Deset najboljših vprašanj za poročnega fotografa

Avtor: 
Poročni fotograf Tadej Bernik - foto Zate
Poročno fotografiranje, poročni fotograf

Velikokrat lahko preberete seznam vprašanj, ki naj bi jih zastavili poročnemu fotografu. Nekaj v slogu: »Ali lahko opišete vaš stil?« Ali pa: »S katero opremo fotografirate?« Ampak – bodimo realni – odgovori »Canon, Nikon, Sony XYZ« nam ne povedo dosti o tem, kaj lahko na koncu pričakujemo. Dejstvo je, da so bile tudi mnoge kultne fotografije posnete s precej slabšo opremo, kot jo ima danes doma že marsikateri ljubiteljski fotograf. In da marsikateri prijatelj prinese domov s potovanja čudovite fotografije, narejene v dobrih svetlobnih pogojih, teh pa na poroki ni vedno obilo. Boste tvegali tako poseben dan ali se boste raje brezskrbno prepustili trenutkom veselja?

A pustimo ob strani vprašanje izbire poklicnega ali amaterskega fotografa in raje poglejmo, kaj je res potrebno vprašati poročnega fotografa, da boste na koncu uživali ob pogledu na poročne slike. Ameriški fotograf Mike Allebach je povprašal neveste in tiste, ki prihajajo v stik z bodočimi mladoporočenci, kaj jih najbolj zanima. Obenem pa je dodal še kaj, kar bi po njegovem mnenju morali vedeti. V nadaljevanju lahko preberete njegov izbor, ki smo ga prilagodili slovenskim razmeram, Tadej pa je dodal še odgovore, pridobljene z lastnimi izkušnjami.

Nevesta

1. Kako naj izberem dobrega fotografa iz množice, ki se ponuja na spletu ali v raznih publikacijah?

Najprej poiščite forum ali blog na to temo, ki vam je po slogu blizu. Lahko pa upoštevate tudi nasvete znancev in prijateljev – še posebno, če so podkrepljeni z vizualnim gradivom, ki vam je všeč. Ko imate izbor nekaj potencialno najljubših poročnih fotografov, jih pokličite in se zmenite za sestanek. Pomembno je, da se z osebo, ki bo fotografirala vašo poroko, ujamete in da ji zaupate. Le tako lahko fotografu brezskrbno prepustite čarovnijo fotografskega ustvarjanja vašega poročnega dne. Torej ni dovolj, da so vam všeč njegove fotografije, mora vam biti všeč tudi fotograf – z njim boste namreč preživeli na vaš poročni dan kar nekaj ur. In seveda je možno tudi obratno: lahko vam je všeč fotograf, njegove fotografije pa ne.

2. Kako poteka poročno fotografiranje in koliko poročnih fotografij bom dobil/-a?

Poročno portretiranje

V zadnjem času me pari na sestankih pogosto sprašujejo ali je običajno da se par fotografira 2 ali več uri in so ta čas svatjeprepuščeni sami sebi? Sam redko prakticiram fotografiranja daljša od ene ure, razen na posebno željo para. Verjamem da je poroka dan, ki bi ga radi preživeli z vašimi prijatelji, vem da večina vas ni dobro plačan model, ki je navajen dolgega poziranja in nenazadnje, verjamem, da je to dovolj časa da ustvarim nekaj zelo lepih fotografij (če mi ne uspe v času 1 ure narediti nekaj dobrih fotografij ne verjamem, da jih lahko v 3 urah). Prav zato običajno prakticiram 20 minutna fotografiranja na eni lokaciji, 20 min na drugi in 20 minut ob sončnem zahodu, ko je svetloba najboljša. Čas in kraj prilagajam glede na dane možnosti in želje para.

Poročni fotografi običajno dostavijo od 50 do 100 fotografij za vsako uro svojega dela. 400 fotografij in več se mogoče zdi komu kar precej, vendar boste videli, da to sploh ni veliko, ko jih boste vedno znova pregledovali in se spominjali vseh tistih podrobnosti, ki so vas ganile in navdušile. Fotograf ovekoveči številne detajle, tudi tiste, ki ste jih morda spregledali, ko ste se družili in bili preplavljeni s čustvi. Sam običajno dostavim okoli 700 + fotografij celodnevne poroke, kjer so zabeleženi vsi ključni dogodki, skupinski posnetki, detajli ... A tudi tu velja pravilo »manj je več«, zato sestavim za vas tudi poročno zgodbo v obliki spletne galerije iz cca 100 fotografij, ki jih boste lahko za delili s prijatelji.

4. Všeč so mi fotografije z zamegljenim ozadjem. Kako to dosežete?

Poroka, poročno fotografiranje

Govorite o manjši globinski ostrini. Fotografi jo dosežemo z uporabo profesionalnih leč, ki omogočajo zelo natančen fokus subjekta.

5. Zasledil/-a sem fotografije različnih fotografov, ki so izdelane v različnih slogih: ene so denimo videti mehke in pastelne, druge so zelo ‘čiste’, spet tretje pa take, kot da bi bile posnete na starem filmu. Kako pa to dosežete?

Vsak fotograf ima drugačen način urejanja svojih fotografij z uporabo različnih računalniških programov (visokotehnološke različice dobre stare temnice). Temu se reče postprodukcija. Večina fotografov popravi osnovno osvetlitev in uredi barve, lahko pa se ustvari tudi edinstven videz z uporabo različnih slogov. Čisti slog je denimo le malenkost predelan, tako da je vse videti čim bolj naravno, mat slog je videz z nizko kontrastnostjo in mat pastelnimi barvami, spominja pa na vintage film, visokokontrastni slog pa ponuja živahen videz z bogatimi in opaznejšimi barvami.

Gre za stvar okusa in želja – izberite slog, ki vam je najbolj všeč. Sam se v osnovi orientiram predvsem po tem, kaj imajo barve povedati. Lahko so moteče ali pa so del zgodbe. Tako je običajno večji del zgodbe v barvah, če le ni preveč motečih dejavnikov; posamezne fotografije, ki izstopajo, pa obdelam v več verzijah in vam predam tisto, ki izgleda najboljša. Vedno pa se da dobiti tudi klasično barvno verzijo.

Poročno fotografiranje

6. Zakaj je poročno fotografiranje tako zelo drago?

Marsikomu se bo zdelo fotografiranje poroke kot zlahka zaslužen denar – delaš en dan in pobereš ‘keš’, mar ne? Vendar ima večina poročnih fotografov opremo, ki je vredna preko 10.000 evrov (več fotoaparatov, več objektivov, spominske kartice, bliskavice, sprožilci, prenosni računalnik, prenosni tiskalnik, domači visokokakovostni računalnik, na katerem obdelujejo fotografije, in še marsikaj). Poleg tega si vsi želijo fotografa z izkušnjami, takšnega, ki ima ‘kilometrino’ in znanje. Vedeti morate tudi, da so za poročnega fotografa fotografije, posnete na poročni dan, le začetek dela, ki je, mimogrede, precej naporen, saj mora čim bolje zajeti vse dogajanje in zanimive detajle na poroki. Za 800 lepih fotografij je potrebnih nekaj dni postprodukcije – odvisno od izkušenosti fotografa. Prav zaradi dolgotrajne obdelave pošljem mladoporočencema dan ali dva po poroki le nekaj poročnih fotografij »vrhuncev« poroke, ostale pa v roku enega tedna.

7. Kaj lahko naredim, da bom videti na svojih poročnih fotografijah čim bolje?

Poročno slavlje

Sprostite se. Zaupajte svojemu poročnemu fotografu. Če ste sproščeni, se bo to pokazalo tudi na vaših fotografijah. Zagotovite si nekaj premorov v vašem urniku poročnega dne – tako se boste izognili občutku, da vas kdo preganja. Priporočljivo je, da imate na voljo vsaj pol ure za družinsko fotografiranje in fotografiranje poročne zabave ter polno uro za portretno fotografiranje para, torej ženina in neveste.

Pred poročnim dnem pa se potrudite naspati (če vam bo le dovoljevalo napeto pričakovanje) in poskrbite za to, da boste popili precej vode.

Seveda najbolje izgledamo takrat, ko se počutimo dobro, sproščeno, brez pritiskov. Tudi zabava in smisel za humor sta naloga poročnega fotografa, in ko ustvari dobre pogoje, so njegova dobra navodila zagotovilo za to, da bodo poročne fotografije nepozabne.

8. Ali res potrebujem dva fotografa?

To sicer ni pogoj in tudi ne pravilo, a dva fotografa vam lahko ponudita več fotografij in drugačen pogled  - seveda za nekoliko višjo ceno. Precej vrhunskih fotografov dela z asistenti, ki jim nosijo opremo in pomagajo pri profesionalni osvetlitvi. Najbolje bo, da vprašate vašega poročnega fotografa, kakšen je njegov način dela. V vsakem primeru lahko z enim ali pa z dvema fotografoma dobite odlične fotografije.

9. Koliko časa pred poroko naj rezerviram poročnega fotografa?

Fotografi, po katerih je veliko povpraševanje, imajo naročene poroke že za več kot leto vnaprej. Dlje kot boste čakali, težje bo dobiti poročenga fotografa, ki bi ga res želeli imeti. Če je vaš najljubši fotograf na vaš poročni dan že zaseden, ga vprašajte za priporočilo. Velika verjetnost je, da bo našel nekoga s podobnim slogom, kot je njegov.

Poročni obred

10. Če se kaj zalomi, pa lahko popravimo v photoshopu, mar ne?

Večina fotografov zna uporabljati photoshop, vendar ne pričakujte čudežev. Najbolje je poskrbeti za optimalno fotografijo na terenu – z dobro postavitvijo oseb, ustrezno lokacijo in s primernimi nastavitvami fotoaparata. V postprodukciji se urejajo splošne podrobnosti, ne pa vsi detajli. Popravljanje fotografij v photoshopu (zamenjava ozadja, izrezovanje oseb, brisanje podočnjakov itd.) je namreč zamudno opravilo, ki ga je treba glede na vložen trud tudi zaračunati.

11. In za konec ... Ali naj dam fotografu tudi napitnino?

Povzemamo misel številnih fotografov: »Napitnine niso pričakovane, so pa zelo cenjene.«

Zapisal: Tadej Bernik - Foto ZATE

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prejšnja objava

INTERVJU Z ZMAGOVALCEM POROČNE...

Avtor: Zaobljuba.si in Čista Sreča

Pogovarjali smo se z zmagovalcem natečaja »Poročni foto natečaj 2015« ... Preberi več

Naslednja objava

Zaročno fotografiranje

Avtor: Urška - Prispodobe

Zadnje čase se vse več parov odloča tudi za zaročno fotografiranje. Ka... Preberi več

Prijava

Za všečkanje in oblikovanje sanjarnice je potrebna registracija - uporabi družbeno omrežje ali izpolni spodnji obrazec:

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

IZBERI NAJLEPŠO POROKO LETA

VŠEČKAJ fotografije tebi ljubih porok in s tem prispevaj svoj
glas v Zaobljubini tekmi za najlepšo poroko leta.

Glasuj

Pravila nagradne igre

  • POKROVITELJ NAGRADNE IGRE
Google+