Ženin in nevesta sta prismučala do cerkve

Avtor: 
Zaobljuba.si in Peter Kleva
poročno snemanje, poročna fotografija

1. Zakaj vas veseli snemanje porok?

Čeprav se v naši videoprodukcijski hiši ukvarjamo s snemanjem najrazličnejših dogodkov, tudi promocijskih filmov itn., je snemanje porok »moja prva ljubezen«. Tega dela sva se pred 13 leti lotila s tedanjih dekletom, sedaj sva poročena, in še vedno se nisva naveličala te poti in sva ekipo celo razširila. To delo me neizmerno veseli iz več razlogov. Prvi in hkrati najpomembnejši je velik osebni in umetniški izziv. Snemanje tako enkratnega, s pozitivnimi čustvi nabitega dogodka, je ob sicer ponavljajočih se trenutkih, kot so izmenjava poročnih prstanov, prvi poročni poljub, prvi ples, rezanje poročne torte itn., nepredvidljivo in zato vedno znova zanimivo.

Minute ali sekunde, ki jih največkrat ni mogoče ponoviti, je treba ujeti v objektiv ali, kot rečemo snemalci, »v dober kader«. Izziv mi je tudi poznejša obdelava posnetkov oziroma montaža, s katero je mogoče tudi z izbiro primerne glasbe dogodek in čustva še dodatno podkrepiti. Tretji pomemben razlog pa je moj značaj. Sem namreč zelo vesel, družaben in hkrati radoveden človek, zato sem »rad zraven«, ko se dogaja kaj zanimivega. Lepo je, ker sem med svojo snemalno kariero navezal mnogo prijetnih stikov in srečal veliko dobrih ljudi. Lahko rečem, da me veseli vsaka faza mojega dela. Vseeno pa je največje zadovoljstvo po končanem delu, ko se mladoporočenci odzovejo pozitivno in so nad mojim delom navdušeni.

2. Na kaj naj bodo pari pozorni, ko izbirajo snemalca za svoj poročni dan?

Parom, ki so pred poroko, svetujem, naj bodo pri izbiri snemalca za poročni film pozorni na njegov celoten končni izdelek, naj se ne odločajo le na podlagi nekaj minutnega spota. Da si bodo ustvarili pravo mnenje, si naj pogledajo več filmov istega ponudnika. Menim, da je za popolno podoživitev poročnega dne potreben dobro posnet in dobro zmontiran film dolžine od 20 do 40 minut. Dolžina je seveda odvisna predvsem od poteka poročnega dne.

Poročni film ne sme dolgočasiti. Mnogi pari so mi potrdili, da so šele potem, ko so videli poročni film, popolnoma podoživeli poročni dan, kar ob poroki zaradi nakopičenega adrenalina in hitrega odvijanja dogodkov niso mogli. Predvsem pa naj pari ne pozabijo, da po poročnem dnevu ostanejo le še spomini nanj, fotografije in seveda poročni video, ki je najbolj »živ« dokaz enkratnega dne. Vsekakor mora biti snemalec oziroma snemalna ekipa poroke izkušena in iznajdljiva, dobro in hitro se mora odzvati na nepredvidljive dogodke, ki jih ne manjka na nobeni poroki.

3. Na kaj ste pozorni vi, ko se pripravljate na snemanje poroke?

Temelj vsega je dober predporočni sestanek. Osredotočim se predvsem na to, kaj sta mi bodoča mladoporočenca na sestanku povedala in kaj smo se dogovorili. Pozoren sem na njuno osebnost, želje, navade, okolje, iz katerega prihajata, ter na okolje, v katerem se bo poroka odvijala. Želim, da je vsak poročni film unikaten ter prilagojen osebnosti in željam poročnega para. To je izhodišče za priprave nas poroko. Seveda tudi preverim mesta, kjer se bo poroka odvijala, dan pred poroko pripravim opremo in pri bodočih mladoporočencih še enkrat preverim dogovorjeno. Nato pa na poročni dan le »veselo na delo«.

4. Ali se mora par pred poroko na snemanje posebej pripraviti ali je bolje, da vse teče spontano?

Poročni film je umetniško delo, katerega ključna soustvarjalca sta mladoporočenca. Rekel sem že, da je vsaka poroka lepa prav zato, ker je unikatna. Zato mladoporočencem svetujem, naj se na snemanje psihično ne pripravljajo, naj bodo taki, kot so sicer, naj se prepustijo čustvom in uživajo svoj poročni dan. Naša naloga pa je te trenutke primerno zabeležiti in jih z montažo zaokrožiti v celoto. Najlepše stvari se zgodijo spontano, najlepši nasmeh je tisti, ki prihaja iz srca. Strankam vnaprej povem, da bo njihov poročni film zagotovo drugačen od tistih, ki so jih pri meni videli, in naj se s tem ne obremenjujejo. Film bo zares odličen le, če bosta mladoporočenca to, kar sta!

5. Kateri del poroke najraje snemate, kaj vam je nekaj res posebnega?

Uživam v vsakem trenutku poročnega dne, in to od prve minute, ko pripravim opremo, do poznega večera, ko jo pospravim. Vsak trenutek je po svoje zanimiv, res pa najbolj uživam takrat, ko se zgodi kaj pozitivnega, nepričakovanega, kakšno presenečenje. Nič ni lepšega kot v objektiv ujeti presenečene, srečne, ganjene obraze mladoporočencev in svatov.

6. Vam je katera poroka ostala v posebnem spominu?

Ena je bila res zelo posebna in nenavadna. Bila je sredi januarja na snegu, na 1700 metrov nadmorske višine, v Italiji, na Monte Lussari. Dostop je bil mogoč le z žičnico in z motornimi sanmi. Na predvečer poroke so svatje, bili so iz najrazličnejših koncev sveta, odšli v popolni temi z baklami v rokah v dolino, kjer so zanetili kres.  Na poročni dan sta ženin in nevesta, oblečena v starinski poročni obleki, ki sta bili popolnoma v stilu z lokacijo in vzdušjem, prismučala do cerkve, kjer so ju čakali svatje. Ta poroka je bila logistično in fizično precej naporna, a vendar prečudovita!

WHITE WEDDING from Kleva films on Vimeo.

7. Se vam je kdaj med snemanjem pripetilo kaj nenavadnega, nepredvidenega? Kako ste rešili situacijo oziroma kako ste reagirali?

Med snemanjem se mi je zgodilo že marsikaj. Ob nepredvidenih situacijah je seveda treba reagirati z veliko mero samokontrole in iznajdljivosti. Na že omenjeni poroki na Monte Lussari se je zaradi velike razlike v temperaturi na prostem in v notranjih prostorih zameglil objektiv. Prav takrat je bil na vrsti govor očeta neveste, na katerega pomembnost so nas posebej opozorili. Zagato smo rešili tako, da smo dali očetu v roke mikrofon, snemali pa smo ga od zunaj skozi odprto okno. Temperaturna razlika je bila tudi kriva, da nisem mogel zamenjati v kameri kartice, ko sem stopil iz cerkve, svatje pa so že čakali na mladoporočenca, da ju zasujejo z rižem. Zato sem na hitro s kartice, ki je bila že v aparatu, izbrisal nekaj manj pomembnih posnetkov in naredil na njej dovolj prostora, da sem lahko posnel prihod mladoporočencev iz cerkve. Cel teden pred poroko je bilo sončno, na poročni dan pa je snežilo. Ker helikopter ni mogel vzleteti, sem namesto iz helikopterja uporabil višinske posnetke z žičnice.


Na neki poroki v Dubrovniku z avtomobili ni bilo mogoče do lokacij, kjer se je odvijala poroka. Zato je bilo treba vso opremo nositi peš. Deset minut pred začetkom maše pa sem ugotovil, da sem v hotelu pozabil steadicam. Pri več kot 30 stopinjah Celzija sem tekel po ulicah Dubrovnika, našel taksi, z njim odbrzel v hotel in se vrnil pravočasno, pred začetkom cerkvenega obreda.

Na eni od nedavnih porok pa so poročno torto pomotoma dostavili v drugi hotel, kjer se je prav tako odvijala poroka. Lahko si mislite, s kakšno naglico so jo iskali. Na srečo so jo našli in z nekaj zamude dostavili na pravi naslov.  

Takih in podobnih situacij je bilo še veliko, vendar je mogoče s samokontrolo, prizadevnostjo, delavnostjo in iznajdljivostjo marsikaj rešiti.

8. Vas neveste pogosto nagovarjajo, kako jih naj snemate, ker da jih skrbi, kakšne bodo na filmu?

To se mi še ni zgodilo. Mislim, da je najpomembnejše, da nam stranka zaupa stoodstotno, da bomo svoje delo opravili najboljše.

9. Kakšne so lastnosti odličnega snemalca?

Poroka vedno teče zelo nepredvidljivo, saj se večina dogodkov odvije spontano in brez vnaprej pripravljenega scenarija. Tako je tudi prav, ker bi se sicer izgubili spontanost in avtentičnost. Zato mora biti snemalec nenehno pozoren, dobro je, če zna predvidevati in če se v nepredvidljivih situacijah znajde. Osnova pa so vsekakor dobro obvladanje svojega dela, zagnanost, želja po novih dosežkih in težnja k odličnosti.

10. Kakšno najlepšo pohvalo ste doslej slišali na svoj račun?

Zelo sem počaščen, ko se stranka odloči za datum poroke takrat, ko mi utegnemo. To mi pove, da naše delo resnično ceni in da nam zaupa. Naš cilj pa je vedno presenetiti jo in preseči njena pričakovanja.

11. Kateri vaš poročni film vam je najljubši in zakaj?

Vsaka poroka je po svoje zanimiva in ima nekaj, česar druga nima, torej je v nečem boljša od vseh drugih. Pri vsakem snemanju strmim k temu, da bi mi uspel nov presežek. Ravno to mi daje zadovoljstvo, me žene najprej in me uresničuje. Morda lahko že zaradi čara, ki ga ima zame to mesto, izpostavim poroko, ki smo jo posneli v Dubrovniku. Tam se je 160 Američanov in Angležev veselilo poroke, katere zabava se je odvijala na plaži ob polni luni in s pogledom na staro mestno jedro, obsijano z lučmi.

Lea and Lucian // WEDDING FILM // full version from Kleva films on Vimeo.

12. Kaj pa počnete v zimskem času, ko je manj porok?

Takrat me zaposlujejo drugi projekti, kot so promocijski spoti podjetij, videospoti, snemanje najrazličnejših dogodkov ... Prav zdaj veliko časa posvečam snemanju in montaži filmčkov za oddajo Popolna poroka, ki se to sezono vrti na televiziji Pop TV.

 

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Prijava

Za všečkanje in oblikovanje sanjarnice je potrebna registracija - uporabi družbeno omrežje ali izpolni spodnji obrazec:

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

IZBERI NAJLEPŠO POROKO LETA

VŠEČKAJ fotografije tebi ljubih porok in s tem prispevaj svoj
glas v Zaobljubini tekmi za najlepšo poroko leta.

Glasuj

Pravila nagradne igre

  • POKROVITELJ NAGRADNE IGRE
Google+