Kako organizirati poroko, ki bo prijazna vajinemu žepu?

Avtor: 
Urška Šavli
Urška in Jan Šavli

Finančna kriza, visoka brezposelnost med mladimi in slabše gmotno stanje so fraze, ki jih poslušamo vsak dan in je za mnoge ljudi postala realnost, ne samo teorija na papirju. Po drugi strani nas ponudniki prepričujejo, da je poroka je enkraten, svečan in neponovljiv dogodek, pri katerem naj bi si privoščili več zapravljanja in pri katerem gremo lahko preko svojih običajnih omejitev. Med tema dvema skrajnostima pa se znajdejo bodoče neveste, ki si po eni strani želijo razkošno in nepozabno poroko, po drugi strani pa za kaj takega nimajo sredstev.

Pripravila sem nekaj nasvetov, kako uspešno krmariti po poročnih poteh, da vas ne zapeljejo pregloboko v rdeče številke.

Pri poroki se da prihraniti precej denarja, vendar si izberita ponudnika ali storitev, ki bo naredila dober vtis. Midva sva se odločila, da bova opustila pogostitev na najinih domovih s šrango, ne bova najela avtomobilov in jih ne bova okraševala, ter skrajšala "protokol" za večino svatov samo na cerkveno poroko in zabavo. Nisva pa skoparila pri poročnem fotografu, ker so po najinem mnenju fotografije tiste, ki poleg toplih občutkov, prstana na roki in ljubezni v srcu, ostanejo kot materialni dokument poroke. Vsakič, ko gledava odlične fotografije, sva vesela, da sva se tako odločila.

Poskušala sva najti ponudnike, ki še niso zelo uveljavljeni in znani, saj je njihova cena nižja. Poleg tega so se vsi zelo potrudili in vložili v najin najlepši dan svoj trud, srce in sebe. Tako sva na primer našla glasbeno skupino po najinem okusu, ki nama je dala tako ugodno ponudbo, da sva jim na koncu plačala skoraj dvojno - tako sva bila zadovoljna z njimi. Ugodneje lahko prideta skozi, če namesto benda najameta DJ-a. 

Urška in Jan Šavli

Če je za vaju fotografija tista, ki se vama ne zdi tako zelo pomembna, poiščita fotografa, ki šele začenja svojo pot in prihranita lahko do 1000€. Primer je tudi zlatarna, ki vama bo izdelala prstane - najbolj zveneča imena so pogosto najdražja.

Če vama je pomembno, da se na zabavi dobro je, ne bosta skoparila pri hrani. Vendar se malo pozanimajta, morda v bližini obstaja kakšna ugodnejša gostilna, morda ponudnik cateringa. Midva sva imela z najinim zelo veliko srečo, ker nama je ugodno postavil šotor, poleg tega pa nama ni računal pijače. To sva nakupila sama, s čimer sva zagotovo prihranila kar nekaj denarja.

Če vama cvetje ni zelo pomembno in načrtujeta poroko v pomladnih mesecih, lahko že zdaj zasadita na svojem (ali babičinem) vrtu rože, ki bodo cvetele v času vajine poroke. Zelo dobro se obnesejo cinije, ki cvetijo od junija dalje in bogato rodijo. Začnita zbirati lepe stekleničke, vazice in posodice, v katere jih bosta postavila in razporedila po mizah. Odličen čas za nakup vazic je januarja, ko trgovcem ostane veliko zaloge od božično-novoletne ponudbe, v kateri so običajno dekorativni predmeti, januarja pa cene znižajo, da se znebijo zaloge.

Veliko idej za dekoracijo lahko najdeta na spletnih straneh in na raznih blogih, pogosto pa ugoden material najdeta v raznih diskontih, celo v trgovinah z oblačili. Če sta spretna pri ustvarjanju, lahko velik del dekoracije izdelata sama. To velja tudi za vabila in druge tiskovine, ki lahko namesto 200 do 400€ stanjo le 100€. Vendar vama povem, da gre razlika v ceni na račun vajinega časa. 

Urška Šavli tiskovine

Veliko lahko prihranita s skrajšanjem dogajanja poročnega dne in čim manj vožnje. Če že živita skupaj, morda pogostitev na domu posebej pri nevesti in posebej pri ženinu ni smiselna in bo vama in staršem prinesla vsaj 500€ stroškov in skravžljane živce. Vam pa zagotavljam, da se bo hiša svetila kot še nikoli! :)

Skrajšan program poroke pomeni manj pogostitev. Obvezno je, da svate vsake tri ure pogostite s hrano, in vsaj na uro in pol ponudite pijačo, kar prinese več organizacije in stroškov. Malo razmislita o tem.

Priporočam vama, da si naredita seznam, kaj je za vaju pomembno in kaj ni tako zelo nujno, in se kakšni stvari odpovesta. Vsekakor pa velja, da varčevanje do skrajnosti morda ne bo prineslo zadovoljstva, ki bi ga imela ob boljših in dražjih izdelkih in ponudnikih. Kakšno stvar si pa le privščita, poročila se bosta le enkrat!

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Prijava

Za všečkanje in oblikovanje sanjarnice je potrebna registracija - uporabi družbeno omrežje ali izpolni spodnji obrazec:

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

IZBERI NAJLEPŠO POROKO LETA

VŠEČKAJ fotografije tebi ljubih porok in s tem prispevaj svoj
glas v Zaobljubini tekmi za najlepšo poroko leta.

Glasuj

Pravila nagradne igre

  • POKROVITELJ NAGRADNE IGRE
Google+