Poroka skozi oči poročnega fotografa

Avtor: 
Zaobljuba.si
Andraž Gregorič

Spomin na poročni dan je nekaj izjemno lepega in ob pogledu na poročne fotografije, ga bosta še dolgo podoživljala. S pravočasno in premišljeno odločitvijo, kdo bo vajin poročni fotograf, bosta poskrbela za to, da bosta poročne fotografije z veseljem pregledovala in da vama bo poročna foto knjiga v ponos. Poročni fotograf Andraž Gregorič nam je zaupal, kako poročni dan izgleda skozi njegove oči in z nami delil nekaj izbranih poročnih fotografij.

 

Andraž Gregorič

 

S fotografiranjem se profesionalno ukvarjaš že vrsto let. Koliko porok si že imel priložnost fotografirati?

Kot poročni fotograf sem imel priložnost fotografirati že več kot 200 porok. Prve pare sem na poročni dan spremljal že v času študija na Visoki šoli za oblikovanje materiala in fotografijo v Sežani, kjer sem diplomiral prav s področja poročna fotografija. Vsaka poroka je svojevrsten izziv, a moj cilj tudi po več letih ostaja isti - ustvariti posnetke, ki so nekaj posebnega in ostanejo zapisani kot neprecenljiv spomin na poročni dan.

 

Andraž Gregorič

 

Poročne fotografije so ena redkih stvari, ki nam ostane za spomin na dan, ki smo ga tako skrbno načrtovali. Kako se lotiti izbire poročnega fotografa?

Predlagam, da z iskanjem poročnega fotografa začneta dovolj zgodaj. Ponudnikov je na voljo veliko, vendar se splača potruditi z izborom. Odločitev, da bosta fotografiranje vajine poroke zaupala profesionalnemu poročnemu fotografu z večletnimi izkušnjami, vama lahko prihrani stres in razočaranje.

Za začetek preglejta objavljena dela različnih poročnih fotografov in se pozanimajta o njihovih izkušnjah. Izbranim pošljita povpraševanje in se s tistimi, ki vaju s ponudbo prepričajo, še spoznajta. Takrat bosta vprašala podrobnosti, prelistala poročne knjige in se prepričala, s kom se najbolje ujameta. Fotograf bo na dan poroke ves čas z vama, zato je pomembno, da sta ob njem sproščena in mu zaupata.

 

Andraž Gregorič

 

Marsikdo ne mara fotografiranja in je pred fotoaparatom nesproščen. Kako zadrego premagati?

Odlična priložnost, da zadrega mine in da se sprostita pred fotoaparatom, je predporočno fotografiranje. Takrat s fotografom navežeta stik in spoznata njegov način dela, hkrati pa je to tudi predpriprava na fotografiranje poroke. Pari, ki se odločijo za predporočno fotografiranje, so po mojih izkušnjah na dan poroke veliko bolj sproščeni pred objektivom.

 

Andraž Gregorič

 

Profesionalen poročni fotograf ima s področja fotografije veliko znanja in izkušenj, ve na kaj mora biti pozoren in je pravi trenutek na pravem mestu. S čim pa je dobro seznaniti fotografa?

Izbranemu poročnemu fotografu je dobro pravočasno povedati, katerih fotografij s poročnega dne se še posebej veselita in katere želje imata glede fotografiranja. Nekaj dni pred poroko mu pošljita časovnico vajine poroke in mu povejta, če načrtujeta  na poročni dan kakšno presenečenje. Le tako se bo lahko ustrezno pripravil, da zagotovi najlepše fotografije presenečenja, s katerim nameravata presenetiti svoje svate ali partnerja.

 

Andraž Gregorič

 

Fotografi se med seboj razlikujete tudi po stilu fotografiranja. Kako bi opisal svojega?

Stremim k čistosti in umirjenosti v fotografiji. Idejo nadgradim z izborom ustrezne svetlobe in kompozicije ter ujetim pravim trenutkom. Na poročni dan sta v mojem objektivu v ospredju mladoporočenca, poleg njiju pa dokumentiram tudi dogajanje, lovim neponovljive trenutke in čustva na obrazih svatov. Posebno pozornost posvetim tudi dekoraciji, cvetju, prstanom, poročni obleki, nevestini pričeski in makeup-u... Detajli so pomembni in neveste jim pri načrtovanju posvetijo veliko pozornosti. To vem iz prve roke, saj je moja partnerica Urška Grošelj vizažistka, ki poskrbi za poročno ličenje neveste in gostov na poroki.

 

Andraž Gregorič

 

Nasvet za par, ki se pripravlja na poročni dan?

Za vama je večmesečno načrtovanje, pred vama pa sanjski dan. Na poročni dan se sprostita in izvedbo prepustita ekipi, ki sta jo najela. In predvsem se ne obremenjujta z vremenom. Tudi v dežju lahko nastanejo prekrasne poročne fotografije.

 

Andraž Gregorič

 

Izbrane poroke, ki jih je Andraž Gregorič ustvaril v preteklih sezonah, si lahko ogledate na njegovi spletni strani Poročno fotografiranje.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prejšnja objava

Poročne fotografije, ki ne sme...

Avtor: Zaobljuba.si

Pripravili smo seznam poročnih fotografij, ki jih morata vključiti v s... Preberi več

Naslednja objava

Poročne fotografije so trajen ...

Avtor: Zaobljuba.si in Flare Visuals

Na žalost ljudje pogosto pozabijo, da na koncu ostanejo samo ljubezen,... Preberi več

Prijava

Za všečkanje in oblikovanje sanjarnice je potrebna registracija - uporabi družbeno omrežje ali izpolni spodnji obrazec:

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

IZBERI NAJLEPŠO POROKO LETA

VŠEČKAJ fotografije tebi ljubih porok in s tem prispevaj svoj
glas v Zaobljubini tekmi za najlepšo poroko leta.

Glasuj

Pravila nagradne igre

  • POKROVITELJ NAGRADNE IGRE
Google+