SPREMEMBA DOKUMENTOV PO POROKI

Avtor: 
Zaobljuba.si
Sprememba dokumentov po poroki

Pri načrtovanju poročnega dne ne smeta pozabiti na to, da brez predhodne prijave datuma poroke na matičnem uradu ne bo nič. Po končani poroki pa vaju čaka še ena pomembna naloga: zamenjava dokumentov. Katere dokumente morava zamenjati po poroki? Kje lahko zamenjava dokumente? Koliko časa imava, da zamenjava dokumente?

1. IZBIRA PRIIMKA

Veliko parov se odloči, da po poroki izbere skupni priimek. Največkrat je to priimek ženina. Pa je to edina izbira? Ne. Na podlagi izjave se lahko skupaj odločita za različne kombinacije priimka.

Izbereta lahko skupni njegov ali njen priimek ali obdržita vsak svoj priimek ali k svojemu priimku dodata priimek zakonca ali pa izbereta priimek zakonca in k temu dodata svoj priimek. Opcij je veliko, odločita pa se po vajinih željah.

Ne pozabita: sprememba priimka velja od dneva sklenitve zakonske zveze.

2. SPREMEMBA DOKUMENTOV

Po poroki mora zakonec, ki je spremenil priimek, v roku 30 dni na upravni enoti zamenjati vse identifikacijske dokumente (potni list, osebno izkaznico, vozniško dovoljenje itn.). Če spadata med srečneže, ki se po poroki takoj odpravijo na medene tedne in pred tem ne uspeta zamenjati dokumentov, vama svetujemo, da vzameta s seboj poročni list, s katerega je razvidna menjava priimka.

Poleg uradnih dokumentov ne pozabita tudi na spremembo bančnih kartic, kartic zdravstvenega zavarovanja, službenih vizitk, računov, ki so naslovljeni na vaju, ter na vso pošto, ki jo prejemata.

3. KAM PO OPRAVKIH?

Za spremembo osebnih dokumentov (dokumentov s fotografijo) in prebivališča morata oditi na upravno enoto ter oddati vloge za spremembo. Spremembe kartic zdravstvenega zavarovanja lahko uredita preko spletne strani ZZZS. Vse ostale dokumente in spremembe naslovov pa lahko uredita kar po telefonu.

 

KAJ PA, ČE NE GRE VSE PO NAČRTIH?

Ob razvezi zakonske zveze razvezana zakonca obdržita priimek, ki sta ga izbrala ob sklenitvi zakonske zveze. Zakonec, ki je ob sklenitvi zakonske zveze spremenil priimek, pa lahko na upravni enoti v šestih mesecih od razveze poda izjavo, da želi imeti priimek, ki ga je imel pred sklenitvijo zakonske zveze.

 

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.
Prejšnja objava

SPREMEMBA PRIIMKA OB POROKI

Avtor: Zaobljuba.si

Ker se na temo menjave priimka pojavlja kar nekaj vprašanj in dilem, s... Preberi več

Naslednja objava

Prijava poroke na matičnem ura...

Avtor: Zaobljuba.si

Ko razmišljata o poroki, se misli verjetno vrtijo okoli poročne obleke... Preberi več

Zadnji

Poročni sejem Brdo

Le še dober dan nas loči od največjega Slovenskega poročnega sejma na Brdu pri Kranju, ki bo potekal v soboto 20. in nedeljo 21. oktobra od 10.00 do 18.00 ure.

Bridal fever - galmurozni dogodek za neveste, Zaobljuba.si

V soboto smo skupaj z Infinity events organizirali prvi glamurozni poročni dogodek, kot ga v Sloveniji še ni bilo!

29. septembra 2018, ob 14:00, bo potekal butični sejem v Skednju, na katerem ne bo manjkalo dobrih nasvetov in odlične ponudbe. Vse, kar potrebujete za poroko, na enem mestu ...

Facebook

Oznake

Prijava

Za všečkanje in oblikovanje sanjarnice je potrebna registracija - uporabi družbeno omrežje ali izpolni spodnji obrazec:

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Google+