Kako do najlepšega poročnega šopka?

Avtor: 
Zaobljuba.si in Kaja Podržaj
Najlepši poročni šopek

Danes smo se pogovarjali z nagrajenko natečaja za "najlepši poročni šopek leta 2015" - gospo Kajo.  Zaupala nam je nekoliko več o zmagovalnem šopku, razgovorila pa se je tudi o trendih poročne floristike in o tem, kje črpa svoj navdih. Želimo ti prijetno branje, ter upamo, da boš med kreacijami naša kakšno idejo tudi zase. 

Nam lahko za začetek poveste kaj več o zmagovalnemu šopku? Iz katerih cvetlic je aranžiran, za kakšno poroko je bil izdelan …?

Poročni šopek je bil izdelan za poroko konec maja 2015 – za simpatično mlado, moderno nevesto. Poroka je bila romantična, preprosta, vendar stilsko dovršena. Glede stila se je poroka vrtela na meji med 'shabby chic' in modernim. 'Rdeča nit' poroke je bila vijolična 'plum' barva. V šopku sem uporabila različne odtenke vijolične, kar je lepo poudarilo njegovo strukturiranost. Tako je nastal romantičen 'neurejeno urejen' šopek. V njem so različne cvetlice, kontrast majhnih in večjih cvetov, kar še poudari razgibanost šopka. Sestavljajo ga romantične vrtnice in nežne frezije, limonium in resa pa mu vdihneta naraven in svoboden pridih. Za piko na i objema šopek stipa, ki ga naredi lahkotnejšega.

S fotografij je razvidno, da sledite trendom poročne floristike. Kje črpate navdih za svoje kreacije in čemu sledite?

Trendom poskušam slediti preko različnih medijev, navdih pa črpam predvsem iz svojega občutka za lepo, saj dojemam floristiko kot uporabno umetnost, kjer so cvetlice moj material za umetniško izražanje. S simpatično ekipo pripravljamo zanimiv projekt, izdali bomo namreč poročno knjigo; tako se tudi v prostem času veliko ukvarjam predvsem s poročno floristiko in tako se moja služba in hobi nenehno prepletata. Inspiracijo pa črpam tudi iz karakterja in energije vsake neveste posebej, saj je najpomembnejše, da je poročni dan tak, kot si ga želita oba z ženinom.

Kakšni trendi poročne floristike se napovedujejo za letošnje leto? Se bodo poročni šopki kaj razlikovali od prejšnje sezone? Kakšne barve bodo moderne?

Dekoracija mora slediti predvsem osebnosti, stilu in sanjam posamezne neveste, vendar pa se tudi za letošnje leto napovedujejo določeni stili in barve, skladno s trendom. Pantone je za hit letošnjega barvnega kombiniranja določil kombinacijo rose quartz in serenity (nežno roza in nebeško modre). Prav gotovo bodo temu trendu sledile neveste, ki so jim blizu modne smernice.

Še vedno ostaja 'in' travniška tema poroke. Cvetlice, nabrane na travniku in vrtu, so povezane v svoboden in sproščen šopek v nežnih roza odtenkih v kombinaciji s koralno in v kontrastu z bogato 'plum' barvo ter močno rdečo z vijoličnim pridihom.

Naslednji trend, ki prihaja, je kombiniranje z metalnimi barvami. Daje vtis elegance in kombinira cvetje smetanaste barve z različnimi elementi srebrne, zlate, bakrene in starano roza barve.

Letošnje leto bo prineslo tudi mešanje različnih močnih barv. Ni več potrebe po pretirani barvni usklajenosti, mešajo se lahko rumena, močno modra, zelena, koralna, svetlo modra. Vse to v enem šopku.

Poleg teh smernic za letošnje leto pa še vedno ostajata 'in' tako priljubljena vintage in rustikalni stil.

Kako se navadno lotite ustvarjanja? Vam neveste prepustijo izbiro cvetlic in designa ali poteka izdelava vedno v sodelovanju z nevesto?

V večini primerov so neveste že kar dobro pripravljene, ko pridejo na pogovor z mano. Večina jih že približno ve, kakšne bodo osnovne barve, katere cvetlice in stil si želijo ... Tudi sicer najraje vidim, da imajo osnoven scenarij poroke že zasnovan in da potem skupaj najdemo primerno cvetje glede na njihov stil in tematiko poroke. Aranžiranje poroke vedno načrtujem v sodelovanju z nevesto oziroma s parom.

Kakšno vlogo igra pri tem ženin? Kolikokrat prideta na posvet oba?

Mnogokrat pride na prvi posvet le nevesta s svojo prijateljico oziroma ponavadi s pričo. V redkih primerih pripelje s seboj zaročenca. Večkrat pa se zgodi, da prideta oba na zadnji posvet pred poroko, ko je že vse načrtovano in ko se je potrebno dogovoriti le še o logistični plati poročnega dne.

Ste kdaj naleteli na nevesto, ki si je želela šopek, za katerega ste vedeli, da ji ne bo ustrezal ali pa ni več v trendu? Kaj naredite v takšnih primerih?

Tudi to se dogaja. Vendar pa imam same prijetne izkušnje z nevestami in ponavadi jim predstavim še svoj vidik in skupaj se odločimo o izvedbi. Najpomembnejše se mi zdi, da sledimo predvsem željam neveste. Vsake oči imajo svoj pogled, vsak ima svoj okus in pri vsem tem se mi zdi najpomembnejše to, da je celoten poročni dan skreiran po željah para tako, da  v njem uživata. Pomembno je le to, pa četudi stvari niso vedno v trendu.

Nam lahko zaupate, katero cvetje je najbolj primerno in dostopno za pomladansko/poletno poroko in potem za jesensko ter zimsko? Verjetno se vseh cvetlic ne da dobiti oziroma so cene kdaj tudi višje.

Seveda se izbor cvetja iz sezone v sezono spreminja. Najceneje in tudi najbolj smiselno je izbrati sezonsko cvetje. Na primer spomladi je odličen čas za tulipane, ranunkule, šmarnice, sveže klasje ... Poletje je čas sončnic, sivke, potonik, dalij, hortenzij, travniškega cvetja ...

Jeseni se izbor cvetja malo skrči, vendar še ostajajo na primer dalije, sončnice, posušeno klasje ...

Pozimi je za kakšno elegantno poroko smiselno uporabiti božične zvezde, ki so cenovno zelo ugodne in izredno efektne v kombinaciji z vrtnicami.

Sicer pa se pozimi kar hitro pojavijo tulipani, ranunkule in anemone. Vrtnice, orhideje, lisianthus, kale in marjete pa so na voljo vse leto in se odlično prilegajo k različnim kombinacijam s sezonskim cvetjem.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Prijava

Za všečkanje in oblikovanje sanjarnice je potrebna registracija - uporabi družbeno omrežje ali izpolni spodnji obrazec:

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

IZBERI NAJLEPŠO POROKO LETA

VŠEČKAJ fotografije tebi ljubih porok in s tem prispevaj svoj
glas v Zaobljubini tekmi za najlepšo poroko leta.

Glasuj

Pravila nagradne igre

  • POKROVITELJ NAGRADNE IGRE
Google+