Cena za ljubezen

Avtor: 
Zapletina - Tina Švajger Sivec
Cena za ljubezen

Ko pomislim na poroko, se spomnim vse ljubezni, ki me je obdajala. Moj mož, moja družina, moji prijatelji. Vsi skupaj z enim namenom, da praznujemo ljubezen ... In seveda tudi, da moje slavje ljubezni ni bilo prav poceni. Pravzaprav je bila poroka draga. Pa čeprav s takrat bodočim možem nisva pretiravala. No, ali pa se je tako zdelo le meni. Z gotovostjo lahko rečem, da je bila to najdražja zabava mojega življenja. Pa je tako prav? Ali gremo pri poroki čez mejo? Koliko smo pripravljeni odšteti za poročni dan? Koliko smo pripravljeni dati za ljubezen? Je to cena, ki jo plačamo za ljubezen?

Pogled v zgodovino porok

Mala deklica sanja o veliki, razkošni, pravljični poroki. Ampak zakaj? V zgodovini so bile bogate poroke pripisane višjemu sloju. Bogata poroka pa ni nujno pomenila slavje ljubezni! Saj veste, kako je to šlo. Oče se je dogovoril, da odda svojo prelepo, mlado hčerko staremu, zagrenjenemu plemiču za veliko denarja. Poroka med dvema pa je pomenila veliko koristi predvsem za njuni družini. Mlada nevesta pa objokana in nesrečna. Romantična ljubezen je ostala na stranskem tiru, saj je denar nadvladal.

Vse romantične duše se boste strinjale, da denar in razkošna poroka nimata nič z večno ljubeznijo. Pa vendar mala deklica v vsaki izmed nas vsaj enkrat pomisli na pravljično poroko. In v naših časih je bilo kar nekaj pregrešno dragih porok.

Pa poroke sedaj?

Ne daleč nazaj je ves svet spremljal kraljevo poroko princa Williama in Kate, ki sta za svoje slavje ljubezni odštela 34 milijonov dolarjev. Dobro, si bomo rekli, saj gre za kraljevo poroko. Pa veste, kaj sem si najbolj zapomnila na poroki Kate in Williama? Da sta, kljub celemu pompu, ki ga zahteva kraljevi protokol, ohranila nekaj svoje pristnosti. Prav zato sta mi oba prirasla k srcu. Dobila sem občutek, da jima je vseeno za ves blišč, ki je okoli njiju. Bila sta si najpomembnejša, le onadva in njuna ljubezen. Rada si mislim, da bo njuna ljubezen večna za vse čase in jima to tudi želim. 

Poroke slavnih in bogatih pa so druga stvar. Zazdi se, da prav tekmujejo, katera poroka bo odmevnejša in dražja. Dobijo vse, kar želijo. Nobenih omejitev. Niti pri denarju. Takoj, ko se v velikem blišču in soju žarometov poroka konča, pa se že začnejo ugibanja, koliko časa bo ljubezen trajala.

Tako sta Catherina Zeta-Jones in Michael Douglas leta 2005 za poroko odštela 1,5 milijona dolarjev, Tom Cruise in Katie Holms leta 2006 2 milijona dolarjev, Christina Aguilera in Jordan Bratman okoli 2 milijona dolarjev, Elizabeth Hurly in Arun Nayar pa 2,5 milijonov dolarjev, Paul McCartney in Heather Mills, ki sta se poročila leta 2002, pa kar 3 milijone dolarjev.

Številke gredo seveda v nebo. In tako pridemo do ene najdražjih porok vseh časov, ki pripada princesi Diani in princu Charlesu leta 1981, z vrtoglavih 66 milijonov dolarjev.

Koliko denarja je to, si sama težko predstavljam. Če to pretvorim v čevlje, je to zaloga za več življenj. Še bolj škandalozno pa je, če pomislim, koliko dobrega bi s tem denarjem lahko naredili. Z gotovostjo lahko rečem, da je bila cena za ljubezen predraga.

Večino od nas verjetno malo zanese, ko nam moški pred nos pomoli malo škatlico s prvim diamantom, ki smo ga prejele v življenju. Bom rekla, da je to do neke mere normalno, saj nam zaljubljenost zamegli um. Takoj naslednji dan že brskamo po internetu in iščemo vse možnosti, ki nam jih ponuja potrošniški svet. Pokazati želimo, kako smo zaljubljene, kaj nam ljubezen pomeni in kaj vse bi za ljubezen dale. S tem pa račun raste in raste.

Zadeva pa je čisto preprosta. Če pogledamo zgodovino in najdražje poroke, lahko sklepamo le eno – cene za ljubezen ni. Se še spomniš sanj o pravljični poroki? Bolj pomembno je, da se spomniš tistih metuljčkov v trebuhu, tistih pogledov v trenutku sreče in nežnih dotikov. In nasmeha! Naju, ki ne marava šampanjca, zato nazdraviva s »štok kolo«. In pleševa do jutra. Kot da sva sama sredi plesišča, kjer so vse besede odveč.

Nisem ravno prepričan, da je poroka resnično toliko vredna. Vsekakor pa mora biti prijetna, bahaška pa ne.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Prijava

Za všečkanje in oblikovanje sanjarnice je potrebna registracija - uporabi družbeno omrežje ali izpolni spodnji obrazec:

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

IZBERI NAJLEPŠO POROKO LETA

VŠEČKAJ fotografije tebi ljubih porok in s tem prispevaj svoj
glas v Zaobljubini tekmi za najlepšo poroko leta.

Glasuj

Pravila nagradne igre

  • POKROVITELJ NAGRADNE IGRE
Google+