INTERVJU Z ZMAGOVALCEM POROČNEGA FOTO NATEČAJA

Avtor: 
Zaobljuba.si in Čista Sreča

Pogovarjali smo se z zmagovalcem natečaja »Poročni foto natečaj 2015« - z gospodom Igorjem iz Čiste Sreče. Zaupal nam je nekaj več o zmagovalnih fotografijah, svojem stilu fotografiranja in o tem, kako se je začel ukvarjati s poročno fotografijo. Podal pa je parom tudi nekaj koristnih nasvetov o tem, na kaj naj pazijo pri izbiri poročnega fotografa. Želimo ti prijetno branje!

Koliko časa se že ukvarjate s poročno fotografijo in kako ste začeli?

Prva poroka, na kateri sem sodeloval kot poročni fotograf, je bila v letu 2011. Priložnost je je ponudila takrat – tako kot verjetno pri večini – ko se je poročil sorodnik.  Precej bolj intenzivno pa se s tem ukvarjam zadnji dve leti, ko sodelujeva skupaj z Matejo (sedaj že ženo).

Lahko poveste kaj več o zmagovalnih fotografijah? Kako so nastale, kje ste jih posneli?

Zmagovalni fotografiji sta bili posneti na isti poroki. Lokacijo za portretiranje na starem mostu čez Soro pri Medvodah je predlagal poročni par, midva pa sva seveda sprejela izziv. Nekaj dni pred poroko sem se zapeljal na  tisto lokacijo, jo preučil in si zamislil tudi motiv za fotografijo, ki sva jo kasneje uvrstila na natečaj. 

Druga fotografija je s priprav na poroko. Nevesta si je za priprave izbrala hišo staršev. Vse je bilo še zelo mirno – poleg neveste in vizažistke je bil v hiši samo še nevestin oče. Pri iskanju zanimivega kadra sem opazil, kako oče v kuhinji mirno bere časopis, kar mi je bilo precej nenavadno, saj je pri večini priprav veliko dogajanja, hitenja in se že čuti napetost prihajajočega dne.  Fotografija mi je zato pri srcu prav zaradi zgodbe, ki jo lahko beremo iz nje.

Kje najdete navdih za poročne fotografije?

Veliko navdiha črpava s fotografij slovenskih in tujih fotografov, v kratkem pa se bom udeležil tudi ene od poročnih delavnic. To se mi zdi pomembno, saj lahko hitreje napreduješ, vidiš drugačne poglede na to zvrst fotografije, poizkušaš v svoje delo vključiti stvari, ki so ti všeč.  Nenehno izobraževanje je vsekakor potrebno zaradi hitrejšega napredka in zagotavljanja kvalitete storitve.

Čista sreča

Kako bi opisali svoj stil fotografije in kakšen stil porok največ fotografirate?

Misliva, da je na splošno poročna fotografija mešanica med kreativno, portretno in dokumentarno fotografijo. Razmerja pa se spreminjajo predvsem glede na izkušnje. Na začetku je v glavnem dokumentarna, kasneje pa je z izkušnjami vse več kreativnosti.

Čista sreča

Največ porok je še vedno tradicionalnih: civilni obred na upravni enoti, potem cerkveni obred (če se par tako odloči) in poročno slavje v izbrani gostilni. Naju pa veseli, da je vedno več poročnih prostorov, kjer se vse dogaja na enem mestu.

Kako bi opisali svoj stil fotografiranja? Se pomešate med množico in fotografirate, kar se zgodi, ali ste bolj prisotni pri dogajanju in usmerjate ljudi?

Ljudi usmerjava pri pripravah in portretiranju, pri ostalih delih poročnega dne pa po večini uporabljava dokumentarni način fotografiranja.

Kako obdelate fotografije? Imate svoj stil ali se prilagodite vsakemu paru posebej?

Obdelava fotografij je prepuščena najini kreativnosti. Meniva, da pari že na podlagi portfolia ugotovijo, če jim je ta stil všeč, in se tako lažje odločijo, ali  boš postal njun poročni fotograf ali ne.

Čista sreča - Poročna fotografija

Opišite najbolj nenavadno poroko, ki ste jo slikali.

Edina, ki bi jo lahko izpostavil, je dvojna poroka, ki se je letos odvila na Gorenjskem. Brat in sestra sta si skupaj z izbrancema delila poročni dan, plesišče in svate. 

Kaj vam je najbolj všeč pri fotografiranju porok?

Fotografiranje porok nama je všeč zaradi dogodivščin, ki jih lahko doživiva skupaj s pari, zaradi poznanstev, ki se spletejo, zaradi vseh krajev, ki jih preko tega spoznavava, in same kreativnosti, ki jo prinaša najino delo.

Čista Sreča - Portretna Fotografija

Kakšen nasvet bi dali parom, da bo fotografiranje potekalo brez zapletov?

Po večini fotografi ponujamo tudi predporočno fotografiranje, kar se mi zdi zelo pomembno za načrtovani poročni dan. Čeprav živimo v dobi, ko se na vsakem koraku soočamo s fotografiranjem z mobilnimi telefoni, je poziranje pred profesionalnim fotografom precej drugačna izkušnja. Ker sproščenost zelo vpliva tudi na fotografiranje, je bolje, da led prebijemo že prej  in ne na sam poročni dan, ko je nervoze že tako preveč. Vsekakor je dobro, da se pari pred objektivom sprostijo  in posvetijo eden drugemu.

Čista Sreča - Predporočno fotografiranje

Kaj pa svetujete parom, ki izbirajo poročnega fotografa?

Pari naj ga izbirajo na podlagi fotografij, zelo pomembno pa se nama zdi tudi, da se s fotografom že pred poročnim dnem povežejo.  Poročni fotograf je v veliko primerih s parom od jutra do poznega večera, zato je pomembno, da si zaupajo.

Če bi izbirali lokacijo za fotografiranje na celem svetu, katera bi bila in zakaj?

Ker sva oba ljubitelja morja, bi izbrala lokacijo nekje ob obali s svetilnikom na klifu.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prejšnja objava

Padec v vodo in zvit gleženj

Avtor: Zaobljuba.si

Dva izmed najboljših Slovenskih poročnih fotografov. Preberi več

Naslednja objava

Fotograf Branko Furlanič

Avtor: Zaobljuba.si in Branko Furlanič

Avtor najlepše fotografije v kategoriji »Dogajanje med poroko in po nj... Preberi več

Prijava

Za všečkanje in oblikovanje sanjarnice je potrebna registracija - uporabi družbeno omrežje ali izpolni spodnji obrazec:

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

IZBERI NAJLEPŠO POROKO LETA

VŠEČKAJ fotografije tebi ljubih porok in s tem prispevaj svoj
glas v Zaobljubini tekmi za najlepšo poroko leta.

Glasuj

Pravila nagradne igre

  • POKROVITELJ NAGRADNE IGRE
Google+