KDO BO FOTOGRAF NA VAJINI POROKI? KAKO IZBRATI PRAVEGA?

Avtor: 
Andraž Gregorič
Poročni fotograf

V današnji poplavi fotografov – profesionalnih in amaterskih – je ogromno dobrih, manj dobrih, pa tudi slabih, ki se oglašujejo kot poročni fotografi. In tako je v pripravah na poročni dan odločitev o tem, koga izbrati, kar zahtevna in zelo pomembno je, da si za izbiro fotografa vzameta čas. Večkrat sem namreč že slišal, da so bili pari nad končnim izdelkom razočarani in jim je bilo žal, da niso rezervirali katerega drugega fotografa.

Poročno fotografiranje v naravi

Pogosto igra pri odločitvi veliko vlogo cena, kar je razumljivo. Vedeti pa moramo tudi, da fotografov pripomoček ni le fotoaparat, ampak so tu še objektivi, bliskavice, spominske kartice, prenosni računalnik in tiskalnik, domači visokokakovostni računalnik, na katerem se obdelujejo fotografije, in še marsikaj. Za poročnega fotografa so fotografije, ki jih posname na poročni dan, šele začetek, ki se nadaljuje doma s postprodukcijo. Ta zahteva še veliko časa, da se opravita ustrezen izbor in obdelava fotografij ter oblikuje fotoknjiga, za katero se danes odloči večina mladoporočencev. Upam si trditi, da v večini primerov višja cena poročnih storitev pomeni tudi večjo kvaliteto. Kolikor plačaš, toliko dobiš.

PO ČEM PREPOZNAMO DOBREGA POROČNEGA FOTOGRAFA

Dober poročni fotograf se odlikuje po premišljenosti v fotografiji, sposoben je narediti gledljivo fotografijo in je odličen v svojem izboru vseh posnetih fotografij. Ideja za določeno fotografijo se porodi v glavi; z ustrezno osvetlitvijo, izbrano globinsko ostrino in kompozicijo ter z ujetim pravim trenutkom pa nastanejo fotografije, ob katerih nam včasih kar zastane dih. Profesionalni fotograf ve, kaj mora gledati, na kaj mora biti pozoren, katere motive iskati, in je za to posebej izšolan. Poleg znanja pa so zelo pomembne tudi izkušnje, ‘kilometrina’. Prav tako je pomembno, da je na poroki čim manj opažen, obenem pa mora biti pozoren na vsako nepričakovano situacijo, v kateri lahko ujame v fotografski aparat neponovljiv, nepozaben trenutek in ga ovekoveči za trajen spomin.

Črno bela poročna fotografija

NABIRANJE INFORMACIJ

Priporočam vama, da se pred rezervacijo pozanimata, koliko časa se fotograf ukvarja s poročno fotografijo, koliko porok je že fotografiral in kakšne so njegove reference. Informacije so danes enostavno dostopne. Vsak dober fotograf ima nedvomno svojo spletno stran, in če je ta zanemarjena, se mu raje izognita. Ob pregledu njegove spletne strani lahko kaj hitro razbereta njegov fotografski slog in občutek za estetiko. Dober vir informacij so tudi prijatelji in znanci, za katere je fotograf že delal ali pa so videli njegova dela. S fotografom se dogovorita za srečanje, da vama še osebno predstavi svoj način dela, pokaže svoje izdelke in vama odgovori na morebitna vprašanja. Pomembno je spoznati njegov značaj in osebnost, saj bo na vajin poročni dan ob vaju  večino časa. Dobro se lahko tudi spoznate in povežete, če se pred poroko odločita še za tako imenovano zaročno fotografiranje.

Ko se bosta dokončno odločila in izbrala svojega poročnega fotografa, potrdita termin in podpišita pogodbo. V sezoni ni veliko terminov, kar pomeni, da so boljši fotografi hitreje zasedeni.

Spomin na poročni dan je nekaj izjemno lepega in ob fotografijah, ki bodo pripovedovale zgodbo o tem nepozabnem dogodku, ga bosta še dolgo podoživljala. S pravočasnim in premišljenim izborom poročnega fotografa pa poskrbita za to, da jih bosta vsakokrat z veseljem pregledovala in vajino poročno fotoknjigo ponosno kazala prijateljem, sorodnikom in kasneje tudi svojim otrokom.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prejšnja objava

Ženin je doma pozabil prstana

Avtor: Zaobljuba.si in Ana Gregorič

Zakaj je biti poročni fotograf eden lepših poklicev. Preberi več

Naslednja objava

Deset najboljših vprašanj za p...

Avtor: Poročni fotograf Tadej Bernik - foto Zate

Preberite, kaj je res potrebno vprašati poročnega fotografa, da boste ... Preberi več

Prijava

Za všečkanje in oblikovanje sanjarnice je potrebna registracija - uporabi družbeno omrežje ali izpolni spodnji obrazec:

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

IZBERI NAJLEPŠO POROKO LETA

VŠEČKAJ fotografije tebi ljubih porok in s tem prispevaj svoj
glas v Zaobljubini tekmi za najlepšo poroko leta.

Glasuj

Pravila nagradne igre

  • POKROVITELJ NAGRADNE IGRE
Google+