Kako najti popolno poročno obleko za svojo postavo?

Avtor: 
Zaobljuba.si

Iskanje popolne poročne obleke zna biti zelo naporna izkušnja. Ponavadi imajo neveste že od malih nog v glavi vsaj eno različico poročne obleke, ki bi jo rade nosile. Seveda se želje z leti spreminjajo in lahko so potem, ko pride čas, da bi to obleko res našle, spet drugačne. Nemalokrat se razlikujejo od oblek, ki nevestini postavi dejansko pristajajo. Bodočim nevestam zato svetujemo, naj zaupajo svetovalkam v poročnem salonu. Povejte naglas svoje želje in naj vas ne bo strah poskusiti nekaj novega. Velikokrat se zgodi, da boste našle popolno poročno obleko ravno v tistem salonu, na katerega sploh ne bi pomislile. Stilov poročnih oblek je ogromno, a ko boste oblekle tisto pravo, boste takoj vedele, da je to obleka, v kateri boste svojemu zaročencu kmalu rekle mož. 

Za vas smo na enem mestu zbrali nasvete za različne tipe postav in za dodatne namige pri izbiri popolne poročne obleke prosili Janino Perko iz salona Sanjska obleka. 

Različnim tipom postave pristajajo različni kroji oblek, kajne? Katere poznamo?

Prav vsaka ženska bo čudovita v pravi obleki. V našem salonu smo polni nasvetov glede tipov postave. V osnovi poznamo sedem tipov postave. Najbolj »idealen« je postava v obliki peščene ure. Zanjo je značilen uravnotežen obseg prsi in bokov, pas pa je vitek in lepo izrazit. Tip postave črka H je značilen za tiste, ki imajo širino bokov, pasu in ramen pretežno enako in nimajo preveč poudarjenega pasu. Roke in noge so vitke, postava je največkrat atletska. Postava v obliki hruške je značilna za tiste, ki imajo vitek in definiran pas in poudarjene boke, a ti so širši kot ramena. Hruškasti obliki je zelo podobna postava v obliki osmice. Zanjo je značilen ozek in lepo definiran pas in za razlike od postave v obliki hruške si ženske tega tipa lahko privoščijo tudi krajše obleke, da pokažejo svoje noge. Ženske s postavo v obliki črke V imajo ozke boke in pas, ramena in hrbet pa so široki. Za ovalen tip postave je značilen nedifiniran pas, ki je tudi najširši del telesa; te ženske imajo večje oprsje in krajši vrat. Postava v obliki diamanta pa je značilna za tiste, ki imajo močnejši srednji del telesa, nedefiniran pas in širše boke. 

Različnim tipom postave pristajajo različni kroji oblek, kajne? Katere poznamo? 
Klasičen kroj obleke je A kroj. Ta pristaja praktično vsem postavam in zanj se največkrat odločijo neveste, ki jim je všeč klasika in ne želijo preveč izstopati. Zelo priljubljen kroj je tudi padajoč. To je preprosta obleka za vse tiste, ki se želijo na svoj poročni dan sproščeno gibati. Obleka kroja princes ima zelo bogato široko krilo, ki ga večinoma dopolnjuje tudi bogata vlečka. V zadnjem času se za takšno obleko odloča vedno več nevest. V kolikor ne marate širokih kril, pa lahko izberete obleko v stilu morske deklice. Gre za oprijet kroj, ki poudari nevestino postavo. Trenutno so zelo modne tudi precej prosojne oprijete obleke. Poznamo še kratke poročne obleke, ki pa niso več tako priljubljene, kot so bile nekaj let nazaj. Neveste pa jih vseeno velikokrat izberejo za drugo obleko, v katero se preoblečejo na poročni zabavi. 
Pri vseh krojih so trenutno v modi bleščice in delno prosojni materiali ter barve šampanjca, nude pa zlati in pudrasti odtenki. Veliko je tudi dolgih in širokih rokavov. 

Kateri kroj pristaja največ nevestam? 
Z A krojem boste težko zgrešile. Ta namreč najbolj uravnoteži postavo in skrije pomanjkljivosti. A četudi nimate »popolne« postave, ni nujno, da posežete po A kroju. S kombinacijo pravega zgornjega in spodnjega dela lahko dosežemo, da je prav vsaka postava videti skladna. 
Ponudba oblek je v zadnjem času zelo bogata in raznolika. Neveste v veliki večini nimajo težav najti obleke, ki bi pristajala njihovi postavi, četudi ta nima manekenskih mer. Pogostejša težava, na katero naletijo, pa je, da jim je všeč preveč oblek. 

Kako pa je z nevestami, ki imajo bujne obline in so nizke ali pa zelo visoke postave? Kako pa te najdejo pravo poročno obleko zase? 
Sorazmerne obline sploh niso »težava«. V nasprotnem primeru jih je potrebno uskladiti s pomočjo kroja obleke kot pri vseh ostalih tipih postav. Najpomembnejše je, da so košarice za prsi dovolj velike, saj v nasprotnem primeru obleka deluje premajhna. Na tem mestu naj opozorimo še na nekaj pogostih zmot: 

Neveste, ki so močnejše postave, potrebujejo obleko z rokavi. NE DRŽI!
Veliko nevest z bolj polno postavo si zaželi obleko z dolgimi rokavi, saj mislijo, da bodo na ta način skrile svoje roke. A ko najdemo pravo obleko, največkrat ugotovijo, da ti sploh niso nujni. Pomembna je celotna podoba in takrat roke niso več tako pomembne. Rokavi lahko v nekaterih primerih celo poudarijo močnejše roke. 

Majhne neveste bo dolga obleka še pomanjšala. NE DRŽI!
Skoraj vsakodnevno se v našem salonu znajde bodoča nevesta, nižja od 165 cm, in večina teh je prepričana, da jim dolga obleka ne bo pristajala, saj jih bo pomanjšala. To seveda ne drži. Tudi manjša nevesta si lahko izbere prav vsak kroj, od morske deklice do princeske. Pri tem pa je seveda treba upoštevati proporce majhnih nevest in najti model, ki jim ustreza; pomembno pa je še, kako bo obleka videti skrajšana. Nekateri modeli oblek, npr. padajoče obleke iz šifona, oprijete gladke obleke ipd., niso več najlepše, ko jih skrajšamo za 10 cm ali več. Zato nevestam, ki si želijo tak model, predlagamo takšen nakup, kjer se obleka lahko odreže. V našem salonu imamo sicer na voljo precej »petit« oblek različnih krojev, tako da si lahko prav vsaka drobna nevesta izbere svojo najljubšo. 

Zaradi svoje višine ne bom našla poročne obleke. NE DRŽI!
Pri nevestah, višjih od 180 cm, se začne pojavljati težava zaradi dolžine oblek. Vse obleke namreč niso dovolj dolge. Za določene modele najdemo rešitve in jih lahko z majhnimi triki malce podaljšamo. A vseh žal ne moremo. Lahko pa pri dobaviteljih preverimo, ali ponujajo možnost naročila podaljšanega modela. 

Kako pa se odzovejo dekleta, ko jim iskreno poveste, da jim izbrani kroj ne pristaja?
Nevestam nikoli naravnost ne povemo, da določena obleka ne bi bila primerna zanje. Raje jim pokažemo še druge možnosti ter predstavimo prednosti, slabosti enih in drugih modelov glede na postavo. Končna odločitev pa mora biti seveda nevestina. Pravijo, da »imajo vsake oči svojega malarja«, in prav je tako. Ni nujno, da nekaj, kar je všeč svetovalki v salonu, ugaja tudi nevesti. Nemogoče pa je izbrati obleko, ki bo všeč prav vsem na poroki, zato je najpomembnejše, da nevesta izbere tisto, ki je všeč njej in ne spremstvu. Le tako jo bo nosila samozavestno in se v njej dobro počutila. To se bo odražalo tudi navzven in zato bo na svoj poročni dan še bolj sijala.

 

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Prijava

Za všečkanje in oblikovanje sanjarnice je potrebna registracija - uporabi družbeno omrežje ali izpolni spodnji obrazec:

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

IZBERI NAJLEPŠO POROKO LETA

VŠEČKAJ fotografije tebi ljubih porok in s tem prispevaj svoj
glas v Zaobljubini tekmi za najlepšo poroko leta.

Glasuj

Pravila nagradne igre

  • POKROVITELJ NAGRADNE IGRE
Google+