Je moderna mehiška poroka kaj drugačna od slovenske?

Avtor: 
ALMA GOSAR
Mehiška poroka

Ne, nisva streljala s pištolami v zrak. To naju je vprašal skoraj vsak, ko sva mu povedala, da sva se ravnokar vrnila s poroke Mehiki. Iskreno povedano, mislim, da si je tega želel tudi moj fant, ki je z menoj delil nepozabno potovanje po Mehiki in za konec še poroko za piko na i. Za bolj tradicionalno mehiško poroko bi morala iti na podeželje, ta »mestna« je bila namreč bolj ameriške narave, a kljub temu posebno doživetje. 

Tudi mene, ki sem bila povabljena kot priča in hkrati družica, je pred poletom čakalo kar nekaj dela in priprav na poroko. Ena izmed nalog je bila izdelava obleke za družico, kot je že v prejšnjem delu omenila Paulina. Blago mi je prinesla kar v Slovenijo, medtem ko je bila s svojo družino poleti pred poroko na potovanju po Evropi. Med njenim obiskom smo ji s prijateljicami iz izmenjave pripravile tudi malo dekliščino, ki je bila ena izmed njenih treh dekliščin! Eno je imela kasneje še s preostalimi družicami v Playi del Carmen, zadnjo pa v obliki zajtrka oziroma čajanke s svojimi sorodnicami v domačem Mexico Cityju.

VELIKO POROČNO PRAZNOVANJE - VELIKO PRIJATELJEV

Nevesta in ženin sta imela vsak po 8 "ženskih družic" (las damas) in 8 "moških družic" (los pedrinos). Izmed njih sva bili dve nevestini priči in dve ženinovi. V Mehiki ima lahko vsak do 8 prič, poleg tega pa morajo podpisati ᾽papirje᾽ tudi starši obeh mladoporočencev. 

Dan, na katerega sta oba zelo dolgo čakala, je bil splaniran do zadnje minute. Večina svatov se je zbrala že dan prej in soboto smo pričakali skupaj na petkovi cocktail zabavi. Še toliko težje je bilo potem v soboto vstati že ob šestih zjutraj, saj smo bile družice že ob sedmih naročene na make-up in frizerja. Do poldneva smo bile vse pripravljene za fotografiranje, ki je seveda tudi tam zelo pomemben del poroke. Še pred tem pa je bilo treba nevesto pospremiti do ženina, ki jo je videl prvič v poročni obleki. 

Poročni obred je bil zelo lep in intimen, prisotni sta bili le njuni družini s prijatelji. Obred se pravzaprav ni preveč razlikoval od našega, razlika je bila predvsem v številu podpisnikov. Mladoporočenca sta si izrekla zaobljubo, poleg tega pa sta morala odgovoriti tudi na vprašanje matičarke, kaj za njiju pomeni zakon. Ostali svatje, ki jih je bilo dobrih 150, so prišli na večerni del poroke – večerjo in zabavo. 

ZABAVA, ZABAVA, ZABAVA

Po obredu je bil čas za nekaj, kar znajo Mehičani zelo dobro: zabavati se! Svatje so komaj čakali, da bo večerje konec, in potem so, tako mladi kot stari, dobesedno stekli na plesišče. Tudi tam jim gre odlično od nog, salse se večina uči že od malih nog doma. Bila sem presenečena nad Paulinino babico, ki je plesala do druge ure zjutraj. Ker fotografije povedo več od besed, je spodaj nekaj utrinkov.

Candy bar, ki je bil po polnoči že popolnoma izropan.

Vse družice smo na dan poroke prejele od neveste paket prve pomoči, v katerem  so bili poleg zdravil za zdravljenje mačka tudi copatki, namenjeni od visokih petk utrujenim nogam, in smo si jih po nekaj urah plesanja z veseljem nataknile.

Brez tequile ne gre.

Tequilla line! 

Mehičani imajo zelo radi razne dodatke, s katerimi se našemijo in še popestrijo zabavo.

Ne zgodi se vsakomur, da je povabljen na poroko v tujini, sploh pa v tako eksotično deželo, kot je Mehika. Vesela sem, da sem dobila in izkoristila to priložnost in videla, kako praznujejo ljubezen v drugih državah. In v Mehiki jo brez dvoma znajo zelo dobro.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prejšnja objava

Poroka za miljardo ameriških d...

Avtor: Zaobljuba.si

Prejšnjo soboto sta se v Moskvi poročila 20-letna študentka medicine K... Preberi več

Prijava

Za všečkanje in oblikovanje sanjarnice je potrebna registracija - uporabi družbeno omrežje ali izpolni spodnji obrazec:

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

IZBERI NAJLEPŠO POROKO LETA

VŠEČKAJ fotografije tebi ljubih porok in s tem prispevaj svoj
glas v Zaobljubini tekmi za najlepšo poroko leta.

Glasuj

Pravila nagradne igre

  • POKROVITELJ NAGRADNE IGRE
Google+