METALSKA POROČNA PRIGODA

Avtor: 
Špela Ažman Svetina

O PENINI, RDEČI PREPROGI IN KONFETIH, KI TO NISO BILI

Čeprav se upiram, a poletja je nepreklicno konec! Dnevi so krajši in v naročju dolgih večerov je čas za čaj, dišeče  piškote in česanje spominov poročnih zgodb, ki so zašle na mojo pot.

Še danes mi je nedoumljivo, kako sem se pred skoraj letom dni znašla v družbi dveh posebnih zanimivežev. Z radoživo sladkostjo se nasmiham, kako se je moja romantična duša znašla v njunem svetu usnja, piercingov, skoraj prijaznih tatoojev, težkih motorjev in nič kaj lažjega piva.

Zagotovo vem le to, da sta na vsa moja vprašanja – če sta že(l)jna zaobljube, če jima diši poročna pripoved izven uhojenih poti, če ju mikajo samosvoja prizorišča z navdihom – enoglasno podala pritrdilni odgovor. Zame tedaj izzivalen in zelo dražljiv zalogaj. Na prvi vtis sem podvomila, če bom znala razumeti njun svet, a kaj hitro me je kot vrtinec posrkal vase in z vso strastjo sem se predala raziskovanju metalske scene. Čisti avanturizem brez primesi! Še dobro, da sem odvisnica od nenavadnosti. Njuna samosvojost mi je netila domišljijo, vihtela sem misli, razvijala ideje. Srečanja so bila nadvse vznemirljiva (v ozadju in v moji glavi je še dolgo po tem,  glasno odmeval finski metal, ki me je ukrotil že samo ob pogledu na ovojnico vinilke) in goreče sem čakala dan, da jima predstavim svoj vidik scenarija njune poročne zgodbe. Prikimala sta!

PREPROSTO SAMO VAJINA POROKA

Naslovnice nas pogosto nagovarjajo s samimi superlativi, kakšna naj bi bila naša poroka. Sama pa dodajam ‒ kaj pa, ko bi si želela PREPROSTO SAMO VAJINO poroko?

Moje vodilo pri kreiranju poročnih dogodkov je ‒ Bodi samosvoj in pristen. Predvsem pa poroke ne gre povezovati samo z zvenečimi pridevniki (sanjska, nepozabna, resnična …), globlji sinonim vidim v samostalnikih – POROKA (in z njo povezane priprave) JE OBRED prepletanja dveh energij, je iniciacija za žensko in moškega, je prehod v novo dimenzijo življenja. V družbi, ki je vse bolj podvržena in naklonjena »instant«storitvam, in posledično spodnaša naše želje, hrepenenja in vedenja, zasidrana globoko v nas, smo tako zašli, da smo povozili čar obrednosti, ki mora biti še kako prisotna pri pripravah na poroko! To je vendar ključna sestavina, ki osmišlja priprave in ki ustvarja izpolnjujoč občutek v posamezniku.

V obrednost sodi tudi oprezanje za pročno opravo. Nje in Njega. Poročna oprava naj bo ukrojena po meri Vajine dvojine (tako osebnosti posameznika kot tudi vajine ENOsti) in seveda v stilu celostne podobe dogodka!

Če bi izrazita, karizmatična karakterja mojega para ujeli in utesnili v izposojeno, za en dan najeto, sanjsko podobo, ki nagovarja pare z naslovnic in izložb, bi pregrobo posegli v njuno filozofijo življenja in oskrunili njun lasten jaz. Že bere se vsiljivo, mar ne? Trenutek obrednosti pri opravi para predstavlja srečanje s šiviljo in/ali oblikovalcem, skiciranje, kreiranje. Sestajanje, razmišljanje, nakup blaga, pomerjanje, spreminjanje ‒ vse skupaj pa neprekosljivo doživetje! Še vedno je v mojem spominu podoba, kako neprecenljiv je bil sleherni dotik, ko je šivilja položila dlani na tkanino, ko sva vsakič znova premlevali dopolnila, izboljšave, priboljške na poročni obleki. In tako smo netili napetost vse do konca.  A bili smo si mnogo več kot le krojači, ves čas teh obrednosti, smo se še bolj povezovali, se spoznavali in se drug drugemu vtirali v srce… 

ZAPOVEDANA ČRNINA

Že vabilo „dveh mladih metalcev”  je bilo „odštekano”, za „izštekane pač. Pri opravi je zapovedano belino neusmiljeno izpodrinila brezkompromisna črnina z belimi dodatki. Šopek obvezno kričeče rdeč, sestavljen iz prepariranih vrtnic, ki so objemale črn cvet, vse skupaj pa povezano v nosilno posteljico iz perja.

V posvečeni prostor cerkvenega obreda je zarezal in po orglah udrihal gromki Bach, ki je zamenjal vlogo Wagnerjeve poročne koračnice. Za prizorišče civilnega obreda se spodobijo načete ruševine škrbastega obzidja. Si predstavljate, da čistokrvni metalci, in to z rodovnikom povrhu, nazdravljajo s penino? Lepo vas prosim! A smo vendarle ostali zvesti svečanosti in zdravici in si omislili butično buteljčno pivo. Uf, koliko zvedavosti svatov je pritegnilo, kar gnetli so se ob sprejemu. Torta seveda obvezno prevladujoče metalsko rjava.

Z visoko eleganco se je po prizorišču valila odeja črnih oprav z rdečimi dodatki. Da, vsi svatje, brez izjeme, ki smo jih nagovorili, da s svojim stilom doprinesejo k poroki, so se temu namigu odzvali. To pa je bila paša za oči. In kaj šele hrana za dušo! Koliko valeče se srčne energije je bilo v tistem črnem svetu metalcev, da me še danes greje. 

SAMOSVOJ POROČNI DAN

To je bil le niz utrinkov, ki so tvorili njuno zgodbo. Marsikaj smo še ušpičili tistega majskega dne. Toliko le v draž in pokušino, za prepovedan pogled v zakulisje te metalske poročne prigode. Koliko –(pre)drznosti smo si dovolili naseliti med svate, ničkolikokrat smo trčili ob njihova pričakovanja in predstave o tem, kakšnega značaja poroka mora biti.  Na vsakem koraku smo zavajali svate in si drznili biti gospodarji tega dne. Sladko zadoščenje sem nosila v sebi preko dneva, ker se je v vsaki podrobnosti zrcalila samosvojost poročnega para, ki je očarala tudi povabljene.

Mladoporočenca pa sta tako žarela, da je nalezljiva energija okužila tudi njune goste, ki so preprosto sledili scenariju in z občudovanjem prevzeli le svoje vloge in so dejansko brez poseganja ter vsiljevanja mnenj spoštovali in sprejeli njuno izbiro. Kljub pričakovani anarhiji, kako bom lovila razpršene može (in dame) v črnem, lahko rečem, da so zelo redke izkušnje, ko svatje tako spoštljivo sledijo kažipotu, scenariju in časovnici dogodka, kot so tedaj.

V luči navedenega, polnokrvno izjavljam ‒ Samosvoja, kakšna pa drugačna, naj bi poroka bila!

Ob slovesu dneva mi dušo pobožajo besede navdušenih svatov, ki družno prigovarjajo, kako hvaležni so za doživetje in da takšni poroki doslej še niso prisostvovali. Z globoko hvaležnostjo in z nasmehom čez srce, se odslovim na pot v noč … in letim, misli lebdijo, telo pa ujeto v usnjeno jakno, ki se je v moji garderobi znašala zaradi in za njiju! Hvala ljuba Maja in Erik, ker sta me povabila v svoj svet in ker sta mi dala priložnost, da vaju zapeljem po svoje …

VAMA JE ZGODBA PISANA NA KOŽO?

Če tudi vidva čutita, da bi rada svoji poroki dala poseben pečat in napisala svojo (drugačno) poročno zgodbo, dobrodošla v mojem svetu porok. Prisrčno vabljena, da se pridružita jesenskim pripravam na poroko! Popeljala vaju bom v svet nevsakdanjosti. 

Več o programu si preberita TUKAJ!

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prejšnja objava

Rustikalna poroka

Avtor: Katja & Simon Photography in Zaobljuba.si

Poročni fotografi vse trenutke poroke zabeležijo v super spomine, ki t... Preberi več

Naslednja objava

KO (ZA)CVETI JESEN

Avtor: Špela Ažman Svetina

Zaobljubiti se nekomu, dražeča misel, ki nas straši in poveličuje hkra... Preberi več

Prijava

Za všečkanje in oblikovanje sanjarnice je potrebna registracija - uporabi družbeno omrežje ali izpolni spodnji obrazec:

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

IZBERI NAJLEPŠO POROKO LETA

VŠEČKAJ fotografije tebi ljubih porok in s tem prispevaj svoj
glas v Zaobljubini tekmi za najlepšo poroko leta.

Glasuj

Pravila nagradne igre

  • POKROVITELJ NAGRADNE IGRE
Google+