SIMBOLIKA DEŽEVNEGA POROČNEGA DNE IN DRUGE VRAŽE

Avtor: 
Zaobljuba.si
Alen Karupovič, nevihta poroka

Na vraževerje navadno gledamo kot staromodno in preživeto, a nam ga zdrava mera v vsakdanu prav nič ne škodi. Preberi, kaj zanimivega se skriva za simboli, povezanimi s poroko. Te čaka večna sreča?

DEŽ NA POROČNI DAN ... JE TO DOBER ZNAK?

O dežju na poroki poje Alanis Morisette v prekrasni pesmi Ironic. In če pada dež na poroki, navadno res vsi začudeno zavzdihnejo: »Kakšna ironija, pa ravno danes!«

Večina parov tik pred poroko spremlja vremensko napoved in stiska pesti, da dež ali poletne nevihte obidejo njun dan. Še posebej neveste si želijo, da jim dež ne zmoči skrbno urejene pričeske.

Kaj je simbolika deževnega poročnega dne? Pravijo, da dež napoveduje število potomcev v družini. Močneje in dlje pada, več otrok naj bi bilo rojenih v času zakona. Drugi mit dežju napoveduje nesrečo, saj naj bi ta simboliziral nevestine solze, ki jih bo pretočila v svojem zakonu.

Je maj (mesec ljubezni) srečen mesec za poroko?

Mesec maj je v Sloveniji eden najpopularnejših mesecev za poroke in obenem velja za mesec ljubezni. A mit pravi drugače. Že rimljani so verjeli, da maj ni najboljši mesec za sklepanje zakonske zveze, saj so takrat v tem mesecu praznovali dan mrtvih, častili so boginje čistosti in zato niso sklepali porok.

Po naših običajih naj bi bili za poroke primerni vsi poletni meseci, saj veljajo za mesece sonca in plodnosti. Mesec junij je celo dobil ime po boginji Juno, boginji ljubezni in zakona.

NAJ BO nevestinA oblekA bela?

V preteklosti barva poročne obleke ni bila pomembna, poročno obleko je predstavljala vsaka malo boljša obleka, ki si jo je nevesta sploh lahko privoščila.

V 19. stol.  pa se je kraljica Viktorija poročila v obleki bele barve, ta je postala trend in pravilo ter v  20. stol. dosegla svoj vrhunec. Iz tega obdobja velja nenapisano pravilo, da bela poročna obleka simbolizira devištvo in nedolžnost, po nekaterih izročilih pa naj bi bela barva poročne obleke odganjala zle duhove.

Barva obleke ni merilo za uspeh poročnega dne in srečo v zakonu. Če ne prisegaš na klasiko in večno moderno belo, pogumno pri izbiri barve. Pomembno, da verjameš v ljubezen!

In ne pozabi: pravijo, da so biseri na poroki obvezni, predstavljali naj bi nevestine srečne solze. Ženini, svoje čudovite neveste obvezno nesite čez poročni prag, saj to prinaša srečo v zakonu. In upoštevajte: po naših običajih je ženska stran vedno desna in moška leva – tako pri spanju kot pri poročnem obredu.

Želimo vama prekrasen poročni dan. Srečno!

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Prijava

Za všečkanje in oblikovanje sanjarnice je potrebna registracija - uporabi družbeno omrežje ali izpolni spodnji obrazec:

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

IZBERI NAJLEPŠO POROKO LETA

VŠEČKAJ fotografije tebi ljubih porok in s tem prispevaj svoj
glas v Zaobljubini tekmi za najlepšo poroko leta.

Glasuj

Pravila nagradne igre

  • POKROVITELJ NAGRADNE IGRE
Google+