Naj bo poročni make up pika na i tvoji naravni lepoti

Avtor: 
Zaobljuba.si

Tako kot popolna obleka, najokusnejša torta in najsvetlejši prstani je na poročni dan pomemben tudi tvoj poročni make-up. Odgovore na vprašanja, zakaj je poročno ličenje posebno, kako se nanj pripraviti in zakaj se odločiti za profesionalnega vizažista, smo poiskali pri mojstrici ličenja in lastnici studia Alterego, Mateji Pozeb. 

Za začetek nekaj besed o tebi. Kdo je Mateja in kaj počne? 

Po srcu sem predvsem strastna ustvarjalka lepotnih ličenj ali pa umetnica ličenja, ki želi prikazati svet lepote kot del kulture družbe. V duši pa kritična sociologinja, ki svoje ustvarjanje tke skozi niti zgodovine, ki je prav tako del mojega izobraževalnega opusa in osebne poti – ta se je pred desetimi leti začela viti v do tedaj povsem neznane razsežnosti lepotnega zaodrja.

Ogledalo družbi postavljam z lepotnimi seminarji in dogodki, zajetimi v kohezijo modnega in transformacijo kritičnega predstavljanja pasti kozmetičnih in lepotnih korakov sodobne družbe, ki se vedno bolj oddaljuje od svoje tančice glamurja. Prestolnica ličenja je projekt, ki prežema v svojem povezovanju mnogo ustvarjalcev in strokovnjakov s področja lepote in mode, ne samo ličenja, temveč celotnega konglomerata sorodnih tematik, preko katerih se posameznica ponovno prepoznava pod sloganom “Odkrij žensko, ki raste s tabo”. V skrbno dekoriranem ambientu, ki  nikoli ni prepuščen naključju, se povezujejo znanja, želje in navdihi. Motivacija in gonilna ideja ustvarjanja teh unikatnih pionirskih projektov je ponuditi možnost odkrivanja lastne lepote na nevsiljiv, spontan, sproščen in kreativen način. Zgodba se nadaljuje na različnih delavnicah ličenja po Sloveniji, z organizacijo lepotnih dogodkov za podjetja, s teambuildingi itd. Drugi večji sklop mojega dela pa je povezan z izobraževanjem in podajanjem znanja manjšim in večjim skupinam posameznic na poslovnem in osebnem področju preko individualnih tečajev ličenja po kategorijah, v šoli ličenja za profesionalne namene, s pripravo uporabnih vsebin za ženske revije, pisanjem člankov o lepoti ter z razvijanjem dolgoletnega projekta “Inkubator kulture lepote”.

Pred desetimi leti sem v Celju v Hotelu Evropa odprla enega prvih make-up studiev v Sloveniji, na kar sem izjemno ponosna. Po uspešnem katapultu ustvarjanja pri nas me je radovednost ponesla v eno največjih modnih prestolnic, Milano, kjer sem sodelovala s priznanimi posamezniki iz sveta mode ter z največjimi modnimi agencijami na svetu. Spoznala sem modni svet od blizu, njegov blišč in bedo ter sklenila nadaljevati začeto na domačih tleh ter si ustvariti družino. Obdobje v Milanu me je obogatilo z izkušnjami in popotnico, zaradi katere sem še bolj iskrivo uresničevala ideje. Ponosna sem tudi na ekskluzivne lepotne izlete na Dunaj, kamor sem stranke popeljala v svet make-upa, kot ga pri nas takrat še ni bilo. 

Začeti iz nič zares ni enostavno, pa vendar bi lahko po desetih letih razgibane poslovne poti svojo trditev komentirala drugače. Vzleteti je težko, a leteti je včasih še težje. Vendar sem polna idej in projektov, ki jih še želim uresničiti, tudi na poročnem področju, zato verjamem, da bo še naslednjih deset let premalo. Sicer pa ustvarjam ličenja za komercialne, modne, lepotne, poslovne in osebne namene (za poroke, maturantske plese, obletnice itd.). Tik pred dokončno podobo pa je novi avantgardni make-up studio, kjer se bo zgodba Alterega pisala dalje. 

Kaj je pravzaprav make-up oziroma ličenje? Lahko rečemo, da se naličimo že, ko si namažemo trepalnice ali se našminkamo? 

Ličenje je zmes kreativnega nanosa izbranih barv in tekstur na kožo, zato je nanos maskare na trepalnice že ustvarjanje nečesa, česar prej ni bilo, je igra senc in svetlobe, globine in intenzivnosti. Poudarek. Bistveni element make-upa, preko katerega se a priori vrednoti tudi ostale kategorije ličenja.

Kako pa bi opisali poročno ličenje? Katere so posebnosti, kaj se poudari? 

V ospredju so: lepa in negovana koža, ki je tudi najboljše “platno” za ustvarjanje dolgo obstojnega in brezhibnega make-upa, urejene obrvi v efektu širših linij (naravne ali dorisane) in osenčen obraz z detajli sijaja. Make-up artist mora znati ustvariti podlago ob vseh pogojih, tudi če je koža v slabšem stanju, narediti podlago, ki bo zdržala solze, vročino, objeme in poljube. Poudariti je potrebno naravno lepoto na ekstravaganten in sofisticiran način. Nevesta mora zablesteti ..., a z enako osebno izkaznico. 

Kako se poročno ličenje razlikuje od preostalega ličenja, npr. glamuroznega? 

Poročno ličenje je specifično, a ne toliko v samih tehnikah ličenja kot v kompleksnosti dogodka s prepleti zgodb različnih strokovnjakov, stresnega filtra ter zelo visokih pričakovanj. Modni trendi zadnjih let močno apelirajo na poudarjanje individualnosti, zato se pri poročnem ličenju make up artisti na splošno nagibamo k željam neveste, njenemu načinu življenja, predhodnim izkušnjam z ličenjem ter seveda k njenim in pričakovanjem, ki so lahko včasih tudi nerealna. V takem primeru je potrebno nevesti podati nekaj strokovnih informacij glede našega dela, da lažje razume možnosti ter poiskati pot, kjer se združijo vsi interesi v pozitivno izkušnjo in posledico. Same tehnike ličenja ne botrujejo toliko različnosti poročnega in glamuroznega ličenja, a sama terminologija in razumevanje teh pojmov med uporabniki se ”sprehaja” po zelo tankem ledu. 
 
Kakšno ličenje si neveste najpogosteje zaželijo? 

“Moje” neveste si najpogosteje želijo naraven videz in poudarjanje naravne lepote s popravki in poudarki za ustvarjanje elementov glamurja in prefinjenosti. Večinoma se elegantno poudarijo oči v zemeljskih tonih z mat in sijočimi senčili ali s kombinacijo obeh, nadaljuje se z nevsiljivim senčenjem obraznih potez, ustvarjanjem popolnega videza kože, predvsem pa z zdravim in sijočim videzom. Barve na ustnicah in licih so le pika na i. Redko posežemo po umetnih trepalnicah. Tudi sama jih uporabljam in svetujem le takrat, ko presodim, da bo ta dodatek doprinesel več, kot odvzel, in poskrbim za neizumetničen videz.
 
Kaj svetujete ženskam, ki v vsakdanjem življenju niso vajene ličenja in se bojijo, da bi se na poročni dan pod ličili preveč “skrile”? 

Najboljši nasvet je, naj poiščejo make-up artista, ki dejansko zna postopati v takšnih primerih, stranki pravilno svetuje in jo po korakih popelje v njen novi svet, da bo ob tem uživala ter brez nepotrebnega strahu ali dvomov in z veseljem pričakala svoj poročni dan. Prvi stik je izredno pomemben. Dober make-up artist bo prijazno predlagal poskusno poročno ličenje, saj lahko samo tako začne pozitivno zgodbo. Sam telefonski pogovor ali dopisovanje v teh primerih nista dovolj. Stranka mora videti in začutiti novo energijo ter v transformaciji uživati. Ob ugotovitvi, da z make up artistom nista našla skupnega jezika, je prav, da iskanje nadaljuje. Stili ustvarjanj so različni, kar se dokaj hitro opazi na objavljenih fotografijah make upov in načinu prezentacije svojega dela make up artistov. Zelo pomembno vlogo pa ob tem nosijo bodoče neveste, saj lahko njihovo iskreno mnenje o občutkih pri ličenju marsikaj popravi ali izboljša, če se odnos med izvajalcem in stranko splete v duhu zaupanja.

Kako lahko nevesta pred samim poročnim dnem pripravi svojo kožo? 

Nevesta lahko ogromno naredi za svojo kožo vsak dan, in to naj stori čim prej. Posameznice s kožnimi težavami in bolj zahtevno kožo naj ne čakajo na zadnji teden, najmanj pa na zadnji dan pred poroko, ampak naj poskrbijo za ustrezno nego ali serijo tretmajev za pridobitev najbolj optimalne kože. Lepa in negovana koža z gladko površino bo omogočila make-up artistu lažje ustvarjanje dolgo obstojnega make-upa in seveda se bo tudi nevesta počutila bolje, če bodo vsi faktorji lepote v svojem hramu optimuma. Nikakor pa ne sme eksperimentirati kakšen teden ali celo dan, dva prej, saj lahko nastane reakcija na koži, še sploh, če nikoli poprej ni uporabljala kislin (AHA, BHA, retinol itd.). Na poskusnem poročnem ličenju svetujem tudi o negi in pripravi kože na make-up. Konkretna pomoč ni vedno v mojem obsegu znanja in kompetenc, zato jih napotim k strokovnjakom. Dejanski nasvet za teden dni prej je nadaljevati z rutinsko nego, si privoščiti kakšen kislinski piling, ki ga je vajena, in naj se čim manj obremenjuje, da ne bo pokukal na plan kakšen mini “poročni mozolj”.

Svetujete tudi obisk kozmetičarke? 

Obisk kozmetičarke oziroma specializirane dermatološke klinike je vsekakor priporočljiv, ni pa vedno nujen. Odvisno od stanja kože in strankinega siceršnjega angažmaja v skrbi za svojo kožo.

Ali je zaželeno, da se bodoča nevesta odloči za poskusno ličenje in zakaj? 

Poskusno ličenje je zagotovo eden izmed pomembnih in priporočljivih korakov k nastanku zaupanja vrednega odnosa med izvajalcem in stranko ter olajšava za mnogo tegob in skrbi nevest. Razlogi v prid poskusnemu ličenju so med drugim tudi preverjanje dveh ali več opcij poročnega ličenja, boljše svetovanje glede nege in priprave kože na poročni dan, hkrati pa sta osebni stik in pridobivanje medsebojnega zaupanja ključna za vse ostale segmente dobrega sodelovanja in pozitivnih rezultatov. S poskusnim ličenjem se pridobi občutek o vestnosti, natančnosti in točnosti make-up artista, način komunikacije. Vsekakor je čakanje na poročni dan dosti manj stresno, če smo prepričani v izbor strokovnjaka, ki bo pustil izjemen pečat na obrazu. Make-up je najbolj koheziven element celotnega videza neveste, je kot stična točka vseh ostalih stilskih elementov. Z obrazom komuniciramo in predajamo svojo energijo drugim in ne navsezadnje sebi. Na poročni dan bosta tako izvajalec kot stranka bolj sproščena, kar bo bistveno vplivalo na celoten potek priprav, ki so prav tako zelo lep in nepozaben del poročnega slavja.

Na kaj morajo biti neveste pozorne pri izbiri vizažista za poročni dan? 

Nekatere detajle o kvaliteti make-upa artista sem omenila pri prejšnjem odgovoru, torej vestnost, natančnost, prijaznost, iskrenost, strokovnost. Značajske lastnosti pa se žal težko ocenijo preko spletnih in družbenih omrežij in zahtevajo daljše časovno obdobje raziskovanja, za kar ponavadi nevesta nima časa. Zato se je potrebno zanesti na svoj “šesti čut”, na intuicijo, ki na podlagi videnih referenc poročnih ličenj in portfolia umetnika na splošno pripovedujejo zgodbo, vrednote in način njegovega dela. Izkušenost make-up artista je poleg njegovega znanja o ličenju vsekakor ena izmed večjih kvalitet, saj bo bolj spreten v improvizaciji in prilagajanju vsem nepredvidljivim spremenljivkam tega velikega glamuroznega dogodka.
 
Kako dolgo traja poročno ličenje?

Trajanje poročnega ličenja variira od samega načina dela make-up artista, njegove izkušenosti, stanja nevestine kože (slabša koža zahteva malo več pozornosti in spretnosti), tipa make-upa (intenzivnejši make up zahteva kakšno minuto več), na splošno pa ličenje traja nekje od 45 minut do ene ure. Če je bil predhodno opravljen poskusni make-up, potem zagotovo ne več kot eno uro. Izvaja se lahko na izbrani poročni lokaciji ali pa v make-up studiu, če ga make-up artist ima. Pri meni je možno oboje. Pomembno je, da je na lokaciji dovolj prostora za materiale in ličila, naravna svetloba ima prednost, vendar se lahko pokombinira z umetno svetlobo s t. i. ring light lučjo, ki jo prinesem s sabo. Tam mora biti poskrbljeno za udobje tako neveste kot make-up artista, da se slednji lažje osredotoči na delo.

Kaj vključuje cena ličenja? 

Cena ličenja zajema poleg uporabe dejanskih ličil in negovalne kozmetike za pripravo kože tudi vse potrebno znanje in leta izkušenj, ko je make-up artist nabiral izkušnje s sodelovanji pri različnih projektih, se izobraževal ter vlagal v preizkušanje različne kozmetike za pridobitev najboljše možne kombinacije ličil, s katerimi lahko ustvarja ličenja z brezhibnimi rezultati. Ličenja so namreč prilagojena različnim oblikam obrazov, tipom kože ter karakterjem posameznikov in dober make-up artist zagotavlja najvišjo možno stopnjo kvalitetno naličenih strank. Cena ličenja zajema tudi časovni razpon, potreben za ustvarjanje ličenja, potrebno znanje o negi in pripravi kože na ličila, higienske postopke za dobro vzdrževanje opreme in ličil, vlaganje v inovativne pripomočke, ličila ter programsko opremo za opravljanje marketinških in ostalih kompozicij podjetništva v konceptu celostnega delovanja. 

Ali lahko na poročni dan poleg neveste naličite še koga drugega? 

Z največjim veseljem! Število ličenj pa je potrebno vedeti vnaprej zaradi časovne organizacije in razporeditve strank, sicer pa to število ni problem. V primeru večjega naročila (več kot 6 ličenj) se namreč tako organiziram, da ustvarim ekipo, s katero lažje in bolj efektno opravimo delo. Problemov ni, so samo izzivi.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Prijava

Za všečkanje in oblikovanje sanjarnice je potrebna registracija - uporabi družbeno omrežje ali izpolni spodnji obrazec:

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

IZBERI NAJLEPŠO POROKO LETA

VŠEČKAJ fotografije tebi ljubih porok in s tem prispevaj svoj
glas v Zaobljubini tekmi za najlepšo poroko leta.

Glasuj

Pravila nagradne igre

  • POKROVITELJ NAGRADNE IGRE
Google+