKO LETA

VŠEČKAJ fotografije tebi ljubih porok in s tem prispevaj svoj
glas v Zaobljubini tekmi za najlepšo poroko leta.

Glasuj

Pravila nagradne igre

  • POKROVITELJ NAGRADNE IGRE
Google+