Dekliščina in fantovščina malo drugače

Avtor: 
Aleš Jenko in Zaobljuba.si
Dekliščina - kulinarična delavnica

1. Za začetek nam prosim zaupajte kakšna je bistvena razlika med slovensko in tujo kulinariko?

Najprej, zelo težko je opredeliti tipično slovensko kulinariko. Vzemimo kranjsko klobaso, za katero tudi Avstrijci rečejo, da je to njihova tipična jed. Če rečemo, da je svinjska pečenka tradicionalna slovenska jed, bomo tudi nekoliko zgrešili, saj to jed lahko dobimo praktično povsod, le priprava se običajno nekoliko razlikuje.

Slovenska hrana, na primer zelje, žganci, pečenice, krvavice, koline, je izredno težka, danes pa je trend prehranjevanja vse prej kot take jedi. Ker vsi bolj ali manj težijo k zaužitju lahke hrane, tudi mi naše menije prilagajamo temu trendu. Ljudje po obroku ne smejo biti utrujeni, hrana jim ne sme obležati v želodcu, tako da še dve uri po kosilu ne morejo narediti nič drugega kot ležati na kavču. Pa ne govorim o količinah, ampak o sestavi hrane oziroma menija. Razmerja med različnimi jedmi naj bodo prava, meso naj bo kombinirano s čim več zelenjave itn.

Seveda v zvezi s tujo kulinariko ne smemo pozabiti, da jedi, ki prihajajo iz tujih kultur, pri nas niso pripravljene popolnoma tako kot v domovini. Zaradi same kulture in sestavin, ki jih uporabljamo pri nas, ne moramo doseči povsem enakega okusa. Recimo azijska hrana, pripravljena v Sloveniji, nikoli enaka tisti, ki bi jo dobili tam.

Kulinarika Origano

2. Katera tuja kulinarika je najbližje Slovencem?

Na splošno lahko rečemo mediteranska, francoska pa je že nekoliko bolj komplicirana.

3. Fantovščina ali dekliščina sta lahko tudi nekoliko drugačno, bolj kulinarično obarvano praznovanje. Nam poveste kaj več o tem?

Tako je. Pri nas  lahko praznovanja, naj si bodo dekliščine, fantovščine ali poroke, pripravimo malo drugače, tako v kulinaričnem kot konceptualnem smislu. Pri konceptu mislim predvsem na glasbo, vzdušje, vina …

Pred kratkim smo dekliščino izpeljali kot kulinarično delavnico. Dekleta so se na delavnici zabavala, spoznavala so novo kulturo in se naučila novih kuharskih veščin.

4. Sliši se zelo zanimivo. Kako je potekal tak dogodek?

S pomočjo izkušenega kuharja, ki jim je svetoval in pomagal, so pripravljala štiri vrste jedi.  Vse so bile tipične za kulinariko države, ki so si jo izbrale – za Italijo. Dekleta so ob spremljavi italijanske glasbe in vina pripravljala tipične italijanske jedi. Nekaj so se naučila, se ob tem zabavala, na koncu pa je bil njihov trud poplačan s slastno večerjo, ki so si jo skuhale same. Torej so združile prijetno s koristnim, s pridobljenim znanjem pa sedaj lahko razvajajo svoje najbližje doma.  

Kolaž - origano

5. Kako pripravite kulinarično doživetje? Kaj vse vključuje, vse organizirate vi?

Seveda, je pa organizacija takega dogodka odvisna od tega, koliko je posameznik pripravljen plačati oziroma kolikšen izdatek si lahko privošči. Če cena ne predstavlja prevelike ovire – še vedno govorimo o normalnem cenovnem razredu –, lahko mi pripravimo vse, in to od glasbe do vina. Če se na primer nekdo odloči za brazilski večer, lahko pripeljemo brazilsko glasbeno skupino, ki igra cel večer v živo vrhunsko brazilsko glasbo. Lahko se dogovorimo za večer tanga in podobno. Po želji, omejitev praktično ni. Če pa kdo ni glasbeni navdušenec in je bolj literarna duša, lahko primerno vzdušje pričaramo tudi s fotografijami in potopisnimi zgodbami. Lani smo pripravili večer po etiopijsko. S kulinaričnimi večeri pa smo obiskali že skoraj vse celine in številne države: Argentino, Čile, Etiopijo,  Južne Afriko … Mogoče je torej vse, kar si zaželi srce. Lahko pa pripravimo na primer tudi večer v znamenju sušija, ki je pri nas vse bolj aktualen.

Origano

Če nam daste vsaj 14 dni časa, lahko v  Origanu naštudiramo katerokoli kulinariko in vam jo pričaramo v Sloveniji.  Pričaramo vam lahko tudi večerjo v temi, a o tem nekoliko več prihodnjič. 

 

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Prijava

Za všečkanje in oblikovanje sanjarnice je potrebna registracija - uporabi družbeno omrežje ali izpolni spodnji obrazec:

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

IZBERI NAJLEPŠO POROKO LETA

VŠEČKAJ fotografije tebi ljubih porok in s tem prispevaj svoj
glas v Zaobljubini tekmi za najlepšo poroko leta.

Glasuj

Pravila nagradne igre

  • POKROVITELJ NAGRADNE IGRE
Google+