RAZKOŠNA MEHIŠKA POROKA SKOZI OČI POROČNE PRIČE - 1. del

Avtor: 
Alma Gosar
Mehiška poroka

Bilo je dobro leto in pol nazaj, ko me je moja mehiška prijateljica Paulina, takrat sveže zaročena, presenetila s sporočilom na Facebooku: »Poročila se bom v novembru 2015! Bi bila moja priča?« Prva misel, ki me je prešinila potem, ko sem se s pogledom na datum na ekranu prepričala, da smo šele poleti leta 2014, je bila: Pa zakaj za vraga me to sprašuje toliko prej? In potem odgovor na dlani: seveda sem navdušena in hkrati počaščena sprejela povabilo.

Paulino sem spoznala na študentski izmenjavi v Franciji, kjer sva v mesecih skupnega druženja postali dobri prijateljici. Obisk v Mehiki je bil že prej definitivno na to-do listi, njeno povabilo na poroko pa se je takrat zdelo le še en dober razlog, da sem novembra 2015 poletela k njej čez ocean.

Kot že omenjeno, sem bila presenečena nad tem, da sem bila na poroko povabljena že dobro leto prej, in razlog za to, da če želiš v gromozanskem Mexico Cityju dobiti to, kar si si zamislil, moraš enostavno začeti planirati vse skupaj mnogo mnogo prej. Iz prve roke je o organizaciji poroke v Mehiki povedala Paulina sama:

»Zaročila sva se avgusta 2014 na počitnicah v čudoviti Playi del Carmen. Od tistega trenutka naprej sem se že zavedala, kaj vse moram splanirati. Poročno lokacijo, datum, poročno obleko, sprejem, barve, make-up ..., o, moj bog! Pa začnimo s poročno lokacijo. Mexico City je ogromno velemesto, midva pa sva si želela poroko v bolj naravnem okolju. Hitro po zaroki sva začela z ogledom lokacij in hitro sva (= sem, saj poznate moške ...) se odločila, da bo Cueravaca – manjše mesto (glede na mehiške standarde), ki leži uro in pol vožnje južno od mehiške prestolnice – popolna destinacija za to priložnost. Mesto Cuernavaca slovi kot mesto večne pomladi, saj so temperature tam celo leto pomladanske in prav zato je mesto, kadarkoli ga obiščeš, cvetoče.

Poroka v Mehiki

Najin velik problem je bil, da oba delava po 10 ali 11 ur na dan, zato sva zagotovo potrebovala načrtovalko porok, kar pa se na koncu ni izkazalo za najboljšo idejo, saj je bila precej pasivna in sem morala na koncu koncev speljati skoraj vse sama. Organizacija take poroke, kot sva jo imela midva, zahteva v povprečju 12–14 mesecev planiranja. Želela sva imeti majhno poroko s 150 gosti (ja, to je za Mehiko majhna poroka). Lahko bi rekla, da se je resno planiranje glede na izbiro lokacije začelo zame januarja 2015.

Poročo obleko sem iskala v več kot 10 trgovinah, poročnih sejmih in vseh možnih internetnih trgovinah. No koncu sem se odločila za trgovino »Novia&Novia«, locirano v »modnem« predelu Mexico Cityja, prepletenim z nešteto trgovinami. Tam sem izbrala obleko avstralske oblikovalke Maggie Sottero, izdelano kot nalašč zame, po mojih merah. Iz Avstralije je obleka pripotovala v Mehiko v osmih mesecih, tako da sem jo prvič pomerila šele v avgustu 2015.

Naslednja stvar, potrebna odločitve, je bil poročni meni. Po poskušanju raznovrstnih sva na koncu izbrala menu s tremi hodi in after party prigrizkom, ki je pri nas zelo pogost – chilaquiles s piščancem in fižolom, popoln obrok za že malo razdražene želodce. Poročne torte nisva imela, saj v Mehiki ni tako popularna kot drugje; namesto te so bile raznovrstne sladice. Glede glasbe nisva imela dvomov, saj je bil DJ zaradi mladosti svatov popolna izbira.

Poročna obleka - Mehika

Vabila sva si zamislila sama in jih dala izdelati po najinih željah. Na vabilu so bile tudi vse potrebne informacije o poroki – navodila za prihod, karte in številka bančnega računa, na katerega sva namesto daril sprejemala denar. Lahko rečem, da je bila edina fiksna stvar na začetku izbira mojih družic in poročnih prič, za katere sem izbrala posebno blago in so si obleke izdelale kar same, saj sem želela, da se na dan poroke počutijo karseda udobno.

Priznam, načrtovanje poroke je lahko nočna mora. Dokler ne greš v to, se ti še sanja ne, kaj vse je potrebno zorganizirati. Na koncu sem bila zelo zadovoljna z vsem. Moj nasvet vsem bodočim nevestam je: ne poskušajte biti bridezille! Poroka namreč traja le en dan, kar je neprimerljivo z novim življenjem, ki ga tisti dan začenjate s svojim dragim.«

V naslednjem zapisu pa si preberite, po čem se mehiška poroka razlikuje od slovenske!

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prejšnja objava

10 idej za noro dekliščino

Avtor: Aleksandra Grozde

Pripravili smo 10 idej za noro dekliščino. Preberi več

Naslednja objava

Je moderna mehiška poroka kaj ...

Avtor: ALMA GOSAR

Za bolj tradicionalno mehiško poroko bi morala iti na podeželje, ta »m... Preberi več

Prijava

Za všečkanje in oblikovanje sanjarnice je potrebna registracija - uporabi družbeno omrežje ali izpolni spodnji obrazec:

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

IZBERI NAJLEPŠO POROKO LETA

VŠEČKAJ fotografije tebi ljubih porok in s tem prispevaj svoj
glas v Zaobljubini tekmi za najlepšo poroko leta.

Glasuj

Pravila nagradne igre

  • POKROVITELJ NAGRADNE IGRE
Google+