Padec v vodo in zvit gleženj

Avtor: 
Zaobljuba.si
Lumilab, RD2, Zaobljuba.si

Danes objavljamo prvi del intervjuja s fotografi, ki ste jih na natečaju za najboljšega poročnega fotografa izbrali za najboljše. Naša sogovornika sta bila Rok Deželak – RD2 Photography in Saša Manoljlovič – Lumilab.

Zbrali smo nekaj odgovorov na vprašanja, ki smo jima jih zastavili.

G. Rok, koliko časa se že ukvarjate s poročno fotografijo in kako ste s tem začeli?

Med poletjem 2011 sva s kolegico Ines skupaj doživela fotografski krst poroke. Ta izkušnja je bila zelo posebna, saj je bila to prva poroka, ki sem jo obiskal. Imela sva super par in poroka nama je odlično uspela, tako da sem še v istem letu fotografiral kar nekaj porok.

Poročni fotograf, poročna fotografija, RD2 Photography
Foto: RD2 Photography

G. Saša, kaj vam je najbolj všeč pri poročni fotografiji?

Poročno fotografijo moraš res delati s srcem. Le tako lahko daš od sebe kakovosten izdelek, ki zahteva mnoge neprespane noči za računalnikom in v knjigoveški delavnici. Mene prisotnost na tako intimnem dogodku, kot je poroka, izredno prevzame. Z vsakim parom navežem prijateljski odnos in sem srečen, da lahko delim njuno srečo in jo zabeležim. Ves moj trud odtehta zadovoljstvo para, ko si ogleduje svojo poročno fotoknjigo.

Lumilab, poročni fotograf, poročna knjiga, fotoknjiga
Foto: Lumilab

Kateri je vaš najljubši čas v poročnem dnevu, g. Rok?

Poleg vseh emocij, ki jih čez dan ne manjka, bi rekel, da večerno fotkanje. S fotografskega stališča so takrat pogoji najboljši, sonce je nizko in svetloba mehkejša. Par je po uradnem delu bolj sproščen in ponavadi jima paše, da sta za kašno minutko čisto sama, se umirita in prepustita drug drugemu. Tako nastanejo najlepši portreti.

Poročni fotograf, poročna fotografija, RD2 Photography
Foto: RD2 Photography

G. Saša, kdo oziroma kaj vas najbolj navdihne?

Najbolj me navdihnejo ljudje, ki se dobro počutijo v svoji koži in se znajo na svoj poročni dan sproščeno zabavati, ne glede na to, če kaj ne gre čisto po načrtu. Če vaju čevlji tiščijo, jih sezujta. Če frizura ne stoji, jo razmršita. Če bosta izžarevala tako pozitivno energijo, bodo fotografije nepozabne, tudi če dežuje:)

Lumilab, poročni fotograf, poročna knjiga, fotoknjiga
Foto: Lumilab

Kako bi opisali svoj stil in pristop, g. Rok?

Pristop k fotografiranju se začne že s spoznavnim sestankom. Pomembno je, da se s parom ujamemo, da mi zaupata svoje želje in potek dneva. Pri samem fotografiranju poskušam biti čim bolj neopazen, sproščen in iznajdljiv. Predvidim dogodke in lovim trenutke, ko se ljudje ne zavedajo, da jih fotografiram, kajti takrat so najbolj naravni in pristni. Tako je nastala tudi nagrajena fotografija, ko sem predvidel situacijo, za piko na i pa se je ženin še prejel za glavo. Lahko bi rekel, da gre za portretno-reportažni stil, ki ga želim čim bolj kreativno obogatiti. Eksperimentiram s svetlobo, refleksijami, neobičajnimi pogledi in kompozicijami.

Poročni fotograf, poročna fotografija, RD2 Photography
Foto: RD2 Photography

G. Saša, kateri nasvet bi dali parom pri izbiri poročnega fotografa?

Če se morate odločiti med dvema fotografoma, ki vama oba ustrezata po slogu fotografij, izberita tistega, ki ponuja kakovostnejši album ali fotoknjigo. Sam dajem velik poudarek na vrhunske fotoknjige, ki predstavljajo res trajen spomin.

Lumilab, poročni fotograf, poročna knjiga, fotoknjiga
Foto: Lumilab

Kateri trenutek vam je kot poročnemu fotografu najbolj ostal v spominu?

Rok Deželak: »Zagotovo ne bom pozabil prigode s prijateljem, ki je na koncu dneva v želji po zadnjem posnetku čofnil v vodo. V parku Brdo pri Kranju se je opremljen z dvema aparatoma in torbo objektivov potopil na dno. Z opremo se je k sreči dobro končalo, on pa je bil moker in jezen. No, danes se temu nasmejiva.«

Saša Manojlovič: »Poroka je bila na posestvu Brič, med vinogradi nad reko Dragonjo. Med prvim plesom si je ženin zvil gleženj in potrebno ga je bilo odpeljati v Izolo. Tam so ga hitro oskrbeli, vendar pa je medtem začelo deževati in reka Dragonja je hitro narasla ter preplavila edino cesto, ki vodi do posestva. Šele okrog polnoči je reka upadla, in ko se je v dvorani spet pojavil ženin (z mavcem na nogi), je bila elektrika v zraku nepopisna!«

 

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prejšnja objava

Fotograf Branko Furlanič

Avtor: Zaobljuba.si in Branko Furlanič

Avtor najlepše fotografije v kategoriji »Dogajanje med poroko in po nj... Preberi več

Naslednja objava

INTERVJU Z ZMAGOVALCEM POROČNE...

Avtor: Zaobljuba.si in Čista Sreča

Pogovarjali smo se z zmagovalcem natečaja »Poročni foto natečaj 2015« ... Preberi več

Prijava

Za všečkanje in oblikovanje sanjarnice je potrebna registracija - uporabi družbeno omrežje ali izpolni spodnji obrazec:

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

IZBERI NAJLEPŠO POROKO LETA

VŠEČKAJ fotografije tebi ljubih porok in s tem prispevaj svoj
glas v Zaobljubini tekmi za najlepšo poroko leta.

Glasuj

Pravila nagradne igre

  • POKROVITELJ NAGRADNE IGRE
Google+