SPREMEMBA PRIIMKA OB POROKI

Avtor: 
Zaobljuba.si
Sprememba priimka po poroki, sprememba priimka, poroka, zaobljuba.si

Ker se na temo menjave priimka pojavlja kar nekaj vprašanj in dilem, smo v nadaljevanju strnili nekaj napotkov in pravil glede menjave priimka ob poroki.

RAZLIČNE KOMBINACIJE MENJAVE PRIIMKA

Nevesta in ženin se lahko ob sklenitvi zakonske zveze sporazumeta, da nevesta vzame ženinov priimek ali obratno, da obdržita vsak svoj priimek ali da vsak od njiju doda svojemu priimku priimek drugega zakonca. Pri tej kombinaciji lahko nov priimek dodata takoj za ime ali pa priimek pripišeta za starega.

KAKO JE S SPREMEMBO DOKUMENTOV

Po poroki mora zakonec, ki je spremenil priimek, v roku 30 dni na upravni enot zamenjati vse identifikacijske dokumente (potni list, osebna izkaznica, vozniško dovoljenje itn.). Če spadaš med srečneže, ki se po poroki odpravijo na medene tedne, in pred tem ne uspeš zamenjati dokumentov, svetujemo, da vzameš s seboj poročni list, s katerega je razvidna menjava priimka.

IN ČE NE GRE VSE PO PLANU

Ob razvezi zakonske zveze razvezana zakonca obdržita priimek, ki sta ga izbrala ob sklenitvi zakonske zveze. Zakonec, ki je ob sklenitvi zakonske zveze spremenil priimek, pa lahko pri upravni enoti v šestih mesecih od razveze poda izjavo, da želi imeti priimek, ki ga je imel pred sklenitvijo zakonske zveze.

A ne pozabite, sprememba priimka velja takoj od sklenitve zakonske zveze. Torej takoj, ko dahnete usodni da, se spremeni tudi vaš priimek, če se seveda za to odločite.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Prijava

Za všečkanje in oblikovanje sanjarnice je potrebna registracija - uporabi družbeno omrežje ali izpolni spodnji obrazec:

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

IZBERI NAJLEPŠO POROKO LETA

VŠEČKAJ fotografije tebi ljubih porok in s tem prispevaj svoj
glas v Zaobljubini tekmi za najlepšo poroko leta.

Glasuj

Pravila nagradne igre

  • POKROVITELJ NAGRADNE IGRE
Google+