Ne pozabite na poročne čevlje!

Avtor: 
Alja Novak Viryent
Poročni čevlji

Na poročni dan boste blesteli v najlepši poročni obleki, z najlepšo pričesko, nosili boste najlepši nakit … Kaj pa poročni čevlji? Večina ljudi meni, da čevlji na poročni dan niso tako pomembni, češ saj jih obujem samo enkrat in zato ni pomembno, kakšni so. Pa žal ni tako. Noge nosijo celotno težo našega telesa in zelo pomembno je, kakšne čevlje si bomo izbrali.

Za vas sem pripravila nekaj strokovnih nasvetov, ki vam bodo prišli prav pri izbiri in nakupu poročnih čevljev.

1. Kateri čevelj naj pri nakupovanju pomerimo, ne sme biti vprašanje, kadar se odločimo za nakup poročnih čevljev. Najbolje je, da pomerite oba in se prehodite po trgovini.

2. Največja napaka pri pomerjanju novih čevljev je, da vas pri pomerjanju tako tišči, da stiskate zobe, vi pa se enostavno zadovoljite z besedami prodajalke, da se bo čevelj še raztegnil. Dejstvo je, da se usnje oblikuje po nogi in se nekoliko raztegne, vendar če čevelj ni povsem usnjen, se ne bo raztegnil.

3. Čevlje pomerjajte popoldne, ko so noge že bolj utrujene in bolj zatekle kot zjutraj. Pomerite jih na nogavice, s katerimi boste te čevlje tudi nosili.

4. Če se odločate, ali boste izbrale čevlje, izdelane iz naravnega ali umetnega materiala, naj vam svetujem, da izberite čevlje, ki so v celoti iz naravnega usnja. Bodite pozorni na etiketo, kjer mora natančno pisati, kateri deli čevlja so usnjeni in kateri ne. Etiketa vas lahko zavede. Po navadi je usnjen samo vložek ali pa podplat, drugi deli pa so iz umetnih materialov. Čevlji, ki vas tiščijo in so celo izdelani samo iz umetnih materialov, vam lahko povsem pokvarijo poročni dan. Čevlji vas lahko ožulijo tako močno, da boste ves dan sedeli, namesto da bi plesali in se zabavali.

5. Čevlji iz satena niso ravno posrečeni. Le-te boste lahko obuli res samo enkrat, saj se ob celodnevni nošnji hitro umažejo, poleg tega pa se zgornji del, če vam nekdo na primer med plesom stopi nanje, zelo hitro strga. Dobra lastnost čevljev iz satena pa je, da se jih da po poroki pobarvati na želeno barvo, vendar naj vas opomnim, da če so čevlji umazani, madežev tudi črna barva ne more zakriti, poleg tega pa so ti čevlji veliko bolj neudobni kot usnjeni, saj saten ni naravni material in je zato popolnoma neprožen.

6. Če ste noseče, bodite pozorne na to, da čevljev ne kupite prezgodaj, saj vam lahko noga tudi v treh tednih tako zateče, da vam čevlji ne bodo več prav.

7. Kakšno obliko čevlja izbrati je povsem vaša odločitev. Lahko sledite modnim smernicam in izberete čevlje z nekoliko bolj zaobljeno konico, vendar glede ne to, da poroka zahteva neko mero elegance, lahko nosite tudi čevlje z ošiljeno konico.

8. Višino pete izberite tako, ki jo po navadi nosite. Ne pretiravajte z višino, saj vam previsoka peta lahko povzroči hude bolečine v podplatih. Ne priporočam pa vam čevljev povsem brez pete, saj je poročna obleka po navadi zelo elegantna in zahteva primerno hojo in seveda držo. Drža pri peti, ki meri vsaj štiri centimetre, je povsem drugačna, bolj vzravnana, tudi hoja je bolj nežna in korak bolj speven.

9. Ali izbrati spredaj zaprte čevlje ali odprte sandale je vaša odločitev. Obstajajo sicer nenapisana pravila, da se morajo za tovrstne priložnosti nositi čevlji, ki so spredaj zaprti. Tudi jaz vam priporočam spredaj zaprte čevlje, saj je lahko tudi sredi poletja precej hladno, spredaj zaprti čevlji pa vam omogočajo, da lahko v hladnem vremenu zraven oblečete tudi hlačne nogavice.

 

Čevlji - poročni

 

 

10. Prav je, da izberete čevlje v barvi, ki se najbolje poda k obleki. Torej bela obleka – beli čevlji ... Lahko pa si izberete zlate ali srebrne čevlje, ki jih boste po poroki lahko še nosili. Zlati ali srebrni čevlji se lepo podajo k vsaki barvi poročne obleke. Zlate ali srebrne čevlje lahko obujete za novoletno zabavo, za obisk gledališča, gala prireditve ali pa jih obujete preprosto vsak dan, saj so čevlji v teh odtenkih zelo modni.

11. Kupiti poročne čevlje ali si jih dati izdelati po meri? Za serijsko izdelane čevlje boste odšteli precej manj denarja kot za čevlje, narejene po vaši meri. Možnost, da boste slednje še kdaj obuli, je precej večja. Čevlji, narejeni po vaši meri, so namreč točno taki, kot ste si jih zaželeli, so neprimerno bolj udobni, mehki, narejeni so po navadi iz povsem naravnih, nogi prijaznih materialov. Poleg tega vam lahko izdelovalec čevljev po meri naredi čevlje v točno takem odtenku, ki se najbolje poda k vaši obleki. Poleg tega so lahko oblikovani tako, da se jih da po poroki malo spremeniti, jim kaj odvzeti ali pa dodati in čevlji se iz poročnih spremenijo v klasične elegantne čevlje.

12. Zlato pravilo je, da se dan pred poroko izogibajte pretiranemu gibanju, noge naj tisti dan počivajo. Pripravite si toplo kopel ali so celo privoščite masažo stopal. Večkrat dnevno se za pet minut uležite, noge pa dvignite v zrak in jih prislonite k steni.

13. Dejstvo je, da je poročni dan kar precej naporen za vaše noge, tako da bi vas noge nekoliko bolele, tudi če bi ta dan nosili najudobnejše športne copate. Bolečino pa lahko ublažite z udobnimi usnjenimi čevlji.

 

Alja Novak Viryent,  univ. dipl. oblikovalka čevljev 

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Prijava

Za všečkanje in oblikovanje sanjarnice je potrebna registracija - uporabi družbeno omrežje ali izpolni spodnji obrazec:

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

IZBERI NAJLEPŠO POROKO LETA

VŠEČKAJ fotografije tebi ljubih porok in s tem prispevaj svoj
glas v Zaobljubini tekmi za najlepšo poroko leta.

Glasuj

Pravila nagradne igre

  • POKROVITELJ NAGRADNE IGRE
Google+