Ženin je doma pozabil prstana

Avtor: 
Zaobljuba.si in Ana Gregorič
Ana Gregorič

1. Za začetek bolj splošno vprašanje – zakaj imate radi svoj poklic?

Ker rada ustvarjam, lovim trenutke, izraze, emocije, … Rada sem med ljudmi in rada delim občutke z njimi. Oči se mi zarosijo, ko oče pospremi hčerko do oltarja, ko mama čestita sinu in ga močno objame. Jočem, ko vidim babico in dedka, ki plešeta, se držita za roke. Najlepši trenutek pa je seveda takrat, ko mladoporočencema predstavim njuno poročno zgodbo na svojem blogu. Odzivi so vedno polni čustev.

Če znaš videti, je tudi veliko motivov, zanimivih obrazov in trenutkov, ki morda na prvi pogled nimajo direktne povezave s poroko, vendar pa zaključijo tisti dan v neko celoto. Povdarek je seveda na mladoporočencih, vendar ne gre samo za to. Gre za emocije, družine, ki se srečajo spet po mnogih letih, ljudje te spustijo v svoje intimno okolje, domove in je velika čast, da ti dovolijo biti del tega dne.

2. Kaj bi svetovali parom, ko se lotijo izbire poročnega fotografa?

Naj gredo na sestanek k fotografu, da se z njim spoznajo. Svetujem, da si ogledajo čim več fotografij, predvsem celotne poroke, ne samo izbor. Pozanimajo naj se, kaj vključuje končni izdelek, kaj za končno ceno dobijo. Katere so možnosti poročne knjige, dodatnih storitev. Izbrati morajo takega poročnega fotografa, s katerim mislijo, da se bodo počutili dobro. Pomembno je tudi, da ima fotograf asistenta oziroma pomožnega fotografa, s katerim sta utečena.

3. Kako se pripravite na fotografiranje poroke?

Vsaj dan prej je potrebno preveriti vso opremo, naslove in urnike, napolniti baterije. Ponavadi si pogledam še enkrat po internetu kakšne fotografije lokacij ali kakšno spletno galerijo, kjer so objavljene najboljše poročne fotografije, da počasi že padem v to romantično atmosfero.

4. Nam lahko skozi oči poročne fotografinje opišite tipičen poročni dan. Kaj je vse potrebno, da na koncu mladoporočenca dobita najboljše?

Poročni dan za fotografa lahko traja tudi 14 ur, imela sem že 17 ur dolg delavnik, če računam še vožnjo. Po poročnem dnevu pa me čaka še vsaj 10 dni dela, da naredim selekcijo, obdelam fotografije po mojem okusu, objavim poročno zgodbo na blogu, oblikujem poročno knjigo, pripravim slideshow itd. Vmes pa odgovarjam na maile, pišem ponudbe, sestankujem, skrbim za spletno stran, blog in ostala socialna omrežja.

Ana Gregorič poročne fotografija

5. S kakšnimi izzivi se srečujete ob fotografiranju poroke?

Fotografiranje poroke je fizično in psihično precej naporno, saj traja veliko ur in vmes imaš zelo malo časa, da bi se ustavil. Tudi, ko si utrujen, moraš ostati zbran in motiviran. Delaš v vseh možnih svetlobnih pogojih, zato moraš imet dobro opremo in obvladati tehniko. Potrudim se, da v čim krajšem času naredim dobre romantične fotografije, da se lahko mladoporočenca čim prej vrneta k svatom, kar pomeni, da jih moram kar se da hitro sprostiti, dobro voditi pri poziranju, opaziti zanimive lokacije in vse skupaj prilagajati svetlobi. Istočasno pa moram paziti, da celotno dogajanje dokumentiram, da lahko na koncu pripravim  popolno poročno foto zgodbo.

6. Vam je v spominu ostal kašen poseben in zanimiv par ali poroka?

Prvega ne pozabiš nikoli :) Tudi moja prva zimska in zasnežena poroka mi je ostala v lepem spominu. Čeprav že vrsto let živim v Ljubljani, mi je kot primorki sneg še vedno nekaj posebnega, čarobnega. Zelo sem se veselila tudi svoje prve poroke v tujini, jesensko obarvanem Zadru. Ali pa, ko mi je fotografiranje svoje poroke zaupala Živa Vadnov.

7. Kateri trenutek na poroki vam je najljubši?

Rada fotografiram priprave, ker se takrat bolje spoznam in zbližam s parom, najbolj pa se veselim romantičnih fotografij. Takrat najbolj uživam in se izživljam. Najbolj čustven pa je seveda obred ali govor očeta neveste.

8. Najlepši kompliment, ki ste ga prejeli od para?

Za par je zelo pomembno, da zaupata v fotografa in da jima je le ta v oporo pri tako intenzivnem dnevu, saj jima povsod sledi. Zato sem bila zelo vesela, ko mi je par napisal: »S tvojo dobro voljo in sproščenostjo si nama polepšala dan! Prikupila si se obema družinama. Ob gledanju fotografij pa znova in znova podoživljava poroko. Hvala!«

9. Imate kakšno zanimivo anekdoto s poroke?

Veliko teh :) Zgodilo se je že, da je ženin doma pozabil prstana, da se je limuzini izpraznil akumulator in so jo mogli zagnati s kabli, …

10. Neveste se verjetno precej obremenjujo s tem, kako bodo izgledale na fotografijah. Imate kakšen nasvet za njih?

Skrbi so odveč. Na tisti dan so vse zelo lepe, jaz pa še dodatno poskrbim, da jih prikažem v najlepši luči. Tako med fotografiranjem, kot kasneje z obdelavo fotografij.

Fotografije najbolje izpadejo, če se s tem ne obremenjujejo. Tisti dan morajo zaupati vase, se počutiti dobro, sproščeno. Za to pa so pomembne priprave. Pravi čas se posvetujte z vašo vizažistko in frizerjem.

11. Imate najljubšo fotografijo? Če ja, katero in zakaj?

Imam, ni ravno tipično »poročna«, je pa nastala na poroki. To je fotografija, ki mi je prinesla lani zmago na svetovnem natečaju Sony World Photography Awards, kamor prispe več kot 112.000 fotografij s celega sveta.

Ana Gregorič WPO nagrada

12. Kaj je po vašem mnenju ključ do uspešnega poročnega fotografa?

Vedno moraš strmeti k odličnosti, edino tako se lahko izboljšuješ. Pomembna je samokrtitika, okus in estetika. Predvsem pa moraš uživati, biti pozitiven, komunikativen in sproščen.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Prijava

Za všečkanje in oblikovanje sanjarnice je potrebna registracija - uporabi družbeno omrežje ali izpolni spodnji obrazec:

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

IZBERI NAJLEPŠO POROKO LETA

VŠEČKAJ fotografije tebi ljubih porok in s tem prispevaj svoj
glas v Zaobljubini tekmi za najlepšo poroko leta.

Glasuj

Pravila nagradne igre

  • POKROVITELJ NAGRADNE IGRE
Google+