Koliko v resnici zasluži poročni fotograf?

Avtor: 
Zaobljuba.si
Poročni fotograd

Pred kratkim smo ob sproščeni kavici klepetali s tremi odličnimi ponudniki poročnih storitev, tema pogovora pa je nanesla tudi na cene. Vprašanje, ki nam ni dalo miru, je bilo, kako parom sploh razložiti, zakaj ima neka storitev določeno ceno. Zanimiv pogovor nas je vzpodbudil k pisanju članka, v katerem vam bomo na povsem enostaven, a konkreten način dokazali, kaj vse se skriva za določenim zneskom poročne storitve.

Za informativni izračun smo pogledali v delovni proces poročnega fotografa, saj si vsi (vsaj malce) predstavljamo, kako njihovo delo poteka.  Prepričani smo, da vas bo končna številka precej presenetila.

Kaj vse zajema delo poročnega fotografa?

Za primer smo vzeli poročni fotografski tandem srednjega do višjega cenovnega razreda, za katerega menimo, da svoje delo odlično opravlja in ima v visoki poročni sezoni (od maja do septembra) rezervirane vse sobote.

V nadaljevanju ponazarjamo, kaj vse vključuje delo fotografov in kakšne investicije so potrebne, da njuna okvirna cena znaša 1300 EUR (brez DDV) za 12-urno poročno fotografiranje, ob koncu katerega prejmeta mladoporočenca približno 400 obdelanih fotografij v spletni galeriji in na USB ključku.

Poleg vseh delovnih obveznosti bomo v oklepaju navajali tudi povprečen čas, ki ga poročni fotograf za njih porabi. 

Poročni fotograf

STROŠKI DELA POVEZANI IZKLJUČNO Z ENO POROKO

 

  • Uvodni sestanek s parom (cca 2 uri, vključen tudi prevoz),
  • usklajevanje s parom (telefonski klici in maili, podpis pogodbe … - cca 2 uri),
  • velikokrat je v paketu tudi zaročno fotografiranje (fotografiranje, obdelava fotografij - cca 6 ur ),
  • prihod na lokacijo, priprava na fotografiranje (odvisno je od lokacije, a vzemimo povprečje 2-3 ure),
  • 12-urno fotografiranje poroke,
  • odhod z lokacije (cca 2uri).

 

SKUPAJ: 27 ur, a ker poročna fotografa delata v paru pomnožimo z dva in dobimo 54 ur.

  • Obdelava fotografij: izbor in urejanje fotografij po času, lokaciji, motivu, groba obdelava in natančna obdelava detajlov (vsaj 27 ur).

SKUPAJ: 54 + 27 = 81 ur

Če se fotograf s parom dogovori še za izdelavo fotoknjige, mu oblikovanje le-te vzame še vsaj 16 ur. Ker gre za večen spomin, je potrebno poudariti, da oblikovanje fotoknjige zahteva skrbno izbiro fotografij, veliko mero natančnosti in smisla za oblikovanje. Velikokrat se zgodi, da želijo mladoporočenci sami izbirati fotografije vključene v fotoknjigo, zato je v teh primerih potrebno še dodatno usklajevanje.

STROŠKI MATERIALA ZA DVA FOTOGRAFA

  • 2 fotoaparata
  • 2 računalnika
  • 2-kratno število spominskih kartic
  • baterije
  • prenosni računalnik za delo na poti
  • 2 licenci za programsko opremo
  • 2 monitorja
  • zunanji diski za arhiviranje fotografij
  • mali tiskalniki in potrošni material za printanje fotografij na lokaciji (zahvalnice)
  • vzorec poročne knjige
  • rezervni fotoaparat in oprema

Poročni fotograf

Poročni fotograf ne postane čez noč

Da pa posamezni fotograf sploh pride do točke, ko lahko začne s fotografiranjem poroke, ki velja za enega zahtevnejših fotografskih žanrov, mora veliko vložiti v samo znanje fotografiranja, nakup profesionalne opreme, odpreti mora podjetje, investirati v oglaševanje, itd.

Seveda v nadaljevanju ne smemo pozabiti tudi na servisiranje in vzdrževanje opreme ter nakup primernih oblačil in obutve, saj gre pri poročnem fotografiranju za svečan dogodek, na katerem se spodobi, da so vsi udeleženci primerno oblečeni. Izvzeti pa ne smemo niti avtomobila, ki mora biti primerno vzdrževan in urejen, da se lahko poročni fotograf nemoteno in brez zamud pripelje na poročno lokacijo.

STROŠEK: cca 5.000 EUR na leto

OSTALI PODJETNIŠKI STROŠKI POROČNEGA FOTOGRAFA

  • najem pisarne
  • potrošni material
  • stroški oglaševanja (poročni sejmi, internetno oglaševanje, prisotnost v revijah ...)
  • računovodstvo
  • potni stroški
  • ostala birokracija

STROŠEK: cca 6.000 EUR na leto

PRISPEVKI ZA SOCIALNO VARNOST

Poročni fotograf

KONČNI IZRAČUN

PRIHODKI: 1300 EUR x 22 porok = 28.600 EUR za dve osebi

STROŠKI: 5.000 EUR materialni stroški, 6.000 EUR materialni stroški, 4.264 EUR na osebo prispevki.

SKUPAJ: 4.535 EUR na leto z naslova porok

OBRAZLOŽITEV: Če znesek poročnega fotografiranja pomnožimo z vikendi v visoki sezoni: 1300 x 22 (maj, junij, julij, avgust, september) dobimo 28.600 EUR. Ko odštejemo okvirne materialne stroške v višini 5.000 EUR na leto in podjetniške stroške, ki znesejo vsaj še 6.000 EUR na leto, dobimo 17.600 EUR.

Ko znesek razdelimo na dva fotografa, dobimo 8.800 EUR, nato pa odštejemo še prispevke za socialno varnost, ki znašajo vsak mesec minimalno 355,36 EUR. Če to pomnožimo z 12 meseci dobimo 4.535 EUR , ki jih poročni fotograf na leto zasluži z naslova porok.

Poročni fotograf

In kakšen je v resnici končni znesek poročnega fotografa?

Izračunali smo, da ima en fotograf z eno poroko približno 54 ur dela. Če ima rezervirane  4 poroke na mesec to znese 216 ur (samo s poroko brez ur, ki jih porabi za birokracijo). Pri tem vzemimo v obzir dejstvo, da povprečen slovenski mesečni delovnik traja 160 ur.

Če naredimo hiter zaključek, pridemo do izračuna, da dobi povprečen Slovenec za 160 ur dela na mesec v povprečju 1100 EUR neto, poročni fotograf, za katerega se velikokrat zdi cena storitve ogromna, pa zasluži za 216-urni delovnik borih 907 EUR in to v mesecih visoke sezone, ko ima vse sobote zapolnjene s porokami. Če še malce posplošimo, poročni fotograf z naslova porok na mesec zasluži 377,91 EUR neto.

To pomeni, da je fotograf s tako plačo primoran prilagajati in varčevati, kar se le da, da lahko preživi. Kar je seveda možno. Vendar se v takem primeru podaljša čas, potreben za izvedbo projekta (slabša oprema, računalniki ...). Poveča se tudi možnost, da gre kaj narobe. Na primer odpoved opreme zaradi slabše kvalitete ali nezadostnega vzdrževanja. Varčevati je potrebno tudi pri vozilih in oblačilih ... Vse to na račun zanesljivosti in rizika, da ne dobi tiliko dela v bodoče, ker se ne predstavi primerno.

V nasprotnem primeru, mu mora prihodek prinašati še dodatna dejavnost, ki ni povezana s porokami.

Ukvarjanje s poročno fotografijo ni tako zelo enostavno in dobičkonosno, kot se morda zdi na prvi pogled.  Zahteva veliko mero dobre organizacije, sposobnosti za delo pod pritiskom, smisel za delo z ljudmi, aktivno spremljanje konkurence, vključenost v prodajne aktivnosti in še mnogo drugega.

Janez
Ah no, če bi bilo temu res tako, ne bi nihče fotografiral porok. Ne vem, čemu vse to jadikovanje. Tudi jaz bi bil rad poklicni fotograf, pa vem, da mi za poroko niti 500€ ne bi nihče plačal. Zato pač delam v normalni službi, fotografija mi je pa hobi in veselje, predvsem pa ne jamram.
Janez
Pa še to: Nikogar ne zanimajo stroški fotografa. Niti jih fotograf ni dolžan nikomur pojasnjevati. Vse se konča pri ponudbi in povpraševanju.
ljubovideosever
Ko sem še te stvari delal, sva bila s fotografom na poroki, on cca 10 porok, jas cca 300, on opremo za 10000evru na terenu, jas 15000, on doma PC, 800evro jas v studiju 4 komade, glavni za montažo pred 7. leti 8000evro. mikrofoni luči,skratka moj vložek v studijo 10x večji,on album 800evro, jas 2 DVD-jaz grafiko itd 600evro, sedaj je drugaće, dober poročni video je že tudi 5000evro
Blog je namenjen predstavitvi dela in stroškov, ki jih ima določen poročni ponudnik. Če je vaš izračun drugačen, ga bomo veseli.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prejšnja objava

DIY - FOTO KOTIČEK (PHOTO BOOT...

Avtor: Zaobljuba.si

Zate smo pripravili zabavne rekvizite, ki si jih lahko preprosto natis... Preberi več

Naslednja objava

Poročne fotografije, ki ne sme...

Avtor: Zaobljuba.si

Pripravili smo seznam poročnih fotografij, ki jih morata vključiti v s... Preberi več

Prijava

Za všečkanje in oblikovanje sanjarnice je potrebna registracija - uporabi družbeno omrežje ali izpolni spodnji obrazec:

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

IZBERI NAJLEPŠO POROKO LETA

VŠEČKAJ fotografije tebi ljubih porok in s tem prispevaj svoj
glas v Zaobljubini tekmi za najlepšo poroko leta.

Glasuj

Pravila nagradne igre

  • POKROVITELJ NAGRADNE IGRE
Google+