STA ZA ČISTO PRAVO GRAJSKO POROKO?

Avtor: 
Jasmina Pinoza
srednjeveška poroka, ljubljanski grad, poroka

Zakaj običajen obred, ko lahko sklenitev zakonske zveze doživita na čudovitem Ljubljanskem gradu – in to po »grajsko«! Za vaju smo pripravili prav posebno doživetje, srednjeveško in meščansko poroko.

Srednjeveška ali meščanska poroka? JA!

Novi, drugačni vrsti poroke na Ljubljanskem gradu sta na Slovenskem nekaj posebnega in neponovljivega. Zgodovina je polna dobrih zgodb in prav srednji vek ter obdobje meščanstva sta za Ljubljanski grad izrednega pomena.

NAVDIH ZA SREDNJEVEŠKO POROKO

Zgodovinski pečat Ljubljanskemu gradu so pustile tri prav posebne osebnosti: Friderik III. Habsburški, Helena Eleonora Portugalska in sveti Jurij. Zaslužen za to, da nad glavnim mestom stoji mogočna trdnjava, naš grad, je Friderik III. Habsburški - vojvoda, nadvojvoda, nemški kralj in prvi cesar Svetega rimskega cesarstva nemške narodnosti. Ja, že v času svojega  življenja je veljal za velikega človeka in imel številne zavidljive nazive, a dosežka ne bi dosegel brez svoje žene Helene Eleonore Portugalske, ki mu je v zakon prinesla zajetno doto. Tudi tretji lik, sveti Jurij, je za Ljubljano pravi junak, saj je slednjo rešil pred zmajem, ki je vsako leto od mesta terjal devico.

Vajina poroka bo res nekaj posebnega: s pridihom »grajskega« tesno povezana z dogajanjem v zgodovini, a slovesna in hkrati samo vajina.

srednjeveška poroka, meščanska poroka, poroka

Meščanska poroka

Ljubljanski grad je davnega leta 1905 od Avstro-Ogrske odkupil Ivan Hribar, takratni župan mesta Ljubljane, zato ga še danes častimo kot zaslužnega, da je Ljubljanski grad simbol našega mesta. Njegova edina hči, ugledna meščanka Zlatica Hribar, je vztrajno in ponosno opozarjala na dejanja in poteze svojega očeta. V takratnem obdobju so bile nepogrešljive tudi služabnice, prav zato bodo vsi trije liki z vami na vaš najlepši dan. Na nevsiljiv in zanimiv način bodo poskrbeli, da bo obred potekal tekoče in bo vajin dan dobil prav poseben pečat.

Ljubljanski grad, njegovi prostori in okolica, oplemeniteni s tistim delom ljubljanske zgodovine, ki jo zajemata srednjeveška ali meščanska poroka, zagotavljajo, da bodo v vajinem zakonu vedno navzoče vrednote, kot so trdnost, ljubezen, spoštovanje in razumevanje.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Prijava

Za všečkanje in oblikovanje sanjarnice je potrebna registracija - uporabi družbeno omrežje ali izpolni spodnji obrazec:

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

IZBERI NAJLEPŠO POROKO LETA

VŠEČKAJ fotografije tebi ljubih porok in s tem prispevaj svoj
glas v Zaobljubini tekmi za najlepšo poroko leta.

Glasuj

Pravila nagradne igre

  • POKROVITELJ NAGRADNE IGRE
Google+