Korona virus je ogrozil najine poročne načrte. Kako naprej?

Avtor: 
Zaobljuba.si
poročna obleka

Življenje v Sloveniji in po svetu se je v zadnjih tednih skoraj popolnoma ustavilo.  A ne za tiste, ki v letošnjem letu načrtujete svojo poroko. Sklepanje poročnih zvez se sicer do nadaljnjega ne izvaja in tudi nihče v tem trenutku ne zna napovedati, kdaj bi se to lahko spremenilo. Pravtako še ni znano, ali bodo poročna slavja v prihodnjih mesecih deležna kakšnih omejitev. Tisti, katerih izbrani poročni datum je že mimo, ste morali poroko prestaviti, tisti, katerih poročni datum pa je že zelo blizu, pa trepetate, ali vas prestavljanje datuma še čaka. Zato vam najprej svetujemo, da zadihate in brez panike.

Mi smo za vas zbrali mnenja in nasvete nekaterih poročnih ponudnikov, ki se v teh dneh pravtako ukvarjajo s prestavljanjem ali odpovedjo rezervacij svojih storitev.

Nina Pavec iz Skednja pravi, da v tem trenutku njihovo delo še vedno poteka tako, kot da se bo sezona vsak čas začela. »Plan imamo, da bomo lokaciji Skedenj 1 in 2 uredili do potankosti do 1. maja. Potem pa bomo čakali na dovoljenje za odprtje že zelo težko pričakovane poročne sezone. Glede na to, da je naša lokacija na prostem v naravi, da nismo v zaprtih prostorih in da gre pri poroki za zasebni in ne javni dogodek pričakujemo, da se bo sezona porok lahko najkasneje začela ob koncu maja. Ob predpostavki seveda, da so gostje, naši bližnji sorodniki in prijatelji, zmožni tudi malo samokontrole glede počutja in zdravja. Sem pa skoraj prepričana, da bo virus v toplejših dneh tudi malo poniknil v pozabo vsaj nekje do novembra ali pa celo za zmeraj, če smo malo optimistični.« In kaj v Skednju priporočajo bodočim mladoporočencem v času trajanja ukrepom in nadaljnjega organiziranja? »Nastala situacija je nekaj novega za vse nas. Stresno tako za vse poročne ponudnike kot bodoče mladoporočence. Mi smo vsem našim parom predlagali, da poroko organizirajo po svojih željah še naprej, sploh tisti s termini od junija dalje. Za termine v maju pa že iščemo skupne rešitve oziroma plan B, saj je naš cilj, da se bodo pari na najlepši dan v njihovem življenju počutili sproščeno in da bodo tudi njihovi gostje uživali maksimalno. Najlažje smo se seveda dogovorili za nove petkove termine še v tej sezoni, saj se tako pari tudi z ostalimi poročnimi ponudniki lažje uskladijo in smo jim za to prilagoditev ponudili tudi dodaten popust. V kolikor pa res ne gre, smo seveda termin prestavili na naslednje leto. A na čisto dokončno odločitev še čakamo, če bo v prihodnjih dneh znanih kaj več informacij. V Skednju smo zelo dobro organizirani in kar se našega dela tiče se lahko prilagodimo na novo nastalo situacijo minimalno 10 dni pred načrtovanim dogodkom. Mi ostajamo optimisti in tudi parom predlagamo, da ohranijo mirnost v sebi in se obrnejo na svoje ponudnike, ki verjamem, da jim bodo v teh časih še bolj zavzeto kot doslej priskočili na pomoč. Skupaj nam bo uspelo, da bodo poročni dnevi minili v veselju in brezpogojni ljubezni.«

Skedenj

Tudi na posestvu Brdo s pari, ki želijo prestaviti poroko, iščejo nove datume ter jim svetujejo, kako naj nadaljujejo z organizacijo. Njihova predstavnica Maja Bertoncelj, pravi, da so parom za vsa vprašanja na voljo preko elektronske pošte ter mobilnega telefona in da bodo upoštevali vsa navodila, ki jih bodo prejeli s strani države ter jih uskladili s pari. »Za nas je vsaka poroka unikatna, zato bomo poskrbeli, da bodo tudi letošnji pari doživeli nepozaben poročni dan«, še dodaja.

In kako v tem času poteka delo poročnih fotografov? »Poročni fotografi prilagodimo celo življenje temu, da bomo tistega pol leta, ko je sezona, delali sto na uro. To je seveda sezonsko delo in v pol leta opravimo toliko ur kot naj bi jih v celem letu. Po sezoni pa nas še čaka tri ali štiri mesece postprodukcije in oblikovanje fotoknjig. Naročila, ki jih prenašamo v leto 2021 nam bodo vzela termine za nove stranke, tako, da izgubljeni del sezone nam nihče ne bo mogel vniti. Delo se je zmanjšalo na minimum saj fotografirati ne smemo. Trenutno nas večina vlaga v prenovo spletne strani, priprava fotografij za natečaje,...«, pravi Ana Gregorič. Parom hkrati priporoča, da naj ostanejo optimisti, saj jim ponudniki stojijo ob strani in predlaga, da si poiščejo rezervni datum že sedaj, saj leto 2021 postaja vedno bolj zasedeno. Predlaga tudi, da razmislite o jesenski poroki ali pa poroki v petek. »Ta kriza je zajela vse nas in samo, če držimo skupaj bomo lahko omilili posledice,« je še dodala.

Ana Gregorič Otočec

Foto: Ana Gregorič

Z že posnetimi fotografijami, posodabljanjem spletne strani in družbenih omrežij se v času trajanja ukrepov ukvarjata tudi fotografa Nika in Grega. »Drživa pesti, da se ukrepi čimprej sprostijo in bomo lahko spet fotografirali čudovite trenutke. Upava, da bo delo potekalo kar se da normalno in podobno prejšnjim sezonam. Bodočim mladoporočencem priporočava, da se v teh karantenskih časih slišijo (po telefonu ali video klicu) s ponudniki in iz udobja domačega kavča naprej planirajo svojo poroko. Budno pa naj seveda spremljajo tudi navodila NIJZ in upravnih enot.«

Po sedanjih napovedih države pa bodo s svojim delom lahko na začetku maja nadaljevali frizerski in kozmetični saloni. Umetnica poročnih pričesk Katja Mahne pravi, da v času trajanja ukrepov ostaja v stiku z bodočimi mladoporočenci in skupaj iščejo rešitve. Tistim, ki so se želeli poročiti meseca maja priporoča, da naj poroko prestavijo na jesenski termin ali drugo leto. Tisti, ki pa imajo svoj poročni dan v načrtu od junija naprej, pa naj s prestavitvijo poroke še počakajo, a hkrati naj imajo pripravljen rezervni datum. Tudi Jasna Oklešen iz Carpus makeup centra pravi, da v teh dneh vizažisti predvsem prestavljajo poroke, iščejo nove proste datume in se trudijo biti kar se da fleksibilni in na voljo bodočim nevestam.

Nika&Grega Grad Strmol

Foto: Nika in Grega

Z začetkom maja pa naj bi svoja vrata odprli tudi saloni poročnih oblek. Tega se že zelo veselijo v Sanjski obleki. Tam sedaj urejajo predvsem administracijo, za katero velikokrat zmanjka časa in salon pripravljajo na ponovno odprtje. S strankami so redno v stikih preko družbenih omrežij in jim glede njihovega poročnega dne priporočajo, da rezervirajo morebitni rezervni datum. Hkrati so spomnili tudi na zimske poroke, ki so lahko prav tako čudovite.

Iz domžalskega salona Mod'Art pa sporočajo: »Po mesecu dni zaprtega salona, postaja čakanje na prve pomladanske poroke vse težje. S številnimi pari sodoživljamo težo odpovedi porok in premikanja datumov v čas “po koroni”. Načrtovanje je še toliko težje zaradi negotovosti, kdaj bodo poroke znova dovoljene. Naš delo je v tem obdobju pretežno posvečeno aktivni in neposredni komunikaciji z nevestami in ženini, ki iščejo oziroma že potrebujejo alternative. Precej več časa preživimo za računalnikom, dela v salonu je namreč zelo malo, ta pa je večinoma povezan s pripravo oblek pa tudi že z izboro kolekcij za prihodnje leto. Res, neverjetna situacija, ko se neveste naših najnovejših poročnih oblek tako rekoč še niso začele nositi pa že izbiramo kolekcije za prihodnje leto. Spremljamo ukrepe, ki jih sprejemajo odgovorni, še posebno zadnje dni, ko se začenja govoriti o postopnem sproščanju strogih omejitev. Razumemo, da pri tem ni smiselno prehitevati, si pa vseeno aktivno prizadevamo pridobiti konkretnejše informacije od odgovornih in jih obenem seznaniti s težavami, s katerimi se srečujemo sami kot ponudniki poročnih storitev in produktov pa tudi preko pogovorov z mnogimi pari. Ko se bodo pokazale prve možnosti za poroke ali vsaj za vnovično odprtje salona, bo največji izziv uskladiti vse termine pomerjanj, za to, da bomo kot ekipa pripravljeni za pravočasno pripravo oblek pa smo že poskrbeli. Salon je bil dobro založen že pred pričetkom "korona krize”, tako da težav z zalogo oblek, čevljev, nakita, poročnega perila in drugih modnih dodatkov ne pričakujemo. Skratka, skrbimo za to, da bo ponudba dobra, storitev kvalitetna in hitra, in da bodo naše neveste in ženini o vsem pravočasno in natančno obveščeni.« Dodajajo še, da pari v teh negotovih razmerah potrebujejo več volje in tudi nekaj več optimizma. »Tistim, ki se obrnejo na nas, najprej skušamo na primeren način sporočiti, naj si ne delajo dodatnih skrbi zaradi “višje sile”, obenem pa jih zagotovimo kar največjo podporo pri iskanju alternativ. Med drugim vsem parom ponudimo in omogočamo, da si izberejo en ali celo dva nadomestna termina za rezervacijo poročne obleke, damo tudi možnost menjave rezervirane obleke, še posebno, če bi želeli prestaviti poroko na precej kasnejši datum. Poleg tega jim predlagamo, da se hkrati uskladijo še z drugimi ključnimi ponudniki poročnih storitev, da bo alternativni datum čim bolj zanesljiva izbira

Trenutno smo v zelo negotovih časih, ki jih ni doživel še noben izmed nas. Ne vemo, kaj nas čaka, ampak za dežjem vedno posije sonce, ne? In to sonce sedaj sveti že vedno bolj močno. Svetujemo vama, da se umirita, zadihata, načrtujeta naprej in spremljata dogajanje okrog nas. Imejta v mislih svoj najlepši dan, ki se bo zgodil. Slej ko prej.

Imejta se rada in ostanita zdrava. To je najbolj pomembno.

 

 

 

 

 

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Prijava

Za všečkanje in oblikovanje sanjarnice je potrebna registracija - uporabi družbeno omrežje ali izpolni spodnji obrazec:

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

IZBERI NAJLEPŠO POROKO LETA

VŠEČKAJ fotografije tebi ljubih porok in s tem prispevaj svoj
glas v Zaobljubini tekmi za najlepšo poroko leta.

Glasuj

Pravila nagradne igre

  • POKROVITELJ NAGRADNE IGRE
Google+