Zgodovina poročne obleke

Avtor: 
Zaobljuba.si
Bela obleka

Če se spomnite mladostnih sanj o poroki, so verjetno zgledale nekako takole: »V nežni beli obleki ste korakale proti oltarju, kjer vas je, v soju luči čakal vaš princ na belem konju.«

Mogoče sem se nekoliko zmotila pri opisu vašega ženina, upam pa si trditi, da ste o beli obleki sanjale skoraj vse.

Ste se kdaj vprašale, zakaj ravno bela?

Sama sem vedno mislila, da je bela simbol čistosti in nedolžnosti. Verjeli ali ne, barva, ki predstavlja čistost in nedolžnost, je pravzaprav modra. Ja, prav ste slišali. Če se vrnemo nekoliko v zgodovino, v srednji vek ali natančneje v 15. stoletje, lahko ugotovimo, da je bela barva predstavljala barvo žalovanja. Za nekatere kulture to velja še danes, ena takih je hinduizem.

Kako je torej bela postala priljubljena barva poročne obleke? Neveste so včasih uporabljale celotno paleto barv, od črne pa tja do rdeče in modre, neveste rojene v plemiških in premožnih družinah, pa so se poročale v obleki bele barve. Obleke so bile pogosto narejene iz težke tkanine,  vezene so bile z belo in srebrno nitjo. Bela je pri tem veljala za nepraktično, saj se je hitro umazala in si jo zato lahko nosil samo enkrat. To je bil eden od razlogov, zakaj si v tistem času videl v belem le nevesto iz dobro stoječe družine. Ko se je leta 1840 kraljica Victoria poročila, je nosila svileno obleko z všito belo čipko, ki jo je oboževala. Mnogi so izbiro kraljičine obleke prepoznali kot zapoved in tako se je rodil nov trend.

V tem času je ta trend, za religiozne namene, sprejela tudi cerkev. Ko so se otroci odpravili h krstu, so nosili bele halje, ki spominjajo na poročne obleke. Ko so majhne deklice odrasle in postale polne članice verske skupnosti, so ponovno nosile belo obleko. Slednja je tako postala najbolj sprejemljivo oblačilo za ženske, ko so se ob posebnih priložnostih zaobljubile pred cerkvijo.Ena izmed pomembnih zaobljub pa je seveda tudi poroka. 

Zgoraj zapisano velja predvsem za zahodno kulturo. V Indiji, na Kitajskem, v Koreji in Vietnamu neveste na poročni dan nosijo obleko rdeče barve. Na Japonskem  pa preko celotnega dne nosijo oblačila različnih barv.

Torej, kaj to pomeni za sodobne neveste?

Nič drugega kot to, da lahko nosite barvo, ki jo želite. Pravzaprav te dni neveste praviloma ne nosijo prave bele poročne obleke, saj se popolnoma bela ne prilega vsem odtenkom kože. Slonovina, bež in sivo bela so veliko bolj priljubljene barve, ki jih neveste izberejo za svojo zaobljubo.

Če vseeno želite nekoliko izstopati, niste pa se ravno pripravljene poročiti v rdeči obleki, poskusite beli dodati kanček druge barve. Popestrite jo z barvnim pasom, kakšnim drobnim dodatkom, ali pa preprosto barve izživite na svojih družicah. Pastelne barve so dober nadomestek bele – nežno roza, rumena, svetlo modra, …

Torej, kakšne barve naj nosim na dan zaobljube? Ne glede na barvo, ki jo imate rade, izgled vaše kože ali barvo las, ne pozabite, da je to je vaš dan – pomembno je samo to, da zasijete  tako, kot si same želite!

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Prijava

Za všečkanje in oblikovanje sanjarnice je potrebna registracija - uporabi družbeno omrežje ali izpolni spodnji obrazec:

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

IZBERI NAJLEPŠO POROKO LETA

VŠEČKAJ fotografije tebi ljubih porok in s tem prispevaj svoj
glas v Zaobljubini tekmi za najlepšo poroko leta.

Glasuj

Pravila nagradne igre

  • POKROVITELJ NAGRADNE IGRE
Google+