Poročne navade in prepričanja

Avtor: 
Andreja Koren
Poročni običaji

Različne poročne navade in prepričanja so se tekom zgodovine razvijala in širila. Danes imajo poroke marsikje po svetu zaradi tega kar nekaj skupnih točk, kljub temu, da je vsaka zgodba zase. Kje izvirajo in kaj pomenijo najbolj pogoste poročne navade, preveri v nadaljevanju. 

Zakaj je nevestina obleka bela? 
Bela barva simbolizira čistost, zato naj bi prav nevestina obleka bila bela. Je pa bela barva povezana tudi z bogastvom, saj so si oblačila bele barve v daljni preteklosti lahko privoščili le bogati ljudje. In prav kraljica Viktorija je daljnega leta 1840 postavila trend bele poročne obleke. Danes imajo neveste na izbiro kar nekaj različnih odtenkov bele barve, priljubljeni so tudi nežno pastelni toni.  

Nekaj starega, nekaj izposojenega, nekaj modrega in nekaj novega
Običaj, da si nevesta na poročni dan nadene nekaj starega, izposojenega, modrega in nekaj novega, izhaja iz viktorijanskih časov iz Anglije. Nekaj starega naj bi predstavljajo vez med nevestino preteklostjo in njeno družino. Ponavadi si nadanejo kakšen star kos nakita, ki ga dobijo od mame ali babice. Nekaj novega predstavlja srečo in uspeh v zakonu. Nova je seveda obleka, ki jo nevesta obleče, včasih tudi čevlji. Nekaj sposojenega nevesto spominja na vez, ki jo bo vedno imela z družino in prijatelji. Tako si lahko od njih sposodi kakšen kos nakita, mogoče podvezico ali pa tančico, ki jo je na svoji poroki že nosila prijateljica. Nekaj modrega predstavlja zvestobo. Velikokrat se zgodi, da je na podvezici vključen kakšen moder trak. Tega pa sicer lahko dodaš tudi v svoj šopek ali pa ga zasiješ na notranjo stran obleke, mogoče celo obuješ modre čevlje. 

Romantična tančica
Že v času starih Rimljanov naj bi neveste nosile tančice. Verjeli so namreč, da lahko nevesta brez tančice privabi zle duhove. Tančica jo je tako varovala pred ljubosumnimi duhovi, ki so se želeli polastiti njene sreče. Obstaja pa še ena razlaga, ki izhaja iz t.i. dogovorjenih zakonov. Nevestin obraz so starši želeli skriti, dokler ženin ni izrekel »da«. Tako so želeli preprečiti, da bi si bodoči mož pred poroko premislil, saj jo je takrat dejansko zagledal prvič. Nič kaj romantično, ne? So pa tančice danes predvsem zelo romantičen dodatek k čudoviti obleki.

Čustvena snubitev
Običaj, ko moški poklekne na eno nogo in zaprosi svojo izbranko, izhaja že iz srednjega veka. Takrat so se moški ženskam, ki so jih občudovali, priklanjali in pred njimi pokleknili. Snubitev na enem kolenu predstavlja ranljivo dušo in močno čustveno navezanost na osebo, s katero želiš preživeti celo življenje. 

Bleščeč prstan na prstancu leve roke
Po nekaterih razmišljanjih naj bi prstan na prstancu leve roke nosili zato, ker so stari Rimljani in Grki verjeli, da skozi ta prst teče krvna žila naravnost do srca. Imenovali so jo žila ljubezni. Spet po drugih prepričanjih pa ga na tem prstanu nosimo iz bolj praktičnih razlogov. Večina ljudi je namreč desničarjev in bi jih na desni roki prstan lahko oviral. 

Prvi poljub 
Prvi poljub mladoporočencev, potem, ko izrečeta usodni da in si nadeneta prstane, naj bi simboliziral zapečatenje vseh obljub, ki sta si jih dala. 

Posipanje z rižem
Posipanje mladoporočencev z rižem naj bi imitiralo dež na poročni dan. Ta pa po izročilu prinese veliko sreče in vzpodbudi plodnost, zato za riž velja enako. Danes se mladoporočenci odločajo recimo tudi za cvetne lističe ali milne mehurčke, a pomen je še vedno enak. 

Metanje šopka 
Po starodavnem izročilu je šopek v nevestinih rokah, ko se je sprehodila do oltarja, z vonjem cvetja odganjal zle duhove. V preteklosti so bili namreč prvi poročni šopki sestavljeni iz različnih zelišč in tudi česna. Šopka pa takrat ni metala nevesta, ampak ženin. To se je v bolj modernem času spremenilo, še vedno pa velja, tako kot nekoč, da tista mladenka, ki šopek ujame, se poroči naslednja. Ženini danes mečejo nevestino podvezico oziroma nekoč del njene obleke. 

Slasten prvi grižljaj torte
Poročna torta ima tako dolgo zgodovino, kot poroke same. Od vsega začetka je bila del poročnega slavja. V daljni preteklosti je bila glavna sestavina torte pšenica, ki je simbolizirala plodnost in obilje. Torte sicer niso pojedli, ampak so nevesto z njo obmetavali. Danes smo prišli pri poročnih sladicah zelo daleč. Poročne torte so namreč že prave umetnine božanskega okusa in nikomur ne pade na pamet, da bi nevesto z njo obmetaval. Razen mogoče ženinu, pri prvem ugrizu. Ta gesta hranjenja sicer bolj simbolizira predanost ženina in neveste. 

Zakaj ženin nevesto nese čez prag? 
Po tradiciji ženin nevesto na njuno poročno noč nese čez prag hiše, stanovanja ali sobe, kjer bosta prespala. Tudi ta običaj ima korenine daleč nazaj. Nekoč so namreč verjeli, da so nevestine noge precej ranljive. Skozi njih naj bi se namreč v nevesto naselili zli duhovi. In da ti ne bi prišli čez prag v hišo, kjer bosta mladoporočenca prespala, je ženin nevesto preprosto ponesel čez prag. 

V Sloveniji imamo tudi ogromno običajev, ki so še vedno priljubljeni ponekod na vaseh. Skoraj vsaka vas ima nekaj svojega. Od sprehoda pod mlajem, ki vama bo prinesel srečo v zakonu, do šrange, ko bo ženin svojo izbranko moral odkupiti od fantov iz vasi. Ženina marsikje čaka tudi pravi kviz, s katerim nevestin oče preveri, kako dobro ženin nevesto sploh pozna. Ponekod pa ženina pred prevzemom neveste čakajo tudi t.i. lažne neveste. Za vsako posebej mora ugotoviti ali je ona prava ali ne. Iz tega običaja naj bi izhajale tudi družice. Te so bile nekoč oblečene v podobne obleke kot nevesta, da so lahko zmedle zle duhove, ki so se želeli polastiti neveste. 

 

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Prijava

Za všečkanje in oblikovanje sanjarnice je potrebna registracija - uporabi družbeno omrežje ali izpolni spodnji obrazec:

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

IZBERI NAJLEPŠO POROKO LETA

VŠEČKAJ fotografije tebi ljubih porok in s tem prispevaj svoj
glas v Zaobljubini tekmi za najlepšo poroko leta.

Glasuj

Pravila nagradne igre

  • POKROVITELJ NAGRADNE IGRE
Google+