Kako po poroki ohraniti cvetoč in osrečujoč odnos?

Avtor: 
Anja Kovačič
Partnerski odnos

Poročni dan je zagotovo eden večjih mejnikov v življenju vsakega para. Če je nekaj mesecev vse podrejeno organizaciji poročnega dne, se po poroki življenje vrne v ustaljene, a hkrati nove poti. Kako se spopasti z izzivi zakonskega življenja in vijugati med obveznostmi vsakdanjika? Kakovosten odnos ni nekaj samoumevnega, pač pa zahteva delo obeh partnerjev.

Na začetku razmerja vsi nosimo rožnata očala

Ni odnosa, v katerem na začetku ne bi bilo postlano z rožicami in s prepričanjem, da bo vedno lepo. A običajno se že po prvem letu zgodi sestop iz najlepših občutij, ko se moramo soočiti tudi z manj lepimi trenutki. Zgodijo se prva razočaranja, konflikti in krize. Prvi problem nastane, ko prenehamo živeti v iluziji, ki smo si jo ustvarili v povezavi s partnerjem. Takrat snamemo rožnata očala in pridemo do točke, ko smo soočeni z dvojim: ostati ali oditi. To pa je tudi trenutek, ko se zaljubljenost lahko razvije v tisto pravo, zrelo ljubezen.

»Globoka povezanost, sočutje, sklepanje kompromisov in vzajemno spoštovanje so le nekatere od bistevnih sestavin za osrečujoč partnerski odnos.«

Zavedanja, ki pomagajo vzdrževati kakovosten odnos:

*Za srečo v ljubezni moramo najprej najti sebe

Še preden sploh vstopimo v odnos z nekom, je pomembno, da smo najprej v stiku s samim seboj. To pomeni, da imamo začrtane cilje, vemo, kaj hočemo od življenja, in poznamo tudi svoje šibke točke. Šele takrat, ko čutimo pomirjenost in zadovoljstvo, lahko v svoje življenje privabimo osebe, s katerimi vzajemno rastemo.

*Ohranjanje sebe in svojih interesov

V odnos vstopamo z vso svojo zgodovino, načinom življenja ter s hobiji, ki nas opredeljujejo in delajo posebne. Nemalokrat se zgodi, da se nekateri  popolnoma odrečejo vsemu tistemu, kar jim je nekoč predstavljalo sprostitev, osebnostno rast in izpolnitev. A vendarle temelji zdrav odnos tako na podobnostih kot tudi na razlikah, zato je potrebno ohranjati individualnost, saj ta pripomore k bogatitvi in raznolikosti odnosa. Samo zadovoljna posameznika lahko kreirata osrečujočo prihodnost.

*Skupni trenutki in hobiji, ki vaju zbližujejo

Partneski odnos

Poleg ohranjanja svojih aktivnosti je več kot dobrodošlo, da imata tudi kakšen skupen hobi oziroma dejavnost, ki jo počneta v dvoje. Če jih je več, še toliko bolje. Skupne aktivnosti utrjujejo vez, ki jo imata, kreirajo trenutke, ki vama bodo ostali v lepem spominu, obenem pa poskrbijo za kakovostno preživet čas.

*Dobra komunikacija je ključ do pristne bližine

Verjetno je najbolj klišejski zakonski nasvet: veliko pogovarjanja. A tudi to ne pomaga, če se partnerja ne znata poslušati in slišati, in kar je še pomembnejše, če se ne pogovarjata o tem, kaj čutita drug ob drugem, kaj ju moti, kaj si želita in kaj ju osrečuje. Delita svoja pričakovanja, hrepenenja, čustva in razočaranja. Pogovor o svojih potrebah sicer zahteva ranljivost, a ravno ta je tista, ki omogoča pristno intimo.

*Konflikti so del vsakega partnerskega odnosa

V vsakem odnosu pridejo vzponi in padci – težja obdobja, ki rušijo ravnovesje, in tista, ko bi od sreče najraje objeli svet. Konflikti, ki lahko vodijo v krize, niso nič usodnega, vprašanje je le, kako se z njimi spoprimemo. Pomembno je, da vse, kar nas moti, razčiščujemo sproti, saj se le tako izognemo kopičenju nerešenih težav, kar lahko sčasoma privede do močnejših nesoglasij ali celo do razhodov.

*Zakonski odnos je zavestna odločitev dveh oseb

Morda se sliši tehnično, a vsak odnos zahteva zavestno odločitev. To pomeni zavedanje, da si želimo z osebo preživeti svoje življenje, pri čemer jo sprejmemo v celoti. Partnerstvo je 'živ organizem', ki vedno vključuje dve življenjski zgodbi, izvirni družini obeh partnerjev, strahove, omejitve in vzorce, ki jih vedno znova odigravamo skozi življenje. Potrebno je vzeti v zakup, da lahko pričakujemo tudi večje izzive, a zrelost v odnosu se kaže ravno v tem, da jih uspemo s skupnimi močmi preseči. Kakovosten odnos zakonca povezuje in bogati zgodbo, ki jo skupaj ustvarjata.

Anja Kovačič, spec. zakonske in družinske terapije

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prejšnja objava

Cena za ljubezen

Avtor: Zapletina - Tina Švajger Sivec

Princ William in Kate sta za kraljevo poroko odštela 34 milijonov dola... Preberi več

Naslednja objava

Ljubezen, kompatibilnost in od...

Avtor: Tatjana Štempihar

V času, ko si oblikujemo partnerstvo, je pomembno dobro poznati sebe ... Preberi več

Prijava

Za všečkanje in oblikovanje sanjarnice je potrebna registracija - uporabi družbeno omrežje ali izpolni spodnji obrazec:

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

IZBERI NAJLEPŠO POROKO LETA

VŠEČKAJ fotografije tebi ljubih porok in s tem prispevaj svoj
glas v Zaobljubini tekmi za najlepšo poroko leta.

Glasuj

Pravila nagradne igre

  • POKROVITELJ NAGRADNE IGRE
Google+