KO JE POROKA PREKLICANA!

Avtor: 
Anja Kovačič
Preklicana poroka

Poznamo veliko število ljubezenskih zgodb, ki se od čarobnih začetkov postopoma prelevijo v trdne in zrele zakone. A žal ni vedno tako. Včasih se tudi najlepši odnosi, ki sprva obljubljajo skupno prihodnost, spreobrnejo v pravo nočno moro.

Pari navajajo 4 najpogostejše razloge za preklic poroke:

1. Razlike med parom postajajo vse večje

Vsi vemo, da so prvi meseci, včasih tudi leta, v odnosu najmanj problematični. Cedita se med in mleko, partnerja doživljamo kot popolnega in verjamemo da bo trajalo večno. A v vsakem odnosu pride do točke, ko vsak pokaže pravi obraz in vse plati sebe – tudi tiste manj lepe, ki zmotijo prvotno predstavo o drugem. Takrat pridemo do prelomnice, ko se odnos lahko zaključi ali ne. In če vse skupaj preslikamo v obdobje po zaroki, se lahko zgodi, da se od prvotnega ’da, poročila se bom s tabo’ do datuma poroke veliko spremeni, sploh, če je vmes minilo več časa. Partnerja lahko v vmesnem obdobju popolnoma razbijeta prvotno iluzijo o drug drugem in se v čustvenem smislu razdvojita. Razlike med njima postajajo vse večje - lahko celo nepremostljive, skupna zanimanja bledijo, pojavijo se nestrinjanja pri pomembnih temah, osrečujočih trenutkov pa je vse manj. V takšnih primerih se pari lahko odločijo za razhod ali pa poroko prestavijo na kasnejši čas.

Partnerski odnos

2. Nemogoči pritiski s strani družin

Eden od pogostejših razlogov, ki jih pari navajajo kot razlog za konflikte je tudi izvirna družina, še posebej, če razmejitev ni. Če karikiramo, v paru tako nista samo dva, pač pa tudi tašče, tasti in še kdo od bližnjega sorodstva. Pojavljati se začnejo ’dobronamerni nasveti’, ki se vse prevečkrat prelevijo v preseganje mej. Največkrat pari navajajo nenajavljene in prepogoste obiske, vsiljevanje mnenj, poseganje v stvari, ki se tičejo samo para, nesramne pripombe s strani tašč ali tastov ali celo hujskanje enega proti drugemu. Včasih se tudi zgodi, da je želja po poroki večja s strani izvirnih družin, kot pa para samega, njihov (negativen) vpliv pa je tako močan, da par celo prekliče poroko.

Partnerski prepir

3. Nezvestoba

Nezvestoba je zagotovo tema, o kateri bi lahko pisali v neskončnost. Toliko kot je ljudi, toliko je tudi dojemanj nezvestobe, a v tem primeru govorimo izključno o telesni nezvestobi. Če se ta zgodi v obdobju zaroke ali celo na fantovščini/dekliščini, se par odloči za: prekinitev zveze in s tem tudi zaroke ali pa zvezo nadaljuje in skuša rešiti odnos. Včasih se zaroka prekine tudi v primeru suma na nezvestobo, saj je včasih nezaupanje preveliko, da bi lahko izpeljali tako pomemben življenjski korak. Seveda pa je vse stvar odločitve posameznika oziroma para.

4. Strah pred ujetostjo

V partnerskih odnosih velikokrat govorimo o strahu pred intimo, kar z drugimi besedami pomeni strah pred ranljivostjo in resnično predanostjo partnerju. Nekateri posamezniki se zaradi različnih izkušenj čustveno ne morejo popolnoma predati, kar močno vpliva na kakovost odnosa. Če je strah prevelik in si nekdo zavedno ali nezavedno ne želi v polnosti pripadati drugemu ter to simbolično zaokrožiti s poroko, si bo pred poroko lahko celo premislil. V tem primeru lahko zaroko prekine ali pa se zgodi trend ’večna zaroka - nikoli poroka’.

Prekinitev zveze

Med zaroko in poroko – rdeči alarm:

  • razkorak med partnerjema postaja vse večji,
  • vse manj je čustvene in telesne bližine,
  • skupni interesi bledijo,
  • komunikacija slabi,
  • čuden občutek oziroma intuicija, ki pravi, da morda ni še čas,
  • pojavljati se začne vprašanje: »Je to res odnos, ki sem si ga želel/a?«

Vsak partnerski odnos se skozi leta srečuje z različnimi preizkušnjami, prelomnicami in vsem, kar življenje prinese. Umetnost odnosa se pokaže ravno v tem, kako se z vsem tem spoprijemamo. Dvomi in pomisleki pred poroko so nekaj običajnega, vprašati se je le potrebno, od kje izvirajo in kaj pripovedujejo. Zaročno obdobje lahko predstavlja čas, ko se poleg priprav na poroko posvetimo tudi vsem tistim vsebinam, ki nam morda ne dajo miru. Ni namreč lepšega, kot vstopiti v zakon s predelano preteklostjo in od usodnega ’da’ naprej pisati skupno, najlepšo zgodbo.

Anja Kovačič, spec. zakonske in družinske terapije

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prejšnja objava

Prijateljica se zaroči

Avtor: Katarina Malešič

Pripravi prijateljici, ki se je ravno zaročila, super zaročno darilo.... Preberi več

Naslednja objava

Naloge poročne priče

Avtor: Zaobljuba.si

Poročna priča mora poskrbeti več kot za en detajl na poroki. Preberi več

Prijava

Za všečkanje in oblikovanje sanjarnice je potrebna registracija - uporabi družbeno omrežje ali izpolni spodnji obrazec:

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

IZBERI NAJLEPŠO POROKO LETA

VŠEČKAJ fotografije tebi ljubih porok in s tem prispevaj svoj
glas v Zaobljubini tekmi za najlepšo poroko leta.

Glasuj

Pravila nagradne igre

  • POKROVITELJ NAGRADNE IGRE
Google+