Poročna fotografinja na Irskem

Avtor: 
Katja Jemec
Poroka na irskem

Po ozki, valoviti cesti sledim črnemu rolls royceu. Na desno se v klife zaletavajo veliki valovi, na levo se odpira široka travnata pokrajina. Medtem ko nevestina tančica plapola v vetru ob spuščeni strehi avtomobila, nevesta in ženin s penino nazdravljata skupni poti po pravkar končanem obredu v bližnji cerkvici. Klifi, ob katerih se peljemo, se začnejo nižati in kmalu prispemo do majhnega pristanišča, kjer nas čaka trajekt in odpelje 200 metrov čez ožino morja do gozdnatega otočka. Tam sta že izobešeni nemška in irska zastava, simbola njunih rojstnih držav. 

Zapeljemo s trajekta in skozi urejen, živo zelen drevored počasi nadaljujemo vožnjo po ozki cesti. Pred nami se odpre mogočna graščina, pred katero s šampanjcem v rokah že čaka mladoporočenca v črno oblečen gospod s črnim klobukom. Prijazno ju postreže in povabi v notranjost.

Stopata po dolgem hodniku, kjer ju na levi osvetljuje skozi okno zunanja svetloba, z desne pa ju spremljajo stare slike in kipci, dekorirani v njuni bež in pastelno zeleni barvi. Vse glasneje se slišijo tradicionalni irski zvoki, ki se tik pred dvorano malo utišajo in upočasnijo ritem. Slišimo gospoda v dvorani, ki zakliče njuni imeni. Velika lesena vrata, polna izklesanih detajlov, se počasi odprejo. Ženin in nevesta stopita v ogromno dvorano, kjer jima izza bež oblečenih okroglih omizij ploskajo njuni najbližji. Nekateri s solzami sreče v očeh.

Poročna dvorana - Irska

Preigravanje irske glasbe se nadaljuje dolgo v noč. Ljudje poplesavajo in uživajo v kulinaričnih dobrotah, jaz pa po 12 urah počasi zaključim svoje delo in se odpravim nazaj proti Dublinu. Še ena idilična irska poroka je za mano.

Biti poročni fotograf na Irskem in v Sloveniji je navdihujoče. Od bolj strmega hribovitega ozadja v naši mali srednjeevropski državici pa do idiličnih gradov, ki samevajo sredi travnikov v tej otoški državi. Spoznavati ljudi iz celega sveta je še večji navdih. Fotografirala sem poroke – od ruskih, angleških, nemških, bolgarskih pa do čistokrvnih irskih parov. Vsak par iz kateregakoli dela sveta je na irsko poroko prinesel tudi svoje tradicionalne navade, ki so v kombinaciji z irskimi zelo zanimive.

Poročno fotografiranje - Katja Jemec

Je pa res, da so na otoku poroke v večini primerov kar velik denarni zalogaj – tako na vasi kot v mestu. Ne glede na status. Če ne gre, pomagajo starši. Spoznala sem pare, ki so tudi po deset let varčevali, da so potem lahko pripravili veliko poroko z 200 povabljenimi – vključno s sovaščani –, saj irska tradicija narekuje, da je potrebno povabiti tudi njih. Ko govorimo o številkah, naj povem iz svojih izkušenj, da namenijo pari za poroko v povprečju od 20.000 do 30.000 evrov. 

Poročno fotografiranje

In kaj je na Irskem pri porokah drugače kot nas? Ena izmed večjih razlik so le obredi: imajo en obred – cerkveni ali civilni. Poroke so zaradi tega krajše.

V veliko primerih se par pripravlja v istem hotelu, kamor pridejo skupaj s starši in pričami že en dan pred poroko, da nazdravijo zadnjemu samskemu večeru. Tako je kombinacija fotografiranja priprav neveste in ženina tudi za enega fotografa veliko lažja. Ena izmed lastnosti, ki si je za Irce ne bi mislili, pa je, da se poroke končajo v povprečju že ob dveh zjutraj.

Irska nevesta

Sicer pa imata srednja in zahodna Evropa zelo podobne poročne navade. Vendar je delo na mednarodnem področju velik užitek in vsaj zame, ki rada potujem, najbolj sanjska služba, ki si jo lahko predstavljam.

 

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prejšnja objava

Poročne fotografije so trajen ...

Avtor: Zaobljuba.si in Flare Visuals

Na žalost ljudje pogosto pozabijo, da na koncu ostanejo samo ljubezen,... Preberi več

Naslednja objava

Zaročno fotografiranje

Avtor: Urška - Prispodobe

Zadnje čase se vse več parov odloča tudi za zaročno fotografiranje. Ka... Preberi več

Prijava

Za všečkanje in oblikovanje sanjarnice je potrebna registracija - uporabi družbeno omrežje ali izpolni spodnji obrazec:

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

IZBERI NAJLEPŠO POROKO LETA

VŠEČKAJ fotografije tebi ljubih porok in s tem prispevaj svoj
glas v Zaobljubini tekmi za najlepšo poroko leta.

Glasuj

Pravila nagradne igre

  • POKROVITELJ NAGRADNE IGRE
Google+