KAJ PA, ČE SE POROČIVA SAMA NA MAURITIUSU?

Avtor: 
Nina Boich (@ninabeautyna)

Vsaka poroka je čudovita in unikatna za mladoporočenca, vendar se želje in vizije o sanjski poroki razlikujejo. In prav je tako. Ponudnikov je na tržišču res veliko in prav vsak par si lahko po meri ustvari svoj nepozabni poročni dan. Midva sva si že od nekdaj predstavljala svojo sanjsko poroko nekje na plaži, z bosimi nogami v pesku, sama. Po zaroki ni trajalo dolgo časa in že sva se dokončno odločila, da to najino poročno vizijo tudi uresničiva. 

KJE SPLOH ZAČETI?

Najprej se je potrebno odločiti za lokacijo oz. destinacijo poroke. Vedela sva, da želiva v tropske kraje na peščene plaže z neskončnimi razgledi na turkizno morje. Ogledovala sva si tudi Grčijo, Sejšele in Maldive, vendar naju je na koncu prepričal Mauritius. Otok ima čudovito naravo, tropsko podnebje, fantastične peščene plaže in ogromno izbiro hotelov ter resortov. Organizacija porok jim vsekakor ni tuja, fotografije parov, ki so si na otoku izpovedali večno ljubezen, pa izgledajo sanjsko in kmalu ni bilo več dvoma. Greva na Mauritius! Najbolje je, če takoj rezervirata tudi letalske karte in hotel, v okviru katerega se bosta poročila in preživela vajine medene tedne po poroki. Na Mauritiusu vlada značilno tropsko podnebje, najbolj prijeten čas za obisk otoka je od aprila do junija in od konca septembra do decembra. Če vama potovanja v lastni režiji niso tuja, lahko vse rezervirata sama ali pa se obrneta na katero od potovalnih agencij, da vama pri tem pomaga. Midva sva letalske karte in hotel rezervirala preko potovalne agencije Sonček, vse ostalo pa sva organizirala sama. Agencija je poskrbela tudi za paket za mladoporočence, ki nama je prinesel nekaj ugodnosti: boljšo sobo, masaže, sadje in penino ob prihodu ter zajtrk v postelji naslednje jutro po poroki. Ker sva želela oddih v pravem pomenu besede, sva izbrala vzhodno stran otoka, ki je manj turistična, tako da je bil resort precej na samem. Vsekakor se vama splača vzeti all inclusive paket, ki poleg neomejene hrane in pijače omogoča tudi druge bonitete – od športnih aktivnosti do kuharskih delavnic. Izbrala sva Radisson Blu Poste Lafayette Resort & Spa, ki ponuja res vse in je v času bivanja še presegel najina pričakovanja. Pred rezervacijo preko Sončka sva preko mejlov še direktno preverila s hotelom, kako pri njih potekajo poroke in sama organizacija. Posredovali so vse informacije in fotografije tam poročenih parov, tako sva se potem dokončno odločila, da se tam poročiva in preživiva najine medene tedne. Potrdili so tudi najin izbrani datum in rezervacija je bila urejena. Če potujeta sama, brez otrok, toplo priporočam izbor hotela s starostno omejitvijo 18+.

POROČNI ORGANIZATOR – JA ALI NE?

Poroka na Mauritiusu

Poroke na Mauritiusu potekajo v okviru hotelov in resortov, kjer bosta tudi bivala. Vsi imajo svoje poročne organizatorje oz. receptorsko osebje, ki vama bo pomagalo pri uresničevanju vajine vizije za poročni dan. Običajno so takšne poroke brezplačne, doplača se samo šopek (za svojega sem odštela 32 evrov) in morebitna ostala dekoracija, make up in pričeska po želji ter matičar (cca 100 evrov). O vsem se lahko dogovorita že prej po mejlu ali s pogovorom po skypeu. Hoteli so zelo odzivni in osebje skrbno, zato sta lahko prepričana, da bo vse potekalo tako, kot mora. S seboj prinesita obleke, ki jih bosta nosila na vajin dan, poročna prstana in zaobljube ter se predhodno dogovorita, kdo bo fotografiral in/ali snemal vajino poroko. Za vse ostalo bodo poskrbeli oni, zato po mojem mnenju NE potrebujeta poročnega organizatorja pri nas. O njem sva razmišljala tudi sama, vendar sva si hitro premislila in ugotovila, da organizatorji ali agencije samo prevzamejo komunikacijo s hotelom in vam za to precej zaračunajo.

KOLIKO ČASA POTEKA ORGANIZACIJA?

Sama sva za celotno organizacijo potovanja in potek najine poroke na Mauritiusu potrebovala približno mesec dni. Vse sva rezervirala januarja, poročila pa sva se 10. aprila 2019. Ko je bila rezervacija potrjena, sem na Pinterestu počasi zbirala ideje za šopek, make up, pričesko in nekatere detajle. Na prstana sva čakala mesec dni, da ju je zlatarna izdelalala. Svojo poročno obleko sem v Sanjski obleki kupila v zadnjih dneh decembra, šivilja pa se je za popravke prilagodila terminu najinega odhoda.

KAKO JE Z UREJANJEM DOKUMENTACIJE?

Poroka na Mauritiusu je civilno veljavna tudi v Sloveniji, za kar pa je potrebno oddati osebne dokumente in urediti še nekaj formalnosti. Tudi pri tem vama bo pomagal hotelski poročni koordinator. Najkasneje mesec dni pred odhodom na Mauritius pošljita v preverjanje kopije svojih dokumentov, ob prihodu pa morata tudi v glavno mesto Port Louis na matični urad, kjer bosta potrdila rezervacijo in uro vajinega poročnega dne ter rezervirala matičarja, ki vaju bo poročil. Dokumente, ki jih bosta prejela na otoku, morata ob vrnitvi potem overiti tudi v Sloveniji. Temu se lahko izogneta tudi tako, da v Sloveniji pred odhodom podpišeta sklenitev zakonske zveze na upravni enoti in imata na Mauritiusu simbolen obred brez dodatnih stroškov overjanja in izgubljanja časa na uradih en dan pred poroko. Ko bosta na upravni enoti rezervirala datum za sklepanje zveze v Sloveniji, zaprosita še za mednarodni izpis poročnega lista, za kar bosta doplačala 3 evre in s tem izkazala upravičenost do paketa za mladoporočence in ostale ugodnosti v hotelu.

Poroka na Mauritiusu

KAJ MORAVA UREDITI PRED ODHODOM IN KAJ NA OTOKU?

Pred odhodom rezervirajta letalske karte, hotel, datum poroke in fotografa, komunicirajta s poročnim koordinatorjem v hotelu, izberita poročna prstana in obleko.

Na otoku se dogovorita za vse ostalo: nevestin šopek, dekoracijo, torto, pijačo ... 

KAKO NAJ IZBEREVA NAJINO SANJSKO LOKACIJO?

Poroka na Mauritiusu_5

Naslednji dan po prihodu na otok bosta imela sestanek s poročnim koordinatorjem, ki vama bo pomagal pri uresničevanju vajine poročne vizije. Najbolje je, da si takrat ogledata vse možne lokacije za obred v okviru hotela in si izbereta tisto, ki vama je najbolj všeč. Lahko je nekje na plaži, v tropskem vrtu ali pa kje na terasi. Včasih imajo tudi poseben prostor, ki je namenjen samo porokam, o tem pa bosta seveda obveščena že prej.

KAKŠNO OBLEKO NAJ IZBEREM?

Poroka na Mauritiusu_5

V mislih imej, da se poročaš pod tropskim nebom in da so temperature precej visoke, zato se lahko izogneš dolgim rokavom in bogatemu krilu iz tila, ki bi odneslo s seboj veliko peska. Na otoku tudi piha, zato ne priporočam tančice ali prelahke obleke, ki bi v vetru popolnoma izgubila svojo obliko. Lahko se vseeno odločiš za bolj elegantno različico z daljšo vlečko ali pa imaš čisto preprosto poletno oblekico. Naj bo takšna, v kateri se boš počutila dobro in lepo.

Če bo narejena po meri, se z izbrano šiviljo posvetuj vsaj 3–4 mesece prej. V primeru nakupa nove obleke v salonu le-tega obišči vsaj 6 mesecev ali več prej, saj nova obleka potrebuje 4 mesece ali več, da pride v salon, računaj pa še na morebitne popravke. Če si boš obleko izposodila, je odvisno, kdaj odpotujeta. Čim kasneje boš obiskala salon, tem manj oblek bo na voljo, ne pozabi pa še, da ne izposojajo v vseh salonih oblek za več kot nekaj dni, kar za poroko v tropskih krajih ne pride v poštev.

KAJ PA DEKORACIJA IN TORTA?

Poroka na Mauritiusu

Za vse detajle dekoracije in za torto se dogovorita s hotelskim poročnim koordinatorjem na otoku. Hoteli imajo povečini svoje (zunanje) cvetličarje in dekoraterje, ki se bodo prilagodili vajinim željam za nevestin šopek in ženinov naprsni šopek, če ga želi. Pokazali vama bodo slike prejšnjih parov in njihove izbire, da si bosta lahko predstavljala, kaj vama lahko nudijo. Dobro je, če imata za referenco tudi sama shranjene kakšne fotografije, saj se tako še lažje dogovorita za vse detajle. Lahko že prej vprašata, katere rože so na voljo v tistem času, ko se bosta poročila, in na Pinterestu iščeta ideje.

KAJ PA, ČE JE TAM TAKRAT SLABO VREME?

Vreme je vsekakor nepredvidljivo. Če se bosta uradno poročila na otoku in imata datum rezerviran na matičnem uradu, se s svojim poročnim koordinatorjem lahko pogovorita o možnih alternativah v notranjih prostorih hotela. Temu se prilagodita tudi dekoracija in potek obreda po vajinih željah.

V primeru, da bi imela na otoku simbolen obred, lahko dogajanje prestavita na drug termin v času vajinega bivanja, ki zagotavlja boljše vreme. Sicer pa pravijo, da dež prinaša srečo in bogastvo.

KDO NAJU BO FOTOGRAFIRAL IN SNEMAL?

Poroka na Mauritiusu_4

Poroka na Mauritiusu

Fotografa in snemalca lahko najameta sama ali pa vama pri tem pomaga hotel, ki ima običajno svoje fotografe. Priporočam vama, da se odločita za zunanje izvajalce in sama z njimi komuncirata glede vseh podrobnosti in poteka fotografiranja pred obredom, med njim in po njem. Sama sem svoja našla preko hastagov #mauritiusweddingphotographer in #mauritiuswedding na Instagramu. Izbrala sem Luminair Studio in njihov paket, ki vključuje 3-urno snemanje, fotografiranje, tiskan album, ki ga na svoje stroške pošljejo po pošti, 300 obdelanih slik in video do 5 minut. Iskreno povedano, kvaliteta fotografov na otoku vsekakor ni enaka našim vrhunskim v Sloveniji in evropskim fotografom, zato dobro raziščita ponudbo in se odločita za tistega, ki ustreza vajinemu stilu in za katerega menita, da bo ustvaril fotografije po vajinem okusu.

KAJ PA MAKE UP IN PRIČESKA?

Poroka na Mauritiusu

Če si samozavestna v ličenju in oblikovanju svoje pričeske oz. si se odločila za naraven in enostaven, lahkoten videz, ti priporočam, da to narediš sama. Med pripravami te ne bo nihče motil in si lahko ta čas vzameš kot sprostitev pred samim dogajanjem. Seveda vsaj enkrat celoten videz preizkusi tudi doma. Če pa se odločiš, da za tvoj make up in pričesko poskrbijo drugi, bo po vsej verjetnosti zate poskrbelo osebje iz hotelskega spa-ja, ki pa nima na voljo izbora ličil, ki si jih navajena. Vsekakor se pred tem dobro in podrobno posvetuj o tem, kar želiš, ali pa se celo dogovori za poskusni termin kakšen dan prej. Na otoku so te storitve bistveno cenejše kot pri nas. Sama sem profesionalna vizažistka, zato ni bilo dvoma o tem, da si bom vse uredila sama. Vseeno me je sicer zanimalo, kaj imam na voljo tudi pri terenskih vizažistkah, vendar me porfelj nobene od njih nikakor ni prepričal. In ni mi žal. V ličenju in friziranju na poročni dan sem se res sprostila in uživala.

Poroka na Mauritiusu

KAJ BODO PA REKLI STARŠI IN PRIJATELJI?

Poroka na Mauritiusu

Mnenja o tem, da se bosta poročila sama v tropskih krajih, bodo različna, vendar se ne ozirajta na to. Če je to vizija vajinega sanjskega dneva, jo uresničita. Za družino in prijatelje lahko kasneje organizirata druženje ali pa osebno z njimi delita fotografije ter video posnetke s potovanja in poroke.

ALI NISTA POGREŠALA NIKOGAR OD NJIH?

Poroka na Mauritiusu

To vprašanje sem dobila kar velikokrat. Ne. Vso svojo družino in prijatelje imava neizmerno rada. Na najin poročni dan pa sva se, zato ker sva bila sama, lahko popolnoma posvetila eden drugemu in stoprocentno uživala v danih trenutkih, ki jih res ne bova nikoli pozabila. Brez zadrege o tem, kaj bodo rekli drugi in kdo naju bo slišal, sva si izpovedala zaobljube, zaplesala svoj prvi ples in se ob večerji na plaži pogovarjala dolgo v noč.

KAKO SPLOH POTEKA POROČNI DAN?

Časovnica najinega poročnega dneva je potekala nekako takole:

9.00 – vstajanje in še zadnje zajtrkovanje kot zaročencev

10.00 – sprostitev na plaži in kopanje

12.00 – tuširanje in urejanje nevestine pričeske

13.00 – kosilo

14.00 – začetek ličenja

15.00 – prihod fotografa in snemalca, odhod bodočega ženina v drugo sobo (oblačenje, priprava na poroko)

16.00 – prvo srečanje ženina in neveste, predaja šopka nevesti, obred

16.30 – konec obreda, čas za razrez torte in prvo zdravico s penino mladoporočencema

16.45–18.00 – fotografiranje in snemanje na plaži

18.00 – čas za koktejl

19.00 – prvi ples in zasebna večerja na plaži

Poroka na Mauritiusu

KAJ PA POTEM?

Čestitam! Vajina sanjska poroka je uspela, sedaj sta gospod in gospa. Na medenih tednih sta tako ali tako že, zato uživajta še v preostanku potovanja na Mauritiusu, ki ponuja popolno kombinacijo sprostitve in dogodivščin.

Če sta se na otoku poročila uradno, ne pozabita na sodno overjanje in prevajanje poročnih listin še pri nas in na menjavo dokumetov, če je nevesta prevzela ali dodala priimek.

Fotografije: Luminair Studio

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prejšnja objava

SPREMEMBA DOKUMENTOV PO POROKI

Avtor: Zaobljuba.si

Po poroki te čaka še ena pomembna naloga: zamenjava dokumentov. Katere... Preberi več

Naslednja objava

Sanjska poroka na plaži

Avtor: Tara Kovačec Divjak

Želela sva se zaobljubiti na sanjski plaži nekje v toplih krajih, a kl... Preberi več

Prijava

Za všečkanje in oblikovanje sanjarnice je potrebna registracija - uporabi družbeno omrežje ali izpolni spodnji obrazec:

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

IZBERI NAJLEPŠO POROKO LETA

VŠEČKAJ fotografije tebi ljubih porok in s tem prispevaj svoj
glas v Zaobljubini tekmi za najlepšo poroko leta.

Glasuj

Pravila nagradne igre

  • POKROVITELJ NAGRADNE IGRE
Google+